Geleceğin Akıllı Kumaşları

Geleceğin Akıllı Kumaşları

Geleceğin Akıllı Kumaşları

Teknolojinin ve tekstil sektörünün gelişmesiyle, geleceğin kıyafetlerinden beklentilerimizin artacağı kesin. Hazır giyim markaları koleksiyonlarında sadece estetik özellikler değil, günlük hayatımızda da bize kolaylık sağlayacak giysiler sunmak için yarışmaya başladılar bile.

21. Yüzyılın fonksiyonel kıyafetleri pratik ve akıllı kumaşlardan hazırlanacak. Vücut ısısını hissedip bedenin ısısını düşürebilen, ya da vücut ısısı düştüğü anda bedeni ısıtan kumaşlar ve teknik tasarımlar üretilebilecek. Böylece kışın dışarıda kat kat giyinmekten veya yazın muhafazakar kıyafetlerin içinde terlemekten kurtulmuş olacağız.

Geleceğin Akıllı Kumaşları

İtfaiyecilerin yıllardır giydiği ısıya dayanıklı kıyafetler, polislerin kurşun geçirmez yelekleri, balıkçıların yağmurlukları ve çizmeleri toplumda alışılmış giysiler olsa da hepsinin önemli profesyonel fonksiyonu olduğu şüphesiz. Sinema dünyasında da yıllardır teknik özellikleri olan kostüm tasarımları kullanılmaya devam ediliyor. Örneğin Superman, Batman, ve Ironman kostümleri bilgisayar programıyla yönetilebilen kodlarla yazılıp, akıllı kumaşlara dokunulmuş elektronik devrelerle hazırlanıyor. Bu süper kostümler sadece film amaçlı hazırlansa da üretim anlamında, gelecekte giyilebilecek teknolojik kıyafetlere yol açmış oluyor.

Bu alanda en yeni gelişmelerden birisi ise Google’ın Jacquard ismini verdiği akıllı kumaş üretim projesi. Nanoteknoloji sayesinde “touch screen” (dokunmatik ekran) özelliğini kumaşın dokusuna işlenmesini sağlamak isteyen İnternet lideri bu projeyi, giyim sektöründe yıllardır tecrübesi olan, Levi’s markası ile beraber yürütüyor.

Geleceğin Akıllı Kumaşları

Tesettür dünyası bu konudan biraz uzak kalmış gibi görünse de sektör de arzu doğrultusunda küçük adımlar atılmaya başlandı. Bir zamanlar çok fazla fonksiyonu olmasa da kokulu başörtüler üretilmişti. Bundan daha pratik ve önemli olan buluş ise su damlalarının başörtünün üzerinde leke bırakmadan silkelenmesini sağlayan teknolojik başörtü kumaşı üretimiydi. Bu alanda en son çıkan ürün ise Amerika’da üretilmeye başlandı.

Geleceğin Akıllı Kumaşları

Veil Hijab isimli marka, dünyanın ilk water proof, yani su geçirmeyen başörtüsünü üretmeyi başardı. Şal şeklinde kullanılan bu örtünün üretildiği kumaş hiç bir şekilde su geçirmiyor. Özel olarak dokunan bu kumaşın, aşırı yoğun yağmurda kullanıldığında veya üzerine bir kova su döküldüğünde bile, sudan etkilenmediğini görüyorsunuz. Bu özelliğinin yani sıra kumaş, yumuşak dökümlü bir dokuya sahip. Uzun dikdörtgen kesimli olan bu şal, istendiğinde boyuna dolanabilecek yumuşaklıkta. Beyaz, siyah ve mavi renklerde üretilen Veil Hijab yağmura dayanıklılığından dolayı başörtülü hanımların favorisi olmaya başladı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir