Vizyon, modernite sonrası hayatımıza giren bir kavram oldu. Kuvvetle muhtemel, vizyon kelimesinin eski zamanlardaki karşılığı “duruş” olmalıydı.
Bugünse kelimenin hemen hemen karşılığı “gelecek resmi” dir. Genel anlamıyla ise bir insanın bugüne ve yarına dair hayatta güçlü bir duruş sergilemesidir.
Vizyon Sahibi Olmak İçin Ne Gerekir?
Vizyon, kişinin bulunmak istediği ve kendini ait hissettiği yerdir. Vizyon sahibi olmak için illa ki çok iyi okullarda eğitim almış olmanız, çok zengin olmanız gerekmez. Aslında bu bir nebze kişinin doğuştan getirdiği doğal yeteneklerinin, ailesinin yetiştirme tarzının ve elbette ki kişinin kendisini yetiştirme ve donatma tarzının sonucudur.
Bir vizyona sahip olma süreci çok erken dönemlerde başlar. Bu sonradan enjeksiyonla kişiye kazandırılacak bir özellik asla olamaz. Bir insan ya geniş bir vizyona sahiptir ya da değildir. Aslında her şey gelecekle ilgili bir yol haritasına sahip olmakla başlar. Ne istediğini bilen insanlar, okyanusta kaybolmazlar. Vizyon elde etmek için önce istemek sonra da o yolda yürümek gerekir. Çünkü hayatta başarı da dahil hiçbir şey tesadüf değildir.
O Balıklar Ki Derya İçredir, Deryayı Bilmez
Bir insanın dar veya geniş bir vizyona sahip olması çok önemli bir husus. Öyle ki, bu durum o kişinin yaşam alanlarında kurduğu ilişkileri ve ilişki tarzlarını da belirler.
Vizyonu dar olan insanlar, size bir şey katmadığı gibi sizi oldukça da yorar. Konuşmaları sığ, algıları yüzeysel ve düşünme yapıları oldukça basittir. Görünenle yetinir; görünenin ötesine bakmayı aklına dahi getirmez. Kendisine söylenenle yetinir. Hayattaki varlığını sorgulamaz ve sadece yaşamakla yetinir. Yemek, içmek ve eğlenmek işte hayat dediğin bu kadardır. Beklentileri hep düşüktür. Benlik değeri yerlerdedir. Kendini değerli bulmaz.
Peki kendini değerli bulmayan bir kişiyi, başkaları neden değerli bulsun ki ? Bu hayati noktayı kaçıran kişilerin özgüvenleri de alt düzeylerdedir.
Vizyonu dar kişiler, insanlarla kurdukları iletişim alanlarında da kendilerini açık açık gösterirler. İlk belirti şudur ki, bu insanlarla sohbet edemezsiniz. Konuşacak şeyleri yoktur veya geçmişteki okul anıları, askerlik hatıraları, sıradan geyik muhabbetleriyle yetinirler.
Vizyon sahibi insanlar eylem insanı iken; vizyonu dar kişiler pasif bir konumu tercih ederler. Eylem insanı olamadıkları için, yerlerinde saymayı tercih ederler. Kriz durumları en korktukları süreçtir ve tabi ki korkar ve arkalarına bakmadan kaçarlar. Çünkü herhangi bir kriz durumunu yönetebilecek potansiyel onlarda mevcut değildir.
Kendine has bir vizyon veya ‘duruş‘ geliştirememiş kişilerin ortak özelliği ‘okuma‘yı sevmemeleridir. Kitap, dergi, şiir, makale her neyse onu okumaktan keyif almazlar. Sanatın ve estetiğin gücünden yoksundurlar. Sofra hazırlarken, iş yaparken bile bir insanın vizyon sınırlarını görmek mümkündür.
Geniş Bir Vizyona Sahip Olmak Neyi Gerektirir?
Vizyon sahibi bir insan olmak, hayata dair geniş bir perspektife ve yaşama dair stratejik bir düşünme tarzına sahip olmak demektir. Bir insanın bu vasıfları taşıması tartışmasız hem iş hayatında hem de özel hayatta çok değerlidir. Peki bakalım vizyon sahibi kişileri nasıl tanırız?
- • Vizyon sahibi insanlar, her zaman diğerlerinden farklıdır. Her girdiği ortamda bakışları üzerinde toplayan insanlardır.
- • Güçlü bir karaktere sahiptirler. Ne istediğini, ne aradığını bilirler.
- • Mücadele etmekten asla çekinmezler ve ideallerinden, davalarından asla vazgeçmezler.
- • Az ama öz ve de derin dostluklar kurarlar.
- • Yeteneklerinin ve eksiklerinin farkındadırlar. Güçlü yönlerini geliştirirken, eksik taraflarını tamamlamaya gayret gösterirler.
- • Değişime açıktırlar. Hayatın değişen dinamiklerine uyum sağlamak için zaman zaman bireysel stratejilerini gözden geçirme ihtiyacı hissederler.
- • Hem iş hayatında, hem de özel hayatında hedefleri olan insanlardır.
- • Kararlıdır.
- • Riskleri göze alır.
- • Sadece kendi mutluluğuyla ilgilenmez. Tüm insanlıkla özdeşim kurar.
- • Konuşmasıyla, beden diliyle, tavrıyla kendinden emin olduğunu hissettiren ve karşısındaki kişiye de güven telkin eden ve başkalarını kendine hayran bırakan kimselerdir.
- • Ahlaki değerlere bağlıdır. Etik anlayışından hiçbir durumda vazgeçmez.
- • Hayata dair tutkuları ve onu tanımlayan bir kimliği vardır.
- • İcraat ve eylem insanlarıdır.
- • Çalışkandır.
- • Prensip sahibi kişilerdir. Davranışlarının merkezinde ilkeleri vardır. Olaylara ve durumlara ait kırmızı çizgileri bulunur.
- • İnsanların kişiliğini doğru okur ve insanları yönetmeyi iyi bilirler.
- • Kendine ve başkalarına saygı duyduğu gibi başkalarının gözünde de saygı uyandıran kişilerdir.
- • Mizahi yetenekleri güçlüdür ve mizahı zekice kullanan insanlardır.
- • Hayatın her adımında kaliteli düşünen ve kaliteli davranan insanlardır.
- • Adalet duyguları çok gelişmiştir.
- • Paylaşımcıdır. Sevgiyi, acıyı, mutluluğu ve hüznü paylaşan insanlardır.
Yaşama İmza Atan İnsanlar
Nihayetinde vizyon sahibi olmak ciddi bir iştir. Bu değerli özelliğe, ömrü boyunca ulaşamayan insanlar da var muhakkak. Kişiliğinde bu özellik olan insanları açıkçası daha çok seviyorum. Çünkü gerçekten hayatın öteki yüzünü görebilen, acıyı hissedebilen ve paylaşabilen, kendinden emin olan insanlarla iletişim kurmak çok daha anlamlıdır.
Bir insanın yemek yemesinden, konuşmasından, ne konuştuğundan, kimlerle konuştuğundan, nerelere gittiğinden, insanlara nasıl davrandığından yola çıkarak o kişinin vizyonunu görebilirsiniz.
Kendi özel hayatınızda, dostluklarınızda, iş hayatınızda sizi eteğinizden tutup aşağı çeken insanlarla vakit kaybetmeyin. Siz insanlara değer katın ve size değer katacak insanlarla hayatı paylaşın. Yaşama imza atabilmek, ancak güçlü bir duruşa ve hayata dair emin bir tavra sahip olmakla mümkün.
Psikolojik Danışmanlık & Aile Danışmanlığı üzerine ayrıntılı bilgi almak için:
Telefon: 0 537 580 19 20
www.cozumpsikoloji.com
Yorumlar