Çiftlerin birbirlerine yaklaşmasını ve anlamasını sağlayacak en etkili faaliyet, akşamları bir araya gelerek günlerinin nasıl geçtiğinden söz etmeleridir. ”Günün nasıl geçti canım?” sohbeti aslında sizden yada ilişkinizden kaynaklanmayan günlük stres ile, karşılıklı olarak baş etme halidir. Eğer bu alışkanlığa sahip değilseniz, evliliğinizin ömür boyu sağlam ve huzurlu bir şekilde devam etmesi için hayatınıza en kısa zamanda geçirmeniz gereken davranış olmalıdır.
Evliliklerde çiftlerden kaynaklanan sorunlar olabileceği gibi, çoğu zaman ise yaşamlarında ki diğer alanlarındaki stresi, ilişkilerine yansıttığı için ortaya çıkmaktadır. Bu stresin kendilerini etkisi altına aldığını farkına varan ve bununla başa çıkan çiftler evliliklerini uzun yıllar sürdürmeyi başarırlar.
Günün Nasıl Geçti? Sohbeti Ne Zaman Yapılmalı?
Çiftler birbirlerinin günlerinin nasıl geçtiğine dair sakinleştirici sohbeti yemek masasında yada çocuklar uyuduktan sonra yapmayı tercih ederler. Ancak bu sohbet çoğu kez istenen etkidense gerilimi daha da yükselten durum haline gelebilir. Neden mi? İster öfkeye kapılan, isterse tavsiyede bulunan kişi olun, eşinizin dinlememesi sizi de öfkelendirebilir. Bu yüzden ilk sohbetin zamanlaması önemlidir. Eşinizi iyi tanımalısınız. Kimi insan kapıdan girer girmez anlatmak, için dökmek ister, kimi ise eşi ile etkileşim içine girmeden kendi halinde kendi ile baş başa kalıp, baskıdan kurtulmak ister. Bu nedenle eşler iki tarafta konuşmaya hazır olana kadar beklemelidir. Aksi halde bu sohbetlerde karşılıklı yapılması zorunlu olan sorgulara dönüşür.
O halde; gün içinde yaşadığımız stresi hafifletecek sohbeti eşimizle nasıl sağlayabiliriz?
1- Konuşma Sırası Oluşturun; Öncelikle her gün 20-30 dakikanızı bu konuşmalara ayırmanızı tavsiye ediyorum. Ve sırası ile her ikinizde 10-15 dakika sizi strese sokan durumlardan bahsedin.
2- Size Konu İle İlgili Fikrinizi Sormadan Tavsiyede Bulunmayın; Eşiniz size derdini açtığında hemen çözüm önerisi getirirseniz sizin onu yeterince dikkate almadığınızı hatta sıkıntısını hafife aldığınızı düşünebilir. Farkında olmadan ona şu mesajı; ”Aslında bu çok da büyütülecek, önemli bir şey değil, yapman gereken……” iletirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ise, tavsiyeden önce eşinize anlayışla yaklaşmaktır. Eşiniz ile empati kurduğunuzu onu tam olarak anladığınızı göstermelisiniz. Eşin muhtemelen sizden zaten çözüm bulmanızı değil, sadece dinlemenizi ve anlamanızı istiyordur.
Ki bu duruma bayanlar çok daha duyarlıdır. Eşine bir sıkıntısını anlattığında direk tavsiye yada çözüm alıyorsa bu durumu çok daha ciddi içerlemektedir. Tavsiye yerine erkeğin anladığını ve şefkatini görmeyi arzu ederler. Erkekler ise kadın sorunu çözmeye çalışsa da, kadınlara göre daha hoşgörülüdür. Fakat yine de erkek de eşinin çözümden ziyade kendisine sevecenlik göstermesini bekler.
3- Samimi Bir Alaka Gösterin; Gözleriniz yada düşüncelerinizin başka yerlerde olmasına izin vermeyin. Tüm dikkatinizi eşinize verin. Konu ile ilgili daha iyi anlamaya çalıştığınızı ifade eden sorular sorun. Başınızı sallayın. Anladığınızı ifade eden tepkiler verin.
4- Onu Anlamaya Çalışın; Olayın içine girin, empati kurun, onun gibi düşünüp hissetmeye çalışın. Mesela; ”İnanmıyorum nasıl yapar, çok kötü bir davranış bu, ben olsam çok sinirlenirdim. Neden böyle hissettiğini anlayabiliyorum” gibi… Böylece olaya dışarıdan sadece seyirci olarak kalmaz kendisini anladığınızı hissettirirsiniz.
5- Her Zaman Eşinizden Yana Olun; Bakış açısı size mantıksızda gelebilir, fakat yine de eşinizi desteklediğinizi gösterin. Yapacağınız en büyük hata karşı tarafı tutmaktır. Karşı tarafı tutmanız eşinizin kırılmasına ve üzülmesine sebep olacaktır. Eğer eşiniz bir toplantıya geç kaldı ve tepki aldı ise ona; ”ama haklılar” demeyin. Yada ”kötü günlerinde olmalılar yoksa böyle yapmazlardı” da demeyin. Onun yerine ”Hak etmediğin bir muamele olmuş” diyebilirsiniz. Burada önemli olan, doğruluktan uzaklaşma değil, zamanlamadır. Eşiniz duygusal destek almak için size geldiğinde, ona ahlak dersi yada ne yapacağını söylemenizdense o an ”Ah canım ” demenizi bekler.
6- Biz Olduğunuz Gösterin; Eşiniz zor bir mücadele gösteriyor ve bu süreçte kendini yalnız hissediyorsa ona yanında olduğunuzu ve ”Biz”olduğunuzu, beraber olduğunuzu ona belli edin. ”Bize bunu nasıl yaparlar”, ”Biz başa çıkabilir” gibi cümleler duruşunuzu pekiştirecektir.
7- Sevginizi Her Zaman Hissettirin Ve Gösterin; Ona dokunun, sarılın, ve sık sık sevgi sözcüklerini kullanmayı ihmal etmeyin. ”seni seviyorum” çoğu zaman tüm dertlerin ilacıdır.
8- Eşinizin Duygularını Önemseyin; Eşinize duygularının ne hissettiğinin kendiniz için önemli olduğunu duyurun. Ve önemsediğinizi sözlerinizle tavrınızla belli edin.
Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar