Tesettür giyim dünyasının genç ve yetenekli tasarımcıları her geçen gün kendilerini ifade etmek konusunda daha özgür adımlar atıyorlar. “Şüşütown” markasıyla tanıdığımız Şüheda Aydın‘la, markasının başarıları ve gelişim süreciyle ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik…
Hepimiz, bu ülkede Şüheda Aydın’ın kuruculuğunu yaptığı Şüşütown markasını, her nerede duysak, artık onunla yaşayan ‘vintage’ kelimesi ile anımsıyoruz…
Şüheda Aydın bilinen yönüyle bir finans bölümü öğrencisi veya bir tesettür giyim markası sahibi olmanın da ötesinde, hep yeni başarılar elde etmiş biri olarak çıkıyor aslında karşımıza.
Tesettürlü bir tasarımcı olmanın ya da tesettürlü hanımlara hitab eden tasarımlar gerçekleştirmenin oldukça zor olduğu bir ülkede, adını sadece girişimci bir genç olması ile değil, yaptığı işlerle ve el attığı tüm diğer işlerdeki başarıları ile de duyurmuş biri.
Şüheda Aydın‘a YesilTopuklar.com ziyaretçilerine özel verdiği samimi cevaplar için çok teşekkür ederiz.
* Öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca Şüheda Aydın’dan bahseder misiniz?
Şüheda Aydın: 5 Ekim 1990 da doğdum. Evin tek kızıyım. Ablayım, bir erkek kardeşim var. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 2008 mezunuyum. Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans bölümü 4. sınıf öğrencisiyim, aynı zamanda Siyaset Bilimi ile yandal yapıyorum. Bu sene mezun oluyorum inşallah. 2011 Temmuz ayından beri Şüşütown markasıyla sektörde faaliyet gösteriyorum.
* Şüşütown isminin bir anlamı ya da hatırası var mı?
Şüheda Aydın: Aslında bana göre hoş bir anısı var. Şüşü, Şüheda’nın kısa hali diyebilirim. Çevremde ‘şüşü’ diye hitab eden çok arkadaşım var, annem bile diyor bazen 🙂 Şüşü’ye ‘town’ kısmınıysa arkadaşımın keşfettiği bir şarkıdan esinlenerek eklemiştim. Bu işe başlamadan önce de ‘Şüşütown’ı nickname olarak sosyal medyada kullanıyordum. Bir markaya ihtiyacım olduğu an ise hiç düşünmeden Şüşütown olmasını istedim.
* Tasarım anlamında bir eğitim süreciniz oldu mu?
Şüheda Aydın: Resme ilgim hep oldu, ama ciddi anlamda tasarım eğitimini 1 yıldır alıyorum. Fransız kökenli bir moda okulundan moda tasarımı dersi alıyorum. Kısa bir süre ayakkabı tasarımı eğitimi aldım. Moda tasarımının yanı sıra dünyaca ünlü drapaj ustası Nils Christian’dan drapaj eğitimi aldım. Şu an moda tasarımı ve moda yönetimi derslerime devam ediyorum.
* Tasarımlarınızda özellikle dikkat ettiğiniz bir husus var mı?
Şüheda Aydın: Şüşütown büyük koleksiyonlarla başlamadı, fakat tasarım skalamı mümkün olduğunca genişletmeye çalışıyorum. Tasarımlarımda Şüşütown markasının kimliğini yansıtabilmeye özen gösteriyorum. Klasik, şık, ama bir yerden ufak bir eğlence. Mesela son zamanların en gözde ürünü Şüşütown Kontes Panço da aynı bu şekilde; klasik basic bir parçanın astarı martı desenli, yani klasiğin içinde bağırmayan ufak bir eğlence var. Bunların yanı sıra tesettür sınılarına dikkat ediyorum. Son olarak beğenmediğim, bunu giymem dediğim tasarımlarıma koleksiyonlarımda yer vermiyorum.
* Henüz Şüşütown 2013 İlkbahar-Yaz koleksiyonu çıkmadı. Ancak sizden koleksiyon hakkında birkaç tüyo alabilirmiyiz? Bu yaz bizleri neler bekliyor?
