6. Beyoğlu Sahaf Festivali Başladı

6. Beyoğlu Sahaf Festivali Başladı

Zeynep-Karaca-Yazıları-OKU

OKU !

‘İkra’ Hz. Peygamberin aldığı ilk emir, Kur’an-ı Kerîm’in ilk ayeti, halk arasında bilinen haliyle ‘oku’. Gerçekten okumak anlamına mı geliyor, öyleyse ümmî (okuma yazma bilmeyen) birine ‘oku’ emrinde bulunmak ne anlama gelir, ‘yaradan Rabbin adıyla okumak’ ne demektir bunların hepsi konuşulmuş, söyleyecek sözü olan söylemiştir. Bu konuda tefsir kitaplarına bakılabilir, makaleler bulunup okunabilir.

Gelmek istediğim nokta ikra kelimesini yazılı bir metni okumak anlamında ‘OKU!’ şeklinde kabul eden bir toplumun kitap okuma alışkanlığı. Yapılan bir araştırmaya göre:

  • Kitap Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235 inci sırada yer alıyor.
  • Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor.
  • Türkiye’de günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor.
  • Türkiye’de okunan kitaplar genellikle siyaset, aşk, cinsellik üzerinedir.
  • Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye’de bir kişi on yılda 1 kitap okuyor.
  • Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95.

Zeynep Karaca Yazıları OKU

Günde beş saat televizyon izlemeye karşın kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor olması çok büyük haksızlık gibi geliyor bana. Pek çok şey gibi okuma sevgisinin de edinileceği zaman çocukluk, yer ise ailedir. Değil mi ki anne babaların evlatlar üzerinde sorumluluğu, evlatların da onlar da hakkı var bu hafta televizyonları kapatıp Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği 6. Beyoğlu Sahaf Festivaline gidin. 14 Ekime kadar Tepebaşı’nda TRT binasının yanında saat 11’den 22’ye kadar açık.

Sahaf festivalinde piyasada bulamadığınız kitapları bulabilir, bulabildiklerinizi ise daha uygun fiyata bulabilirsiniz. 3 liraya 5 liraya şahane kitaplar alabilirsiniz. Hem sadece Türkçe de değil İngilizce, Fransızca, Almanca kitaplar da satılmakta. Osmanlı Türkçesiyle yazılmış kitaplar dergiler de edinebilirsiniz.

Zeynep Karaca Yazıları OKU

Valize konulmuş kime ait olduğu bilinmeyen, bakıp bakıp hikâyeler uydurabileceğiniz fotoğraflar alabilir, eski plaklar satın alabilirsiniz. Mesela plaklar pahalı mı geliyor boşverin orda hoş bir çıtırtıyla çalmakta olanı dinlemek de az mutluluk değil…

Tavsiyem az bir vakit kalmışken her köşesinde kitap satılan bu alanı ziyaret edin, meydandaki çaycıda bir çay için, kitaplara dokunun… en önemlisi; kitap alırken pazarlık yapmayı unutmayın. 🙂

Not: Anne babaların evlatlar üzerinde sorumluluğu var desem de ablalar, teyzeler, halalar sizin payınız da az değil.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir