Ramazan geldi gelecek derken yarısını bitirdik bile. Bu zaman zarfında sizlere iftar ve sahur için özel lezzetler sunmaya özen gösterdik ve devamda ediyoruz.
Hafta sonu iftarda misafir ağırlamanın daha yoğun yaşandığını düşünerek yine çorbadan tatlıya bir menü önerisi hazırladık. Her zaman ki gibi önce günün iftar menüsüne peşinden de bugünkü lezzetlerin nasıl yapıldığına gelin birlikte bakalım…
Günün İftar Menüsü
- Başlangıç: Hurma-peynir tabağı
- Çorba: Mantar Çorbası
- Ana yemek: Yaz Türlüsü
- Tatlı: Kazandibi
Mantar Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 15-16 adet mantar
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 3 su bardağı su
- 1 tutam maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: Tencerede tereyağı eritip, küçük parçalar halinde doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Yıkayıp doğradığımız mantarları da ilave ediyoruz. Mantarlar suyunu salıp, çekinceye kadar pişiriyoruz. Bu aşamada unu ekleyip, kokusu gidinceye kadar kavuruyoruz. Sütü yavaş yavaş ve karıştıra karıştıra ekleyip, kıvamını su ile ayarlıyoruz. Bir taşım kaynayan çorbaya kıyılmış maydanoz ve tuz atıp, ocaktan alıyoruz. Servis ederken dilerseniz üzerine sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Yaz Türlüsü Tarifi
Malzemeler:
- 2 patlıcan
- 2 kabak
- 2 patates
- 2 kırmızı kapya biber
- 2 sarı dolmalık biber
- 2 soğan
- 2 domates
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Hazırlanışı: Sebzelerin hepsini yıkadıktan sonra aynı boyutlarda doğrayıp, tencerenin dibine sırasıyla soğan, patates, kabak, patlıcan, kapya biberler ve domates olacak şekilde diziyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirip, ezilmiş sarımsakla birlikte tuz ve karabiberini de atarak kısık ateşte pişiriyoruz. Sebzeler kendi suyu ile pişer ama dilerseniz az bir sıcak su ilavesinde de bulunabilirsiniz.
Kazandibi Tarifi
Malzemeler:
- 2 litre süt
- 2 su bardağı toz şeker
- 4 çorba kaşığı pirinç unu
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı pudra şekeri
Hazırlanışı: Bir kasede pirinç unu ve nişastayı sütün bir kısmıyla çırparak eritiyoruz. Kalan sütü şekerle kaynatıp, nişasta ve pirinç unu karışımına kaynayan sütten biraz ilave ederek ılık kıvama getiriyoruz. Ve bu karışımı yavaş yavaş kaynayan süte ekliyoruz. Karıştırarak pişirmeye devam ettiğimiz muhallebiye ocaktan almadan vanilyayı da ilave ediyoruz.
Fırın tepsisini pudra şekeri ile kaplayıp, pişen muhallebiyi üzerine döküyoruz. Alt kısmının kahverengi bir renk alması için sadece altı yanan fırında ya da ocakta çevirerek kızartıyoruz. Kazandibinin kolay çıkabilmesi için tepsiyi soğuk su dolu bir kaba koyup, burada iki-üç dakika kadar bekletiyoruz. Sonra tezgah üzerine alıp, iyice soğuduğunda tatlıyı karelere bölüyoruz. Spatula yardımıyla altı üste gelecek şekilde servis tabağına alıyoruz. Dilerseniz dondurma ile servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…
Yorumlar