Eşler Arası Eleştirilerde 4 Gerçeklik Payı

Eşler Arası Eleştirilerde 4 Gerçeklik Payı

Eşler Arası Eleştirilerde 4 Gerçeklik Payı

Hepimiz eşimizin kendi hayat geçerlilikleri ve bakış açıları olduğunu kabul ederiz. Fakat iş duygusal kabule geldiğinde çok istekli değilizdir. Dünyayı bizim gördüğümüz gibi olduğuna inanmak isteriz. Eşlerimiz bizimle aynı fikirde olmadığında, onların yanlış bildiğine ya da yanlış bir bakış açısına sahip olduğuna inanmak bize cazip gelebilir.

Oysaki eşler birbirlerine açık fikirle bakmayı öğrendiklerinde iki gerçekle karşılaşırlar. Bunlardan biri; her ikisininde bakış açısının geçerli olduğunu, ikincisi ise gerçeklerin ikisinin de şimdiye kadar düşündüklerinden daha geniş ve karmaşık olduğudur. Açık fikirle birbirinize bakabilir yani eşinizin eleştirisel düşüncelerine kabule geçerek bakabilirseniz; birbirinizin bakış açısına saygı duyar, bunu kendi bakış açınızı zenginleştirmenin bir yolu olarak görürsünüz.

Evlilik Hayat Adına Bir Eğitim Fırsatıdır

Eşinizin doğrularına karşı açık olduğunuzda, dünyada size tümüyle açılacaktır. Eşinizin sizden farklı görüşlerini bir çatışma sebebi olarak görmek yerine, eşinizin düşüncelerini hayata yeni bakış açıları sağlayacak, bilgi kaynakları olarak görmelisiniz. ‘Benim görmediğim senin gördüğün şey nedir?, ’Hayat adına benim öğrenmem gereken şeylerin hangisini biliyorsun?’ soruları sizin gelişiminize hizmet edecektir.

Evlilik size kendi gerçekliğinizle, bir başkasının hakikatleri doğrultusunda hayat adına düzenli bir eğitim fırsatı sağlar. Karşılıklı paylaşımlarınızdan her biri, bir parça gerçeklik ve bir miktar anlama, gizli kalmış yanlarınıza ve bütünlüğünüze ışık tutar. Böylece kendinize ve eşinize dair hakikatler sayesinde gerçek sevgiye ve samimiyete ulaşmış olursunuz.

Eşler Arası Eleştirilerde 4 Gerçeklik Payı

Eşinizin Eleştirileri Sizi Geliştirir

Eşinizin sözlü ya da sözsüz eleştirileri, ilişkiniz ve kendinizi geliştirme adına anahtarlardır. Her birimize tanıdık gelen şu cümleler; ‘Eve asla zamanında gelmiyorsun?’, ‘Sana hiçbir zaman güvenemem’, ‘Değişiklik yapmak istediğinde neden benim fikrimi sormazsın?’, ‘Çok bencilsin’ gibi cümleleri sarf eder ve bunları eşinizine dair doğru tanımlamalar olduğuna inanırsınız.

Aslına bakarsanız, eleştiriler sayesinde, duygusal yakınmalardan ne kadar bilgi toplanacağını görebilirsiniz. Mesela; sürekli kocanızın dağınıklığını eleştirdiğinizi düşünelim. ‘Her zaman dağınıksın’, ‘Sana asla güvenemem’, eleştirirken eşiniz size belirli bir kaç örnek vermenizi istediğinde konuyu biraz daha örneklersiniz. ‘Yıllardır doğru dürüst tatil planı yapamayacak kadar kötüsün’, ‘Çocukların doğum gününü hiç hatırlamıyorsun’,’Mutfağı dağınık bırakıyorsun’ gibi eleştiriler karşısında eşinizde muhtemelen savunmaya geçecektir. ‘Bu doğru değil, abartıyorsun, sen benden daha düzensizsin

Peki bu hararetli eleştiri silsilesini ve tartışmaları nasıl bilgiye ve ilişkinize katkı sağlayan duruma getirebilirsiniz?

