Yeni eğitim ve öğretim döneminin başladığı şu günlerde, sadece ilk öğretim öğrencilerinde değil üniversite öğrencilerinde, kursiyerlerde, uzaktan eğitim öğrencilerinde de tatlı bir heyecan var.
Yeni bir başlangıç için planlar yapılıyor, günlük yaşamın rutin programları değişiyor, sorumluluklar artıyor. İster boş vakitlerinizi yeni bir yabancı dil öğrenmekle değerlendirmek için bir kursa kaydolmuş olun ister açık öğretim fakültesine devam ediyor olun…
Ders çalışmak için herkesin özel bir alana ihtiyacı vardır. Bu alanı dekore ederken dikkat edeceğiniz özellikler, verimliliğinizi doğrudan etkileyecektir. Sizin için ders çalışma ortamınızı kusursuz hale getirecek ve motivasyonunuzu artıracak önerileri derledik.
Hayallerinize büyük bir adım atacağınız, başarılı bir eğitim ve öğretim dönemi dileriz.
Renklerin diline kulak verin…
Uzmanlar, ders çalışma ortamlarında kullanılan renklerin çalışma performansını doğrudan etkilediğini vurgulamaktadır.
Çalışma odanızın duvarlarında ve tekstil malzemelerinde ağırlıklı olarak; açık mavi veya açık yeşil tonlarını kullanarak aydınlık bir ortam sağlayabilirsiniz.
Beyaz rengin hakim olduğu çalışma alanları, gözleri çabuk yormaktadır. Koyu renkler ise farkında olmadan karamsarlığa sürüklenmenize neden olabilir.
Çalışma masanızda ise desenli örtüler veya koyu renkler kullanmak yerine, açık ve sade tonlardaki modelleri tercih edebilirsiniz.
Çalışma sürenizi artıracak en önemli kriter: Rahatlık!
Ders çalışırken odaklanmanızı sağlayacak, konsantrasyonunuzu bölmeyecek en önemli kriterlerden biri çalışma sandalyenizin ve masanızın rahatlığıdır.
Ders çalışma masanızın ve sandalyenizin ölçüleri, vücut ölçülerinizle uyumlu olmalıdır. Aksi halde bel, boyun ve bacak ağrılarından şikayetçi olabilirsiniz. Çok sert sandalyeler veya çok yumuşak koltuklar ders çalışmak için ideal değildir.
Çalışma masanızı mümkünse sadece ders çalışmak için kullanın. Masanızın üstünde ders çalışmanıza yardımcı olacak, sizi motive edecek notlar ve aksesuarlar bulundurabilirsiniz.
Fakat ders çalışmakla ilgisi olmayan her nesne siz farkında olmasanız da motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.
Odanızın atmosferini gözden geçirin…
Çalışma odanızı titizlikle dizayn etttiniz. Sıra geldi odanın havasına, ısısına, ışığına. Çalışma odanızı günlük olarak havalandırmayı alışkanlık haline getirin.
Sıcaklık seviyesi ise hem üşümemenizi hem de sıcaktan bayılmamanızı sağlayacak seviyede olmalıdır.
Evde en çok kullanılan odanın en uzağındaki ışık alan, sessiz ve havadar odalar çalışma odası olmak için oldukça idealdir.
Hazırlayan: Hümeyra Yabar
Yorumlar