Kıştan yaza geçiş yaptığımız şu günlerde fiziksel ve psikolojik bazı değişiklikler yaşayabiliyoruz. Bir geçiş mevsimi olan ilkbahar hafif depresyon, baş ağrısı, uyku hali, adaptasyon sorununu da beraberinde getirebiliyor. Bu zaman diliminde iştahımız da etkileniyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte öğünlerimizi daha ferah ve hafif yiyeceklerle geçiştirme ihtiyacı duyabiliyoruz. Yaz aylarının yaklaşmasıyla yediklerimize dikkat ediyor, kilo almamaya çalışıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz mübarek üç aylar, özellikle Ramazan ayı bedenimize 2 kat özen göstermemiz gereken bir zaman dilimi.
Bu hususta dikkat edilmesi gereken bağışıklığımızın azalmaması için yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemek. İşte ilkbahar aylarını sağlıkla geçirmek için tavsiyeler:
İlkbahar sebzeleri ve meyvelerinden yararlanın. Bezelye, enginar, bakla, kuşkonmaz, semizotu gibi vitamin ve mineral deposu sebzelerle yapacağınız zeytinyağlı yemekleri her akşam tüketerek hem bağışıklığınızı güçlendirin hem hafifleyin. Hemen hemen herkesin çocukluğunda severek tükettiği yeşil erik, neredeyse hiç şeker içermediğinden, diyetlerde sınırsız yenebilecek tek meyve. Elbette tuz eklemeden! Çilek de şekeri düşük meyvelerden. Ara öğününüzde 1 kase yoğurdun içerisine 10-12 adet ekleyerek doğal bir tatlı elde edebilirsiniz.
İlkbahar yürüyüşleri: İlkbahar ayları hem İstanbul’da hem ülkemizde açık hava yürüyüşleri için en ideal zamanlar. İçimizi kıpır kıpır eden havalarda kendimizi sahillere, korulara atarak, hem mutluluk hormonumuzun salgılanmasını artırabilir, hem forma girebiliriz. Açık havada yağların daha kolay parçalandığını ve temiz havanın bağışıklığımızı güçlendirdiğini unutmayalım.
Bağışıklık güçlendirici smoothie: 1 bardak kefir, 1 tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı zerdeçal, 10 iç bademi blenderdan geçirin ve ikindi ara öğününüzde tüketin. Böylece hem tok kalacak, hem de probiyotikler ve çinko sayesinde bağışıklığınızı güçlendireceksiniz.
Uyku düzeninizi bozmayın: Geç yatmayıp, sabahları güne erken başlayın. Geç saatlerde bir şey tüketmeseniz bile, uyanık olmak kortizol ve ghrelin hormonu salınımını azalttığı için kilo vermeyi zorlaştırıyor. Yapılan araştırmalar 00.00-04.00 arasında uykuda olmanın, zayıflamaya yardımcı olduğu yönünde. Ayrıca mutluluk hormonu da gece uykuda salındığından, gününüzü daha keyifli geçirmenizi sağlayacaktır.
Proteinsiz olmaz: Gerek kahvaltıda gerek ara öğünlerde protein içeriği yüksek besinler alarak, hem kendinizi daha zinde ve tok hisseder hem metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Kahvaltınızda yumurta, öğünlerinizde 1‘er kase yoğurt, ara öğünlerinizde kuruyemişler (badem, kaju, ceviz,..) tüketin.
Suyla hafifleyin: Su içmek kanımızı temizleyerek zindelik sağlar. Masanızda, başucunuzda, aracınızda, yürüyüşe çıktığınızda yanınızda mutlaka su bulundurun. İçerisinde taze nane yaprakları ve limon dilimleri koyarak keyifli bir karşım elde edebilirsiniz.
Diyetisyen Kübra Bal’dan randevu almak için www.kubrabal.com adresini ziyaret edebilir veya 0216 428 36 84’ü arayabilirsiniz.
Yorumlar