Ramazan’la beraber en çok sorulan ve cevabı merak edilen orucu bozan veya bozmayan durumları sizler için araştırmaya devam ediyoruz.
En çok merak edilenler Ramazanın yaza gelmesi ile duş almak, denize girmek gibi serinletici faaliyetler, bunun yanında diş fırçalamak gibi beden temizliği ile ilgili durumlar. Bu soruların cevapları yazının devamında…
Diş fırçalamak, misvak kullanmak orucu bozar mı?
Oruçluyken misvak kullanmanın mekruh olduğu konusunda görüşler olsa da, sahih olan görüş, bir kerahatin olmadığıdır. Üzerinde diş macunu olmayan bir fırçayla dişleri fırçalamak da misvak kullanmak hükmündedir. Ancak üzerine diş macunu konur ve az da olsa boğaza giderse, oruç bozulur ve kazası gerekir.
Ramazanda serinlemek amacıyla duş almak, el-yüz yıkamak ve özellikle ağız çalkalamak doğru mudur veya orucumuza bir zararı var mıdır?
Vücuttan içeriye su girmediği sürece oruçlu iken duş almak, banyo yapmak orucu bozmaz.
Bununla birlikte serinlemek amacıyla banyo yapmak İmam-ı Azam’a göre ibadete ıstırap göstermek olduğu için mekruhtur.
Bir zaruret olmadığı sürece oruçluyken ağız çalkalamak doğru değildir. Çünkü bu şekilde ağızdan içeri suyun girmesi kuvvetle muhtemeldir. Müslüman ibadetine zarar getirebilecek tehlikeli, sakıncalı durumlardan uzak durmalıdır.
Denizde yüzmek orucu bozar mı? Tuzlu su olması hükmü değiştirir mi?
Vücuttan içeriye su girmediği sürece oruçlu iken derede, havuzda veya denizde yüzmek orucu bozmaz. Fakat kimse su girip girmediğinden emin olamayacağı için oruçlu iken yüzülmemelidir. Müslüman ibadetine ciddiyetle yaklaşır ve ibadetini sakata düşürecek davranışlardan uzak durur.
Yüzülen suyun tuzlu olup olmaması hükmü değiştirmez.
Kaynak: Mehmet Talu
Yorumlar