Çocukluğunda günlük tutmayı seven hanımların, günümüzde başarılı birer blogger olarak dijital dünyaya iz bıraktıklarını görebilirsiniz. Bloglar, çeşitli konularda yazılan; kişisel deneyimleri, araştırmaları, yorumları içeren web günlükleridir.
Günümüzde hanımlar tarafından yazılan en popüler blog konuları; alışveriş, yemek, çocuk bakımı, seyahat, sinema, sanat ve kişisel deneyimler olarak öne çıkmaktadır. Bloga düzenli olarak kaliteli ve özgün içerik girerek para kazanmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Birçok başarılı blogger, geçimini bloglarından sağlamaktadır.
Blogdan para kazanmanın yolu, yaptığınız işi sadece bir hobi olarak değil aynı zamanda profesyonel bir iş olarak da görmenizden geçmektedir. Para kazanmanın da ötesinde, blog tutmak mesleki gelişiminize ve kişisel yaşantınıza çok sayıda fayda kazandırabilir. Hedef kitlenizin ilgisini çekecek, sosyal medyada dikkat uyandıracak bir blog inşa etmek emek ve sevgi isteyen bir süreçtir.
Eğer siz de, ilgi duyduğunuz bir alandaki yolculuğunuzu insanlarla paylaşmak istiyorsanız, işe blog açarak başlayabilirsiniz. Acemi bir bloggerdan başarılı bir bloggera dönüşmek için izlemeniz gereken yolları sizin için sıraladık.
Hangi konuda yazmak istersiniz?
Hakkında araştırmalar yapmaktan hoşlandığınız bir tutkunuz var mı? Örneğin, yemek yapmak. Biriktirdiğiniz yemek tariflerinin sayısı yüzü geçtiyse hazırladığınız yemeklerin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaktan hoşlanıyorsanız veya market alışverişleri özel zevkiniz ise bu deneyimlerinizin tümünü blogunuzda paylaşabilirsiniz.
Yazmak istediğiniz konuda, daha önce bir çok blogun açılmış olması çok da problem değil. Yaratıcılığınıza güveniyorsanız blogunuzu kişiselleştirerek diğer bloggerların arasından sıyrılıp öne çıkabilirsiniz. Yazacağınız konuya karar verdikten sonra, blogunuza etkili ve akılda kalıcı bir isim bulmalısınız. Blogunuza vereceğiniz isim, sosyal medyada tanınmanızı sağlayacak isimdir. Sizi ve yaptığınız işi en iyi yansıttığını düşündüğünüz kelimeleri bir kağıda yazarak, hoşunuza gidecek bir blog ismi bulabilirsiniz.
Blog açmak için para harcamak gerekir mi?
Eğer biraz internet bilginiz varsa blog açmak için para harcamanıza gerek kalmaz. WordPress, blogger, blogcu veya tumblr kullanarak ücretsiz blog açabilirsiniz. Arayüzleri kolay ve anlaşılabilir olan bu platformlar sayesinde blog açmanın aslında ne kadar kolay olduğunu keşfedebilirsiniz.
Ücretsiz wordpress temaları arasından yazacağınız konuya uygun bir tema seçebilirsiniz. Blogunuz için seçtiğiniz temanın; takipçilerinizi yormayacak, içeriğinizi gölgede bırakmayacak açık ve temiz bir tema olmasına özen gösterin.
Eğer blogunuz için biraz para ayırdıysanız ücretli temalar, Facebook reklamları ve seo için kullanabilirsiniz. Blogunuzu özgün içeriklerle beslediğinizde, harcadığınız paranın boşa gitmeyeceğinden emin olabilirsiniz.
İçerik candır…
Blogunuzun alt yapısını hazırladığınıza göre, sıra geldi içerik oluşturmaya. Hazırlayacağınız içeriklerin her cümlesinin size özgü olduğundan emin olmalısınız. Daha önce farklı bloglarda yüzlerce kez yazılmış cümleler, takipçileriniz canını sıkacaktır.
Takipçilerinize; başlıkları özenle seçilmiş, bilgi ve deneyim sunan, okunması kolay, imla ve dil bilgisi kurallarına özen gösterilmiş, samimi ve içten bir dille yazılmış özgün içerikler hazırlayın. İlk yazdığınız içerikler sizi tatmin etmese de yazmaktan vazgeçmeyin. Zamanla yazılarınızın kalitesinin yükseldiğine şahit olacaksınız.
Bloggerın sosyal olanı makbuldür…
Başarılı bir blogger olmanın en önemli kurallarından biri ne kadar sosyal olduğunuzdur. Büyük bir emek vererek yazdığınız bloglarınızın altına bırakılan yorumları yanıtsız bırakmayın. Yanıtlayacağınız bir yorum, takipçinizin blogunuzu tekrar ziyaret etmesine yardımcı olabilir. İçeriklerinizi Facebook, Twitter, Google+ gibi sosyal medya mecralarında paylaşmayı unutmayın.
Son olarak, tanınan bir blogger olmak için başka blog yazarları ile iletişim kurun. Sizin gibi emek vererek blog tutan kişilerin bloglarını takip ederek, hem güzel ilişkiler kurabilir hem blogunuzun tanınmasını sağlayabilirsiniz.
Hazırlayan: Hümeyra Yabar
Yorumlar