Aerobik Egzersiz Nedir?
Hemen hemen her yazımda egzersiz yapmamızın gerekliliğinden, fiziksel aktivitenin öneminden bahsediyorum. Bilhassa aerobik egzersizleri tavsiye ediyorum. Fakat size aerobik egzersizin ne olduğunu, nasıl yapılacağını, kimlerin yapabileceğini, faydalarını anlatmadığımı fark ettim. O yüzden bu yazımda aerobik egzersizi ele almak istedim.
Aerobik egzersiz geniş kas gruplarını aktive ederek, vücudun birçok bölümünü aynı anda çalıştırarak düşük tempoda başlayıp yavaş yavaş artırılan tempolu egzersizlerdir. Halk arasında ya da spor yapanlar arasında kardiyo egzersizleri de deniliyor. Tempolu yürüyüş, koşu, yüzme, koşu bandında yürüme ve koşma, dans, bisiklete binme, ip atlama gibi aktiviteleri aerobik egzersiz kategorisine alabiliriz.
Aerobik Egzersizin Faydaları Nelerdir?
Aerobik egzersizlerin her bir vücut bölümümüz için ayrı ayrı faydaları vardır. Genel olarak vücudun iyilik halini artırır ama tek tek faydalarını bilmekte yarar var:
- Kalp damar sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
- Solunum kapasitesini artırır.
- Kötü huylu kolesterolü azaltırken iyi huylu kolesterolün artmasını sağlar.
- Vücudun dayanıklılığını artırır.
- Damarda yağlanmayı azaltarak, kalp krizi riskini azaltır.
- Yağ yakılmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur.
- Seratonin hormonunun salgılanmasını artırır. Bu da daha mutlu daha stresle baş edebilen kişiler olmamızı sağlar.
Aerobik Egzersiz Kimler İçin Uygundur?
Aerobik egzersizler düşük tempoda başlar ve vücudun uyum kapasitesine göre yavaş yavaş artırılır. Bunun sebebi vücudun o tempoya alışmasını sağlamaktır. Genel olarak başlangıç temposu maksimum kalp hızının %50-60’ı arasında değişir. Bunun anlamı şudur; 30 yaşındaki bir bayanın maksimum kalp hızı 220-yaş dan 190’dır. 190’nın %50 si 95 dir. Kalp hızının dakikada 95 atıma ulaştığı tempoda egzersiz yapılır. İlerleyen dönemlerde bu kalp hızının daha yüksek olduğu seviyelere çıkarılır.
Aerobik egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi ısınma ve soğuma periyotlarıdır. 95 atımdan bahsettiğim seviyeye gelmeden önce yaklaşık 10-15 dakikalık hazırlık aşaması olan ısınma periyodu, asıl egzersizi yaptıktan sonra pat diye bırakmayıp 10-15 dakikada soğuma periyodu olmalıdır. Isınma periyodu vücuda ‘Egzersiz yapacağız, kendini hazırla!’ sinyalini taşırken, soğuma periyodu ‘Egzersizimiz bitti, yavaş yavaş egzersizden önceki haline dön!’ sinyalini taşır.
Egzersizin yapılma süresi kişiden kişiye değişir. Isınma ve soğuma periyotları hariç en az 30-45 dk sürmelidir. Ayrıca haftada en az 4-5 gün yapılmalıdır.
Aerobik Egzersiz Zayıflatır mı?
Aerobik egzersizle nasıl kilo verildiği konusuna gelirsek durum tam olarak şöyle gerçekleşiyor. Vücut egzersiz yaparken önce karbonhidratları kullanıyor. Karbonhidrat depoları boşalmaya başladıkça sıra yağlara geliyor. Bu yüzden düşük-orta tempo ve uzun süreli egzersizlerde yağ depoları yakılıyor. Ama vücuda bir anda yüklenip egzersiz yeterli sürede yapılmazsa vücuttaki karbonhidratlar kullanılıyor, yağlar yerinden bile kıpırdamıyor.
Aerobik egzersizler maliyetsizdir. Çocuk, erişkin, yaşlı, hasta herkes yapabilir. Önemli olan kişiye uygun, kalbiyle dost egzersiz çeşidini, şiddetini ve sıklığını belirlemektir. Kalbinize, bedeninize yapabileceğiniz en güzel yatırım egzersiz yapmaktır. Doğru zamanda doğru egzersiz belki hayat kurtarmaz, ama sağlıklı daha kaliteli bir hayat yaşamanızı sağlar.
Yorumlar