Şüheda Aydın: 2013 İlkbahar/Yaz Koleksiyonunun çalışmalarına devam ediyorum. Kendi kendime hazırlıkları bitse de ben de giysem diye heyecanlandığım çok parça var. Umarım benim gibi herkesi heyecanlandırabilir. Bu sezon geometrik desenler ön planda. Şüşütown’da da sezon renklerini ve desenlerini kendi tarzı ile görebileceksiniz. Çok yakında yeni sezon yeni online alışveriş sitemizle birlikte yayında olacak.
* Son dönemde iki adet girişimcilik ödülü aldınız bunlardan biraz bahsedebilir miyiz?
Şüheda Aydın: İlk ödül Global Üniversiteli Girişimci Yarışması’nda Sosyal Etki kategori birinciliğiydi. Hemen hemen her ülkede yapılan yarışmanın Türkiye ayağı; Akbank, Vodafone gibi büyük firmaların jüriliğinde yapılmıştı. Ben hariç finalistlerin hepsi erkekti ve birincilik tam bir sürpriz oldu. Ödül süreçleri göz açıp kapayıncaya kadar hızlıydı. 1-2 ay geçti ya da geçmedi; üyesi olduğum Askon İş Adamları Derneği, her yıl sektörde verdikleri Ekonomi Ödülleri’nden birini bu yıl bana vereceklerini haber verdiler. Bu sefer ödül değil de ödülü veren kişi sürpriz oldu. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ödülü almak ayrı bir heyecandı. Benimle özel ilgilenmesi ve kısa da olsa kendisiyle sohbet etmek güzel anılarım arasında her zaman yer alacak. Eşi Emine Erdoğan Hanım’a da Şüşütown İhtişam Şal’dan hediye edince, kendisi esprili bir şekilde kendisi için neden ürünüm olmadığını sordu. Eşiniz mutlu olursa siz de mutlu olursunuz diyince gülerek teşekkür etti. İki ödülün de bana çok şey kattığını düşünüyorum, ama her seferinde heyecanım artıyor 🙂
* Peki sosyal medya üzerinde aktif olmanızın artıları dışında, günlük yaşamınızda sizi etkileyen eksi yönleri de oluyor Şüheda Aydın: Şüşütown’ın buraya gelmesindeki en büyük faktör sosyal medya diyebilirim. Kulaktan kulağa myayıldı, bu güne kadar hiç reklam için ücret ödemedim. Bu sosyal medyanın en büyük artısı benim için. Ben kendi sayfalarımda ‘kendim’ olarak içimden nasıl geldiyse paylaşımlar yapıyorum. Ama Şüşütown’ın kurumsal diyebileceğim sayfaları tamamen işimle ilgili. Eksi yönleri de nasıl kullandığına bağlı değişir. Bir check-in yaparken düşünüp yapıyorum genelde, ya da çıkarken vs.
* En büyük hayaliniz ve gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz nelerdir?
Şüheda Aydın: Şüşütown’ı uluslararası bir marka olarak genişletmek en büyük isteklerimden. Bir Londra, Milano da neden tesettür ürünleri tasarlayan bir markanın defilesi olmasın ki, birden çok olsun hatta. Tabii bunlar şu günün şartları için çok uç hayaller, ama hayal etmekten zarar gelmez 🙂 Bunun dışında, Türkiye’de olmayan farklı bir konseptle Şüşütown butik-ler orta vadede projelerim arasında.
* Hangi markalara tutkunsunuz yada hangi markaları görmeye tahammülünüz yok?
Şüheda Aydın: Lanvin, Balenciaga, Givenchy, Prada, Valentino gibi markalar, mutlaka takip ettiğim tasarımlarının çoğunu istediğim markalar. Ama tabii ki, çok severek alışveriş edebildiğim markalar İpekyol, Zara, Twist, Massimo Dutti, H&M gibi markalar. Görmeye tahammül edemediğim marka yok sanırım. Genellikle çoğu markadan kendi tarzıma uygun bir parça bulabilirim diye düşünüyorum.
* Takipçisi olduğunuz modacılar var mı?
Şüheda Aydın: Karl Lagerfeld artık bir ikon neredeyse. Çok başarılı bence, kıyafet tasarımlarını bir kenara bıraksak defile setlerinin başarısı bile yeterli. Tom Ford, John Galliano gibi isimler de mutlaka takip ettiğim fenomen tasarımcılar. Bu aralar tesettür modasının çok esinlendiği Ulyana Sergeenko da takip ettiklerim arasında. Türk tasarımcılardan Nihan Peker, Mehtap Elaidi, Tuvana Büyükçınar, Özgür Masur, Gamze Saraçoğlu, Rabia Yalçın, Elif Kavakçı, Hatice Gökçe de takipçisi olduğum tasarımcılardan.
