Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi Tane Tane Huzur Dağıtıyor

Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi Tane Tane Huzur Dağıtıyor

Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi

İstanbul, dünyanın ilk Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi‘ne ev sahipliği yapıyor. Özel tarihi taşlardan yapılan tespihler ile İslam tarihine ışık tutan çok sayıda eserin sergilendiği müze için Süleymaniye’de 16. yüzyıldan kalma Siyavuş Paşa Medresesi‘si restore edildi. Açılışı, İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı tarafından gerçekleştirilen Hilye-i Şerif ve Tespih Müzesi şimdiden meraklılarının akınına uğramış durumda.

Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi Açılışı Recep Tayyip Erdoğan

Klasik hüsn-i hat sanatının bir formu olan hilye ve geleneksel el sanatlarımızdan biri olan tesbihin birlikte sergilendiği ilk müze olan ‘Hilye-i Şerif ve Tespih Müzesi’nde; toplamda 75 Hilye-i Şerif ile 500 tesbihin sergilenmektedir. Önümüzdeki günlerde, konsepti ile diğer İslam ülkelerine de ilham vermesi umut edilen müzenin hazırlığı 25 yılda tamamlandı.

Hilye-i Şerif

Dünyaca ünlü hattatların en güzel eserleri müzede…
Müze, Hz. Muhammed’in (s.a.v) fiziksel özelliklerini, güzel ahlakını, tavırlarını ve davranışlarını yazılı olarak anlatan Hilye-i Şerif‘in en özel eserlerini ziyaretçiler ile buluşturuyor. Müzede dünyaca ünlü sanatçıların eserlerine rastlayabilirsiniz. Mısır, Irak, Suriye, İran ve Afganistanlı hattatların eserleri Hilye-i Şerif ve Tespih Müzesi’nde sergileniyor. Müzenin anısına bir kendinize veya sevdiklerinize bir hediye almak isterseniz, yakında satışa çıkarılacak Hilye-i Şeriflerin tıpkıbasımlarından veya şu an satışta olan Hilye-i Şerif ile ilgili kitaplar ve tesbihler arasından seçim yapabilirsiniz.

Dünyanın İlk Tesbih Müzesi

Özel koleksiyondan 500 Tesbih…
Müzenin açılmasında büyük emeği olan İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı Başkanı Mehmet Çebi, Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi için, kişisel tesbih koleksiyonundan 500 özel tesbih seçmiş. Müzenin en değerli tesbihlerinden biri olan; kıymetli taşlarla süslenmiş, üzerinde resim, hat ve her bir tanesinde bir padişahın portresi; arka tarafında ise o padişahın tuğrası bulunan, 36 padişah tesbihini incelemeyi unutmayın.

Ziyaretçilerinin ücretsiz gezebileceği Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi, Salı günü hariç haftanın her günü saat 10.00 ile 17.00 arasında ziyaret edilebilir.

Hazırlayan: Hümeyra Yabar

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir