Osmanlı’nın Kırmızı Gelinlikleri…
Aklıma takılan bir şey var sizinle paylaşmak istediğim. Beyaz gelinliğin saflığı ve masumiyeti simgelediği söylenir. 19. Yüzyıla kadar Osmanlıda kırmızı gelinlik giyiliyordu.
Peki, ne oldu da beyaza dönüştü? Kırmızıyken saf değil miydi de beyazken saf oldu? Beyaz renk neden saflık ve masumiyetle anılıyor?
Çok derinlere inmeden o kültürmüş, bu gelenekmiş demeden, kendi özümüzden gireceğim konuya. Çünkü her bir detaya değinecek olursam, işin içinden çıkması epey uzun olacak. Kimseyi sıkmak istemem…
Kısaca Gelinliğin Tarihi
Arkeolojik bulgulara göre ilk gelinlik, 16. Yüzyılda eski Mısır’da giyinildi. Fresklerde ve papirüs üzerine yapılan resimlerde, gelin olacak kadınların vücutlarını beyaz bir kumaş ile doladıkları görülür. Tarihe şöyle bir baktığımızda renk renk, çeşit çeşit gelinlikler denenmiş. Her rengin kendine has bir anlamı ve simgelediği bir özelliği olduğu söyleniyor. Eski Roma’da koyu sarı olan gelinlik, kraliyet ailelerinde gümüş, Bizans’ta ise kırmızıydı.
Peki ya Osmanlı?
Osmanlı’da halk, gelinliklerinde mor, pembe, eflatun, leylak, mavi gibi renkler kullandı. Sarayda hakim olan renk ise kırmızıydı. Her gelinin birbirinden farklı olması gerektiği inancında olan Osmanlı hanedanı, kırmızının neredeyse her tonunu kullanmış. Gelinliğin rengi her ne olursa olsun, gelinlerin başlarına mutlaka kırmızı tül örtülüyordu. Çünkü örtülen bu kırmızı tül hem halk arasında hem de sarayda, bekâreti ve saflığı simgeliyordu. Peki, ne oldu da bu güzelim âdetimiz bozuldu hemen bahsedeyim;
19. yüzyılda Avrupa’da rast geldiği bir düğünde, beyazlar içerisinde gördüğü gelinden ve bembeyaz gelinlikten etkilenen 2. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan, kendi düğününde de beyaz bir gelinlik giyinmek istemiş. Hal böyle olunca uzun yıllar kırmızı giyilen gelinlik, Naime Sultan ile 1898’de beyaza dönüşmüş. Bu sayede başlayan ve birçok şey gibi, benim, bunu da bir batılılaşma hareketi olarak gördüğüm beyaz gelinlik modası, saraydan halka hızla yayılarak 20. yüzyıl ile vazgeçilmezimiz oldu. Bu arada kırmızıdan tamamen vazgeçmiş değiliz. Kırmızı renk düğünden, kına gecelerine terfi ederek hayatımızda hala var olmaya devam ediyor.
Avrupa’da Beyaz Gelinlik
Kraliyet ailelerinde giyinilen gümüş gelinlik, 19. yüzyılda tarihte en güçlü kadınlar arasında gösterilen Kraliçe Victoria’nın düğününde beyaz bir gelinlik giyinmesiyle beyaza dönüştü. Kuralları ezip geçen kraliçenin bu kararının neden beyaz gelinlik olduğunu araştıran yazarçizerler, bir süre sonra beyaz rengin bekâreti, masumiyeti ve saflığı simgelediğini savundu. Kraliçe çok mu saftı, çok mu temizdi, çok mu masumdu da bunlar söylendi orasını söylemek epey güç ama ciddi bir yeniliğe öncü olduğunu söylemek hiçte yanlış olmaz.
Avrupa’nın hemen hemen her şeye öncü olması beni çoğu zaman sinir etmiştir. Yeniliklere ve değişikliklere kayıtsız kalmayı pek sevmem. Ama keşke değişmeseydi de, özümüze sadık kalsaydık dediğim zamanlarda olmuyor değil. Herkes gibi değil de kendimiz gibi olsaydık.
Var mı şimdi ben kırmızı bir gelinlik giyeceğim ve tekrardan yeni bir akım başlatacağım diyen? 🙂
Fotoğraf Kaynakları: Duru Butik, Pinterest
🙂 ben osmanlıdaki gibi yani bizim gibi özüm gibi kırmızı bir gelinliği şiddetle istiyorum .etrafımdakilere de hep söylerim.bekarım eğer Rabbim evlilik nasip edecek olursa atalarım nasıl evlenmişse öyle evlenmek isterim.gelinliği bida olarak görüyorum.tesettüre uygun olmadığını düşünüyorum belin mütiş bir belirginliğinin olması nedeniyle.günlük hayatta feracelerle gezip, düğünde sözde tesettürlü gelinlik giyip süzüm süzüm süzülüyoruz .tabi benim düşüncem.Rabbim her genç insana rıza göstereceği gibi bir yuva kurdurtmayı nasip etsin.biz geçler de bu cihette tercihler yapan gençler olalım inşaallah.
[…] hafta ki yazımda, gelinliğin neden beyaz olduğundan ve bunu bir batılılaşma hareketi olarak gördüğümden […]
ikinci fotoğrafta kullanılan kaftanlı model çok güzel.. u tarz kıyafet satan bir yer var ise bilgi verebilir misiniz? Ayrıca avrupadan yayıldığı gerekçesiyle beyaz ve kabarık gelinliklere bende karşıyım. Müslüman özenti olmamalı.sade her zaman güzeldir.
Kesinlikle kendi özümüze, kendi milli ve İslami kimliğimize dönmeli, her alanda milli olmalı, Batı kültürüne, öer ve adetine ait ne varsa atmalıyız.Bu anlam da da Osmanlı gelinliği, yani kırmızı gelinlik giyilmeli, beyaz Batı taklidinden vazgeçilmelidir. Ayrıca kırmızı Osmanlı gelinliğinin bir ağırlığı, vakarı, sanatı,tarihi vardır. Daha çok yakışıyor.
Bende kirmizi giyinecem DUGUNUM DEE 🙂 Baska kavimlere benzememek icin.
Ben de beyaz istemiyorum ama nasıl yaptırabiliizz yardımcı olur musunuz
Evet Çağla Hanım, dediğiniz gibi kırmızı kına gecelerinde tercih ediliyor. Ama bence 12’den vurmuşsunuz kırmızı modası yeniden başlayabilir mi sözüyle. Düğünümde kırmızı gelinlik giyebilirim cesaret edersem 🙂
Sanırım bu akıma modacıların öncülük etmesi gerek 🙂
Ben de beyaz tek tip avrupai gelinliğe karşıyım. Ekim de düğünüm var Osmanlı tarzı gelinlik bakıyorum çok seçenek yok, çok zorlanıyorum. Fikrimi söylediğim herkes karşı çıkıyor, söylenen cümle “ama kına elbisesi gibi” neden özümüze dönemiyoruz? Herkes piyasadaki beyaz gelinlik giymek zorundamı? Gelinlikçileri bu tarz gelinlik modelleri bulundurmalı…şu an zor durumdayım bu konuyu Nasıl çözeceğim bilmiyorum konuyla ilgili uzmanlardan yardım bekliyorum. Saygılar…
Bence bir kaç gelin kırmızı gelinlik giyerse biz özümüze döneriz. Ve biz batı değil batı bize benzer inanarak yapılan herşey fark edilir. Model az ama ilk olacağı için gösterişli bir kırmızı gelinlik kendi hayal gücünüzle de çok güzel olabilir. Bugün olmaz diyenler yarın kendileri giyecek çünkü moda diye ölüp bitenler var malesef☺
Slm. Gencler kirmizi gelinlik fikriniz harika
Isdedikten sonra olmayacak sey yoktur, bu konuda size yardim etmek istedim. Arkadasimin yakini gelinlik tasarimcisi kendiside tesettürlü isterseniz görüsün. Cok guzel tasarimlari var. Kisiye ozel tasarimlar hazkrliyor birbirinden guzel. Bahar engin tavsiyesi ile ulastiginizi soylerseniz ozel ilgilenir. instagramda esravildanozkan bulup iletisime gecebilirsiniz
bende isterim…farkında mısınız biz şuanda nişanda mor, pembe, eflatun, leylak, mavi giyiyoruz kınada genelde kırmızı kaftan düğünde de beyaz giyiyoruz üçünü de yapıyoruz aslında
Ben giydim ve biraz yadırgandım.Tek tek soranlara izah ettim.öze dönüşü destekliyorum.Her kültür kendini doğru temsil ederek gelecek kuşaklara aktarabilmeli.Asya ülkelerinde bayanlar hala kimeno giydiği gibi.