* Son dönemlerde tesettürlü bayanların öncülük ettiği bir çok girişim bulunuyor. Bu girişimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şüheda Aydın: Tesettürlü kadınların aktif rol oynadığı girişimlerin çoğalması gerçekten insanı mutlu ediyor. Daha da çoğalsın da tatlı rekabetlerimiz artsın diyelim 🙂
* Son olarak tesettür-moda kavramları çok tartışılır oldu. Siz bu konuya nasıl yaklaşıyorsunuz?
Şüheda Aydın: Moda bir yenilik, korkulacak bir şey değil. Bir yemeğin de, bir mobilyanın da modası olabilir. Tesettürün sınırları içerisinde modadan esinlenilerek tasarımlar yapılmasında sorun olduğunu düşünmüyorum. Benim kilit cümlem; tesettür modaya değil, moda tesettüre uymalı.
* Tesettürlü hanımların giyim tarzlarında eleştirdiğiniz yönler var mı?
Şüheda Aydın: Kimseyi eleştirmek haddime değil, yalnız özgün olabilmelerini tavsiye edebilirim. Bunun dışında eğer kendilerini ‘tesettürlü’ olarak nitelendiriyorlarsa, tesettürün sınırlarına uygun olarak giyinmeliler. Bonesiz şal takmanın, kısa etek giymenin, tuniklerin altına tayt giymenin tesettüre uygun olmadığını düşünüyorum.
* Son olarak YesilTopuklar.com ziyaretçilerine söylemek istediklerinizi sorsak?
Şüheda Aydın: Bugüne kadar 2 kez düzenlediğim Şüşütown Buluşmaları’nın 3.sü çok yakında olacak. Şüşütown takipçisi tüm bayanlar katılabiliyor, herkese sizin aracığınızla da haber vermek istiyorum.
Şüheda Aydın’a keyifli sohbeti için çok teşekkür ederiz.
Facebook: www.facebook.com/susutownsal
Twitter: @susutownsal
Röportajı çok keyifle okudum. Emeğinize sağlık. Tesettürlü ve değişik alanlarda başarılı olmuş isimleri tanımak büyük mutluluk veriyor ve motive ediyor bizleri. Bu röportajlarla bizleri ciddi anlamda motive ediyorsunuz. Örnekler görmek ufkumuzu açıyor ve kendimize güvenimizi artırıyor. Ben bu alanda başka mesleklerden de tesettürlü bayanlarla röportaj yapmanızı dilerim. Mesela Sivil Toplum Uzmanı Şengül Yiğit, Psikolog Rukiye Karaköse, Yazar Cihan Aktaş, Tasarımcı Reyhan Yazıcı ilk aklıma gelen isimler…
Merhaba Seval Hanım, güzel düşünceleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederiz. Sitemizde sıklıkla tesettürlü ve başarılı isimlerle, haber ya da röportajlar gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tesettürlü hanımların önündeki zorluklardan sonra başarılarının ön planda tutulması gerektiğine inanıyoruz ve çalışmalarımız da o yönde. Bu tarz önerileriniz bizleri memnun ediyor. Hayırlı günler dileriz.
[…] Şüheda Aydın koleksiyon ilhamını aslında bir romandan alıyor. Nazan Bekiroğlu’nun insanlığın ilklerini anlattığı La romanında özellikle Hz. Âdem’in buğdayı ekip biçme çabaları, buğdaydan ilk hamurun karılması ilk ekmeğin yapılması tasarımcıyı fazlasıyla etkiler; bunda Nazan Bekiroğlu’nun güçlü kelimelerinin de etkisi var. Koleksiyon tasarım aşmasında özellikle buğday ve hayatın temel besini ekmek üzerine kafa yoran Aydın buradan insanlığın en temel coğrafyasına uzanıyor. Koleksiyona adını veren Bereketli Hilal medeniyetlerin beslendiği, var olduğu; Ortadoğu’da, Batı ve Ortadoğu uygarlıklarının doğduğu bölge. […]