Ramazan ayı boyunca sizlere özel iftar menüleri hazırlamaya devam ediyoruz. Ramazan’ın sekizinci gününde de iftar menümüz oldukça lezzetli tariflerle dolu.
Orucu hurma ile açtıktan sonra iftar menümüze lezzetli bir çorba ile başlıyoruz. Peşinden önce görünümü sonra tadı ile doyuran ana yemek geliyor. Tatlı sonu da Osmanlı saray mutfağının lezzetlerinden biri ile yapıyoruz ama biraz küçük değişikliklerle.
İşte size Ramazan’ın 8. gün iftar menüsü…
- Başlangıç: Bademli hurma
- Çorba: Humus Çorbası
- Ana yemek: Kıymalı sandal sefası ve Ev yoğurdu
- Tatlı: Haşhaşlı keşkül
Ramazan’ın 3. günü verdiğimiz karnıyarık tarifi çok beğenildi fakat kızartılarak yapıldığı için bazı takipçilerimiz tarafından ağır bulundu. Biz de değerli takipçilerimizin uyarılarını dikkate alarak lezzetleri birbirine yakın fakat kızartılmadan, haşlanarak yapılan kıymalı sandal sefasını sekizinci gün iftar menümüzün ana yemeği olarak belirledik. Buyrun malzeme listesi ve iki farklı servis sunumuyla kıymalı sandal sefası tarifi…
Kıymalı Sandal Sefası Tarifi
Malzemeler:
- 5-6 kabak
- 250 gr kıyma
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- 1 su bardağı kaşar peynir rendesi
Hazırlanışı: Kabakları yıkadıktan sonra boylamasına ortadan ikiye kesip iç kısımlarını oyuyoruz. Tuzlu kaynar suda 5-6 dakika haşlıyoruz.
Bu esnada bir tavada kıymayı kavurmaya başlıyoruz. Soğanları doğrayıp kıymaya ilave ediyoruz. Domates ve ezilmiş sarımsakları ekledikten sonra biber salçasını da ekleyip bir taşım pişiriyoruz. Tuz ve baharatlarını atıp, ocaktan alıyoruz.
Yarı pişmiş kabakları fırın tepsisine koyup, üzerine kıymalı harcı paylaştırıyoruz. Bu şekilde karnıyarık tarifindeki gibi salçalı sos hazırlayarak fırınlayabileceğiniz gibi beşamel sosla lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.
Başamel sos için küçük bir tencerede tereyağı eriterek unu rengi değişip, kokusu gidinceye kadar kavuruyoruz. Sütü yavaş yavaş ilave edip, topaklanmaması için bir yandan da çırpma teli ile karıştırmayı ihmal etmiyoruz. Kaynayıp, kıvamı koyulaşan sosa tuzunu da atıp, kabak sandalların üzerine pay ediyoruz. Tepsinin dibine yaklaşık bir çay bardağı kadar su koyduktan sonra 200 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 10 dakika kadar sonra fırından çıkarıp rendelenmiş kaşar peynirlerini üzerine serpiştiriyoruz. Tekrar fırına verip kaşarlar eriyip, kızarana kadar pişiriyoruz. Yanında yoğurtla servis ediyoruz.
Afiyetler olsun…
Yorumlar