Kısa zaman önce bel fıtığını tedavi ettiğini iddia eden ve bunun videosunu çekip sosyal medyada paylaşan şahıs, herhangi bir tıbbi eğitim almamış ve iyi bir şey yaptığını zannederek bunu sosyal medyada paylaşmıştır.
Aslında çok görmüyorum. Bel fıtığı herkesin üzerinde o kadar rahat konuşabildiği bir hastalık haline geldi ki televizyonlarda sık sık elektrik süpürgesiyle bel fıtığını tedavi ettiğini söyleyen sağlık profesyonelleri türedi. Bel fıtığının yanlış tedavi sonucu yürümeyi bile etkileyeceğini bilselerdi bu kadar rahat konuşamazlardı.
Bel fıtığı çok yaygın görülen, omurlarımızın arasındaki diskin yıpranma ya da yaralanmaya bağlı olarak fıtıklaşması sonucu oluşur. Sağlıklı bir kişinin omurgasındaki diskler omurlar arasında yastıkçık görevi görür ve omurgaya binen basıncın eşit olarak dağılmasını sağlar. Bel fıtığı hastalarında eşit dağılmayan basınç ağrı, fonksiyon kaybı, kuvvetsizlik gibi semptomlarla kendini gösterir.
Bel fıtığıyla ilgili doğru bilinen çok yanlış var. Bu yazımda size bu yanlışları anlatmaya çalışacağım ki iyi olmak adına daha kötü sonuçlar başınıza gelmesin.
- 1. Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Bel fıtığı bel bölgesinde ağrı yapar ama her bel ağrısının altında fıtık aramak doğru değildir.
- 2. Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez. Ameliyat için düzenli uygulanmış fizik tedavi programının başarısız olması ve hastanın bacak kaslarında kuvvetsizlik, yürümede bozulma gibi ileri düzey semptomların oluşması gerekmektedir.
- 3. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programını 15 gün uyguladığınız zaman iyileşemezsiniz. Sadece hastanede fizyoterapistin yaptırdığı uygulamalar anlık rahatlama sağlayacaktır. Evde size verilen egzersizleri düzgün şekilde uygulamanız ve hastanedeki tedavi bittikten sonra egzersizlerinizi yapmaya devam etmeniz gerekmektedir.
- 4. Bel çektirme komşunuz ya da eşinizin yapabileceği bir uygulama değildir. Tıbbi dilde traksiyon denilen uygulama için traksiyon cihazları vardır. Ancak hekim ya da fizyoterapistinizin uygun ayarlamalar sonucunda yapabileceği bir tedavi metodudur.
- 5. Bardak kapatma, elektrik süpürgesi gibi bilimsel dayanağı olmayan uygulamalara itimat edilmemelidir.
- 6. Bel fıtığı tedavisinde sürekli korse kullanımının yeri yoktur. Ancak uygun görülürse günün belli saatlerinde ya da belli işleri yaparken kullanmak üzere hekim ya da fizyoterapist tarafından tavsiye edilir.
- 7.”Bel fıtığın var, sakın hareket etme!” diyenler size iyilik değil, kötülük yapacaktır. İstirahat tedavinin akut döneminde uygulanır, ancak düzenli egzersiz yapmadan bel fıtığından kurtulamazsınız.
- 8.Bel fıtığı olabileceğinizden şüpheleniyorsanız bunun tanısını ortopedik, nörolojik ve radyolojik muayenelerle ancak hekim koyar. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programını da fizyoterapist uygular. Lütfen başkalarının ilaçlarıyla ya da tedavi yöntemleriyle iyileşmeye çalışmayın. Her hasta özeldir ve özel ilgi gerektirir.
Vücudumuzun ve sağlığımızın bilincinde olduğumuz nice güzel günler bizimle olsun.
Yorumlar