Vermiş olduğum örnek üzerinden gidersek, öncelikle eşi tarafından eleştirilen kişi, eleştirilerin doğruluk payı olduğunu varsayarak, kendisine dair bir şeyler öğrenebilir. Eleştirilen kişi savunmacı yaklaşımla yanıt verme duygusunu aşabilseydi, aslında yaşamının bir çok alanında plansızlıklar yaşadığını fark edecekti. Eleştirilerin vermiş olduğu, bizi savunmaya iten acı, büyük ölçüde eleştirinin doğruluğundandır. Eşinin yorumlarındaki doğruları kabul edebilseydi, geliştirmesi gereken fakat dışladığı yönünü keşfedebilecekti.

Eşler Arası Eleştirilerde 4 Gerçeklik Payı

Eşinizin Eleştirilerinde Görmeniz Gereken 4 Gerçeklik Payı

1- Eleştirilerin Çoğunda Bir Miktar Gerçek Payı Vardır: Yine vermiş olduğum örnek üzerinden devam edersek, eleştiriyi yapan kadın biraz daha açık fikirli olmayı başarabilse o da bu durumdan çocukluk incinmişliklerine dair bazı değerli bilgiler çıkarabilirdi. Önce eleştirisinde ‘Her zaman dağınıksın‘ cümlesini bir kağıda yazar sonrada şu soruların cevabını arardı.

Eşim böyle davrandığında ben neler hissediyorum? Eşim böyle davrandığında neler düşünüyorum? Bu duyguların altında yatan asıl düşünce ne? Neden eşimin bu hali beni bu kadar rahatsız ediyor? Acaba ben bu tarz duygu ve düşünceleri daha önce kimle yaşadım? Böylece bu basit analiz sürecinden geçerek, eşinin bu hareketlerinin kendi geçmişinde hangi güçlü anılarını hatırladığını tespit edebilir.

2- Eşinize Tekrar Tekrar Yaptığınız Duygusal Eleştirilerinizin Size Ayna Olabilir: Bu tarz tekrarlanan duygusal eleştiriler, kişinin kendine ayna tutmasını işaret edebilir. Başka bir şekilde ifade edersem, kocasına düzensiz olduğu için sinirlenen bir kadın kendisi de dağınık olabilir. Bunun doğru olup olmadığını bilmek için, kendinize; ‘Kocama yönelttiğim eleştirinin ne kadarı bende geçerli?’ Elbette bire bir aynı olmak zorunda değildir. Kocası mutfağı dağınık bırakabilir fakat kendi hayatında bambaşka dağınıklıklar yaşayabilir. Fakat eşimizle yaşadığımız tartışmalarda hoşumuza gitmeyen bazı tavırları içimizde halletmemiz gereken kendimizle alakalı kabul edemediğimiz özelliklerimiz olabilir.

3- Tekrarlanan Eleştiriler Sizin Reddettiğiniz Yanınız Olabilir: Bir örnek üzerinden anlatırsak; Bir kadın kocasının gamsız davrandığından dolayı eleştirdiğinde, onun özgürlüğünü gizlice içerliyor da olabilir. Eşler birbirini fazla enerjik, fazla neşeli, fazla işine sadık olmakla eleştirdiğinde, genellikle kendi ruhlarına ait gelişmemiş bastırılmış bölgeleri tanımlıyor olabilirler.

4- Eşinize Yönelttiğiniz Eleştirilerin Bazıları Kendi Kayıp Özünüzü Tanımlamanızı Sağlar: Eşler eleştirilerinden topladığı bilgileri nasıl ele alıp etkili bir gelişim sürecinden sonra çıkaracağı sonuçlarlar doğrultusunda kendi özünü, ne istediğini, ne istemediğini, nelerin hayat adına zevk verdiğini, nelerin kendisine acı verdiğini anlayabilir.

Online Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir