Her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir beslenme bilimi. Önerilen diyetler farklılaşmakta, yepyeni diyet akımları çıkmaktadır ortaya. Tıpkı raw food yani çiğ beslenme akımı gibi.
Son yıllarda hızla yayılan bir akım olarak görülse de mazisi milyonlarca yıla dayalıdır. İnsanoğlunun ateşi bulmadan önce milyonlarca yıl besinlerini çiğ tüketmesi şimdilerde çiğ beslenme akımı olarak karşımıza çıkmış bulunmaktadır.
Raw food yani çiğ beslenme, bir beslenme şeklinden çok, öze dönmek olarak adlandırılan bir yaşam felsefesidir. Peki nedir çiğ beslenme? Sağlığa olan etkileri nelerdir? Ne kadar süre uygulamak gerekir?
Çiğ Beslenme
- – En temel haliyle pişmemiş besinlerle beslenmektir.
- – Yiyeceklerdeki enzimlerin var olabildiği en yüksek sıcaklık 47 °C’dir. Bu sıcaklığın artışı ile enzimler değişikliğe uğramaktadır. 47 °C altı sıcaklıklardaki besinlere de çiğ besin adı verilmektedir ki besinler en fazla 40-45 °C’ye kadar ısıtılmaktadır bu akımda.
- – İnsanın kendini yeniden tanıması ve vücudunu arındırması olarak düşünülen bu akımda besinlerin pişirilmesiyle enzim aktivitelerinin öldüğüne, bu nedenle istenilen faydanın sağlanamayacağına inanılmaktadır.
- – Çiğ sebze, meyve, yağlı tohumlar tüketilirken gerçek Raw Food’ta et tüketimi yoktur. Bir grup ise sınırlı miktarda et tüketmekte ve daha çok balığı tercih etmektedir.
- – En az 2 litre su içilmesi gerekliliği savunulmakta ve yemek sırasında, yemek sonrasında su içilmesi önerilmemektedir.
- – Alkol ve kahve bu akımda kesinlikle yer almamaktadır.
- – Çay tüketimi ile ilgili olarak ise kural ılık ve kafeinsiz olması zorunluluğudur.
Çiğ Beslenmenin Yararları
- – Bu akımda besinler herhangi bir işlemden geçmediği için besin değeri kaybı olmamaktadır.
- – Böylelikle vitamin ve mineral değerlerinden en üst düzeyde yararlanılır.
- – Çiğ sebze ve meyve tüketimine paralel olarak lif içeriği yüksek bir beslenme biçimidir. Bu sayede sindirim sistemi oldukça düzenli çalışmaktadır.
- – Hazır beslenme söz konusu olmadığı için katkı maddesinden uzak yaşanmakta böylelikle kanser başta olmak üzere pek çok hastalık riski azaltılmaktadır.
- – Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını ve ödemin atılmasını sağlamaya yardımcı bir beslenme düzeni olduğu için bir nevi detoks programıdır.
Uzun Süre Raw Food Diyeti Uygulamak Sakıncalı mı?
- – Pek çok yararı olmasıyla beraber uzun vadede çiğ beslenme A, B12, K vitamini, kalsiyum, demir gibi mineral yetersizliklerinin oluşmasına neden olabilir.
- – Potein yetersizliği uzun dönemde gerek vücudun çalışmasını gerek metabolizmayı olumsuz etkilemektedir.
- – Özellikle büyüme gelişme dönemindeki çocuk ve gençler için, yaşlılar için kesinlikle uygun değildir.
- – İleriye yönelik yeterli çalışma olmadığı için uygulanabilirliği de kişiye göre değişkenlik gösterebilir.
- – Dönemsel detoks uygulamak isteyenler için iyi bir alternatif olabilir ancak mutlaka diyetisyen ve doktor eşliğinde uygulanmasında fayda bulunmaktadır.
Yorumlar