Evlerimizde geçirdiğimiz bu Ramazan ayında eski kalabalık iftar sofralarını özlememek imkansız ama pandeminin burukluğundan iftar sofralarına özenle hazırlayacağımız leziz ve sıcacık lezzetlerle biraz olsun sıyrılmak mümkün.
Gelin şimdi leziz ve Ramazan’a özel lezzetlerle iftar sofralarının coşkusunu arttıracak lezzetleri sofralarımızda ailemizle paylaşalım. İşte Ramazan’a özel bir iftar menüsü önerisi…
Sakızlı Zerdeçallı Mercimek Çorbası
Malzemeler:
- Yarım su bardağı kırmızı mercimek
- Yarım su bardağı sarı mercimek
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 3 damla sakızı (nohut büyüklüğünde)
- 30 gram tereyağı
- 1 havuç
- 1 soğan
- 1 patates
Tarifi: Mercimekleri yıkayıp tel süzgeçte süzüyoruz. Soğan, havuç ve patatesi soyup dörde bölüp ilave ediyoruz. 1 litre sıcak suyu, tuz ve zerdeçalı da içine ilave edip, sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce havanda dövdüğümüz damla sakızlarını ekliyoruz. 5 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz ve blender ile pürüzsüz kıvam elde edene dek eziyoruz. En son dilerseniz içine dilerseniz servis esnasında kaselere tereyağını eritip dökebilirsiniz.
Fırında Çıtır Muska Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 3 yufka
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı un
İç harç için:
- 1 kase peynir
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam pul biber
Tarifi: Un, sirke ve sıvı yağ karışımından oluşan sosu ilk yufkaya sürüp, yarım daire olacak şekilde üzerine kapatıyoruz. Kenardaki parçaları birbirine eklemek koşuluyla- 4 parmak kalınlığında kestiğimiz yufkaların uç kısmına ufalanmış peynir, ince kıyılmış maydanoz ve pul biber ekleyerek hazırladığımız iç harcı koyup, üçgen katlayarak muska şeklinde sarıyoruz. Aralarına sürdüğümüz sosun kalanını fırça yardımıyla üzerine sürerek tepsiye diziyoruz. 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Furun Kebabı Tarifi
- 1 kg koyun eti
- 25-30 gram iç yağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı su
Tarifi: İç yağı düdüklü tencerenin dibine serip, üzerine koyun etini eşit bir şekilde yerleştiriyoruz. Tuz ve su ilave ederek tencerenin kapağını kapatıp, 2 saat kısık ateşte pişiriyoruz. İsteğinize göre bir pide üzerinde servis ediyoruz.
Acem Pilavı Tarifi
Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 250 gram kuşbaşı dana eti
- 2 havuç
- 1 kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 tutam tuz, karabiber, yenibahar
Üzeri için:
- 1 çay bardağı çiğ badem
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tutam maydanoz
Tarifi: Pirinci yıkamadan bir kaba alıp, üstüne biraz tuz ve üstüne çıkacak kadar ılık su ekledikten sonra yaklaşık 30 dakika bekletiyoruz. Ocakta ısınmış teflon tencerede etleri suyunu salıp, tekrar çekene dek kavuruyoruz. Daha sonra üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edip, ara ara karıştırarak etler yumuşayana dek pişirmeye devam ediyoruz. Etler suyunu çekip, piştikten sonra içine bir yemek kaşığı tereyağını ve tuzunu ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Bir pilav tenceresinde 1 yemek kaşığı tereyağını ve zeytinyağı alıp, yarım ay şeklinde doğranmış soğanları pembeleşene dek kavuruyoruz. Soğanlar kavrulduktan sonra içine kibrit çöpü büyüklüğünde doğradığımız havuçları ekleyip, kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçleri süzüp, bol suyla yıkadıktan sonra tuz, karabiber ve yenibaharla birlikte içine ilave ediyoruz. Sıcak suyu da ilave ederek kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra ocağı kısarak yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakıyoruz
Önceden sıcak suda bekleterek yumuşayan bademlerin kabuklarını soyup, dolmalık fıstıklarla birlikte tavada 1 kaşık yağda kavuruyoruz. Pilavı bir servis tabağına alıp, üstüne etleri ve kavurduğunuz badem ve dolmalık fıstıkları serpip, ince doğranmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servis ediyoruz.
Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi
Malzemeler:
- 1 küçük ekmek kadayıfı
- 1 litre su
- 800 gram toz şeker
- 500 gram vişne
- 3-4 damla limon suyu
Üzeri için:
- Kaymak/Dondurma
Yapılışı:
Su, şeker ve vişneyi bir tencerede 5 dakika kaynatıp, bir kaç damla limon sıkarak şerbeti hazırlıyoruz. Ekmek kadayıfını kendisinden iki kat kadar büyük bir tepsiye alıp, şerbetin içindeki vişneleri süzerek çıkarıyoruz. Ocak üzerinde kepçe kepçe şerbet dökerek kontrollü bir şekilde çevire çevire ekmek kadayıfını pişiriyoruz. Kenarlarına akan şerbeti sürekli üzerine dökerek kadayıf neredeyse 2 katına çıkıncaya kadar ocakta tutuyoruz. Kadayıf şerbetini iyice çekince kürdanla her yerinin eşit pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Ocaktan alınca iyice soğutup, kaymak ya da dondurma ile servis ediyoruz.
Yorumlar