Ramazan ayı boyunca sizlere özel iftar menüleri hazırlamaya devam ediyoruz. Ramazan’ın yirminci sekizinci gününe kadar geldik ve son hafta sonu. Bu yüzden daha bir özenelim, iftar menümüz için her zamankinden daha özel ve lezzetli tarifler verelim.
Çorbasından salatasına ana yemeğinden tatlısına mükellef bir sofra yine bizi bekliyor. Ayrıca bayram yaklaştığı için hazırlıklar da başladı. Bayram tatlısı deyince ilk akla gelen baklavanın tarifini de günün menüsünün hemen peşinden paylaşıyoruz.
İşte size Ramazan’ın 28. gün iftar menüsü…
- Başlangıç: Hurma-Ceviz
- Çorba: Közlenmiş kırmızıbiberli domates çorbası
- Ara sıcak: Patlıcanlı tandır böreği
- Ana yemek: Tavuk büryan
- Salata: Peynirli kolay salata
- Tatlı: Cevizli kaymaklı incir tatlısı
Ramazan boyunca yaz iftarlarına yakışacak sütlü ya da meyveli hafif tatlı tariflerini sizlerle paylaştık. Şimdi de bayrama yakışacak, bayramı bayram yapan lezzetlerimizden baklavanın tarifini veriyoruz hem de ev baklavası.
Ramazan bayramına bir kaç gün kala zeytinyağlı dolmalar,baklavalar, börekler yapılmaya başlanıyorsa YeşilTopuklar.com’da bu telaşa ortak olur ve size birbirinden nefis tarifler vermeye devam eder.
Uyarıyoruz bu bayram misafirleriniz size iki kez gelebilir! Öyle böyle değil nefis ev baklavasının malzeme listesine gelin birlikte bakalım…
Ev Baklavası Tarifi
Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 3 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 çimdik tuz
Yufkaları açmak için:
- 1 kase mısır nişastası
Ara katlar için:
- 3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Üzeri için:
- 250 gram eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1-2 damla limon suyu
Hazırlanışı: Baklavanın şerbeti için toz şeker ve suyu derin bir tencereye alıp, orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Şerbet hafif hafif fokurdamaya başladıktan sonra yaklaşık 25 dakika kadar kaynatıyoruz. Bu esnada 1-2 damla limon suyu ilave ettikten sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz
Derin bir karıştırma kabına -kabartma tozu ve bir çimdik tuzla karıştırılmış olarak- aldığımız unun ortasını parmak uçlarımızla havuz gibi açıp; yumurta, süt, sıvı yağı ve sirkeyi ekliyoruz. Malzemelerin hepsini yavaş yavaş karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru, üzerine nemli bir bez kapatarak 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlendiriyoruz.
Hamur dinlenirken tereyağı küçük bir tavada köpük köpük oluncaya kadar kısık ateşte eritip, bu köpükleri üzerinden alıyoruz. Böylece baklava daha çıtır çıtır oluyor sonra da sıvı yağ ile karıştırıyoruz.
Dinlenen hamuru, yirmi eşit parçaya ayırdıktan sonra mermer bir tezgah üzerinde yuvarlayarak beze haline getiriyoruz. Unladığınız tezgah üzerinde her bir hamur bezesini ara sıra mısır nişastası serpiştirerek pişireceğimiz tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız yufkaları hafif kurumaları için bir sofra örtüsü üzerine diziyoruz. (Havalar sıcak olduğu için bir yandan da kırılmayacak kadar kuruyan yufkaları yağlanmış tepsiye dizmeye başlayabilirsiniz.)
Fırın tepsinizin tabanını eritilmiş tereyağı ile yağladıktan sonra ilk açtığımız yufkayı en alta seriyoruz. 3 ya da dört yufka serdikten sonra üzerine çekilmiş ceviz içi serpiştiriyoruz. Sonra yufkalar bitinceye kadar iki ya da üç yufkada bir ceviz koyarak baklavayı tamamlıyoruz. Yufkaların kenar kısımlarını keskin bir bıçak ucu yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru getirmeye çalışıyoruz.
Baklavayı dikdörtgen şeklinde dilimledikten sonra eritip, soğuttuğumuz yağ karışımını her yerine eşit miktarda gelecek şekilde bir kepçe yardımıyla döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp yufka katları tek tek açılana kadar yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz.
Soğuyan şerbeti, ilk sıcaklığı çıkan baklavanın üzerine kepçeyle eşit miktarda gezdiriyoruz. Şerbetini çektikten sonra arzuya göre fıstıkla süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyetler olsun…
Not: Baklavayı önceden yapıp, daha sonra şerbetlemek isterseniz, şeker ve su karışımını sabah kaynatıp sıcak olarak soğuk olan baklavanın üzerine dökebilirsiniz.
Yorumlar