Kambur durmaktan, sırt ve boyun ağrılarından mı şikayetçisiniz? Bilgisayar başında geçirdiğiniz uzun saatler sonrası omurga sorunuyla karşı karşıya mısınız? Düzgün duruşa yeniden kavuşabilmeniz için tüyolar bu yazıda…
Tüm toplumlarda dik durmak önemli bir imajdır. Hatta dik durmanın önemini bir kez daha vurgulamak için yapılan araştırmalar; günde yalnızca iki dakika dimdik durup, ellerini beline koyarak yürüyen kadınlarda, testosteron seviyeleri yüzde yirmi artarken kortizol değerleri yüzde yirmi beş azaldığını gösteriyor. Madem iki dakika dik durup yürümek faydalı o halde neden denemiyoruz?
İlk adımlarından itibaren çocuklara dik durmasını ve bu şeklide yürümesini anneler öğütlese de, çoğu genç kız omuzlarını öne sarkıtır maalesef. Bu durum o yaşlarda normal gibi gözükse ilerleyen zamanlarda boyun ağrıları baş gösterdiğinde pişman olunacak bir sıkıntı oluyor.
Doktorlar, bilinçli bir şekilde duruşu düzelterek kötü postür etkilerinin yavaşlatılabileceğini hatta tamamen giderilebileceğini söylüyorlarsa bunu uygulamak için daha fazla beklemeyin!
Yapılan araştırmalara göre akıllı telefonlarla geçirilen üç saatlik zamanda insanlar, boyunlarını sürekli eğik tuttukları için tech neck yani teknoloji boynu olarak adlandırılan sıkıntıyı yaşıyor. Başı 15 derecelik açı ile öne eğmek, kafanın boyuna bindirdiği ağırlığı ikiye katlıyor. Bunun sonucunda bedende bir sürü kalıcı problem oluşabiliyor. Dik durabilmek için geçirdiğimiz yılların ardından mesajlaşmak için kullandığımız küçücük aletlere boyun eğmemiz ne acı…
Doğru postür için fazladan efor sarf etmeye gerek yok, çünkü bu zaten vücudun doğal duruşudur.
Kürek kemiklerini kasarak omuzlarınız geri atın göğsü yukarı kaldırın ve başın tepesini tavana doğru hedefleyerek enseyi rahatlatın.
Bir de bu şekilde akıllı telefonunuzla ilgilenin tabi duruşunuzu değiştirmeden.
Omzunuzu kullanmadan telefonu göğüs hizasına getirin sonra da burnunuzu hafifçe aşağı indirerek gözlerinizle okuyun. Gerekirse telefonunuzun yazı karakterini de büyütebilirsiniz. Son olarak da başınızı sık sık her iki yana çevirerek esnetin, bedeninizi yavaşça döndürün ve her otuz dakikada bir kalkıp yürüyün.
İşte ne yardan ne serden dedikleri bu olsa gerek. Ne telefondan ne sağlıklı duruşunuzdan vazgeçmeyin.
Sadece telefonlar değil sırt ve boyun ağrısına sebep olup, duruşunuzu etkileyen. 3,5 kg’dan fazla olan sırt çantaları da en az telefonlar kadar suçlu. Bu sebeple çantalarınızın ağırlığına da dikkat edin!
Otururken, kitap okurken, egzersiz yaparken hatta uyurken bile vücut postürünüze dikkat edin. Doğru oturma şekli için kalça kemiğinizi ileri geri alarak başınızla hizalayın, bu şekilde kalça kemiğinin omurganızı daha rahat taşıdığını göreceksiniz.
Beslenme ve egzersiz profesörleri, bedenin duruşunu düzgünleştirip, güçlendiren pilates ve TRX egzersizini öneriyor. Bu şekilde vücut denge, esneklik ve güç kazanıyor.
Kitap okurken de asla uzanmayın. Bunun yerine arkanıza bir yastık koyup, ayaklarınızı uzatın ve kitabı kucağınıza alacağınız başka bir yastığın üzerine koyun. Bu pozisyonda hiç bir ağrı hissetmeyeceksiniz.
Son olarak yatış pozisyonuna gelecek olursak uzmanlar, omurgayı düzgün ve rahat tutan yatma şeklinin sırt üstü olduğunu söylüyor. Yüzüstü yatmak sadece boyun ağrılarına sebep olmakla kalmıyor cildin erken kırışmasına da yol açıyor.
Dinimizde sırtüstü yatmayı tavsiye ediyor. Kıbleye karşı sağ, yani üzerine yattığında sağ elini sağ yanağının altına koyarak uyunması müstehap. Rahat edilemediği takdirde istediği şekilde yatması câiz olmakla beraber, Peygamber efendimiz bir hadisinde:
“Sağ yan üzerine yatmak mü`minler yatışı, sol yani üzerine yatmak krallar yatışı, gökyüzüne dönerek (sırtüstü) yatmak nebîler yatışı, yüzüstü yatmak da kâfirler yatışıdır”
(Hindiyye V/376) buyuruyor.
Yorumlar