Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu

Geceleri yatağa yattığınızda ya da uzun süre hareketsiz kaldığınızda bacaklarda ağrı, kasılma, çekilme hissi duyuyorsanız bu yazı tam da sizin için. Huzursuz bacak sendromu denilen anormal duyularla karakterize bu hastalık az bilinmesine rağmen hem toplumumuzda hem de dünyada oldukça sık görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Çoğunlukla 50 yaş üzeri kişilerde görülse de gençlerde de ortaya çıkabilmektedir. Genellikle şikayetler geceleri başlar. Hasta ayağa kalkıp yürüdüğünde ya da bacağını yataktan sarkıtarak hareket ettirdiğinde ağrının geçtiğini ve rahatladığını belirtir. Nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik ve çevresel faktörlerin ortak rol oynadığı araştırmalarla ispat edilmiştir. Ailesinde huzursuz bacak sendromu olan bir kişinin bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Ayrıca uyku düzeninde bozulma, stres, depresyon, yetersiz fiziksel aktivite, sigara, alkol gibi faktörlerde hastalığı tetiklemektedir. Diyabet, multiple skleroz, hamilelik gibi durumlarda hastalığın ortaya çıkma ihtimali yükselir.

Hastalığın tedavisini ikiye ayırabiliriz.

  • Farmakolojik tedavi
  • Yaşam tarzında değişiklik

Huzursuz Bacak Sendromu

Farmakolojik tedavi alanında uzman nörolog tarafından takip edilerek dopaminerjik tedavi uygulanır ve hastalık çoğunlukla bu tedaviye cevap verir. Tedavinin 2.basamağı olan yaşam tarzında değişiklik ise oldukça önemlidir ve semptomların tetiklenmesini engeller. Hastanın şikayetleri hareketle azaldığına göre bu hastalar için egzersiz ve düzenli fiziksel aktivite hayatın merkezinde olmalıdır. Düzenli yapılan yürüyüşler, yüzme, fizyoterapist eşliğinde yürütülen egzersiz programları oldukça önemlidir. Özellikle bacak için yapılan egzersizler hastaları oldukça rahatlatır. Uçak ya da arabayla uzun süreli yolculuk yapacak hastalar ise yolculuk esnasında ayak bileği pompalama egzersizlerini ve imkan varsa ufak ufak dizlerini büküp uzatma hareketini yapabilirler. Uzun süre hareketsiz kalmamak temel prensip olmalıdır.

Doktorunuza ve fizyoterapistinize şikayetlerinizi tüm ayrıntılarıyla anlatın. Eğer problemin kaynağı tespit edilirse çaresi de bulunur. Kendinizi çaresiz hissetmeyin. Geç kalmadan doğru zamanda doğru kişilere başvurarak sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir