4. Dünya Ebru Günü Renkli Bir Program ile Yalova’da

4. Dünya Ebru Günü Renkli Bir Program ile Yalova’da

4. Dünya Ebru Günü

Bin yıldır, renkler kağıdın üzerinde kendi dillerince raks ediyor. Bin yıldır, ebru ustaları içlerindeki müziği su ve boyalarla buluşturup kağıda döküyor. Ebru sanatı, uzun ve zorlu bir yolculuk sürdürerek unutulmaya, kaybolmaya karşı durdu ve günümüze kadar varlığını korumayı başardı.

Günümüzde ise Kültür Bakanlığı’nın desteği ile Suna Koçal ve Atilla Can gibi Ebru ustalarının çabalarıyla Ebru, altın devrini yaşıyor ve nihayet hakkettiği değeri bulmaya başladı. 2009 yılında, Kültür Bakanlığının yanı sıra Ebru sanatçıları Atilla Can ve Suna Koçal‘ın çabalarıyla, UNESCO ve Birleşmiş Milletlere müracaat edilerek Ebru sanatının koruma altına alınmasını talep edilmişti. Verilen emeklerin neticesinde, Ebru; UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine girerek, Türkiye’nin UNESCO’da kabul edilen 12. unsuru ve tek sanat dalı olarak kayda geçti.

4. Dünya Ebru Günü

4. Dünya Ebru Günü etkinlik programı…

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ”Dünya Ebru Günü”, Türkiye’den ve Dünyanın farklı ülkelerinden gelen birçok ebru sanatçısının katılımı ile Yalova’da oldukça zengin bir etkinlik programı ile kutlanıyor. Etkinlik boyunca; panel, sergi ve Guiness rekor denemesiyle ebru sanatının daha geniş kitlelerle buluşması için çalışmalar yapılıyor. Tarih ve doğa şehri Yalova’nın ev sahipliğinde ve Ebru ustası Suna Koçal’ın emekleriyle, Ebru sanatının tarih boyunca devam eden yolculuğu bir kez daha güven altına alınıyor. Dünya Ebru Günü kutlamalarının birincisi İstanbul’da, ikincisi Gaziantep’te, üçüncüsü Trabzon’da yapılmıştı.

“4. Dünya Ebru Günü” uluslararası etkinliği kapsamında açılacak sergiye; Türkiye’den ve 10 farklı ülkeden toplam 220 Ebru sanatçısının katılması bekleniyor. Prof. Ümit Meriç, Beşir Ayvazoğlu, Hikmet Barutçugil ve Fuat Başar gibi Türk İslam Sanatları alanında çalışmalara sahip kıymetli isimlerin ve akademisyenlerin katılacağı bir panelde Ebru, Barış ve Sevgi konuları konuşulacak. Etkinliğin son aşamasında ise 11 m.2 ölçülerindeki dünyanın en büyük Barış konulu Akkase Ebrusu ile Guinness Rekor denemesi yapılacak. Etkinlik, 13 Eylül Pazar günü Yalova Müzeler Gezisi ile son bulacak.

4. Dünya Ebru Günü

Ebru, dünyanın bildiği ismi ile “Türk Kâğıdı”…

Yolculuğuna Orta Asya’dan başlayan ve İpek yolunu izleyerek yurdumuza gelen Ebru sanatı; Avrupa ve diğer dünya ülkelerinde ‘‘Türk Kağıdı” ismi ile bilinmektedir. Bu büyülü renkli kağıtlar tüm dünyanın ilgisini çekmiş ve ebru sanatına ilgi duyulmasını sağlamıştır. Tarihteki en değerli kitapların kapakları ve iç sayfaları ebru ile bezenmiş; fermanların, levhaların, mektupların zemini ebru ile süslenmiştir. Sanatçıların emekleri neticesinde, Ebru sanatı şimdilerde; binlerce çırağın yetiştirildiği kurslarda, geleneğin modernizmle birleştiği farklı icraları ile çağdaş bir sanat haline dönüşmüştür.

Hazırlayan: Hümeyra Yabar

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir