Sonbaharda Egzersiz; Depresyona ve Hastalıklara Karşı Doğal Antibiyotik

Sonbaharda Egzersiz; Depresyona ve Hastalıklara Karşı Doğal Antibiyotik

Sonbaharda Egzersiz Depresyona ve Hastalıklara Karşı Doğal Antibiyotik

Hareketli, eğlenceli, bol dinlenmeli geçen yazın ardından sonbahar bizi biraz hüzünlendirir. Gerçi sonbaharı benim gibi çok seviyorsanız en güzel zamanlarını yaşıyoruz. Havaların soğuması, yağmurların başlaması kış mevsiminin en büyük problemi olan hareketsiz yaşama vücudu yavaş yavaş alıştırıyor. Hastalıklar, depresif haller, bitmek tükenmek bilmeyen eklem-kas ağrıları da beraberinde geliyor. Kışın fiziksel aktivite düzeyimiz kesinlikle azalıyor. Bunun aksini söyleyemem. Ama sıfırlanmasına izin vermemeliyiz.

Egzersizin faydalarını sürekli söylüyoruz, hatta yoldan geçen birine bile sorsak birkaç faydasını sayabilir. Ama egzersizin anti-inflamatuar etkisi hep göz ardı ediliyor. Egzersiz, vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlayıp bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapılan çalışmalarda egzersiz sırasında vücudun anti-inflamatuar maddeler salgıladığını göstermiştir. O halde egzersizin, sonbaharda başlayıp tüm kış yakamızı bırakmayan hastalıklara karşı doğal bir antibiyotik olduğunu söyleyebilir miyiz? Yıllarca egzersizi sadece kilo verme amacıyla yapıldığına inandırılmış insanlar olarak bunu kabullenmemiz biraz zor biliyorum. Ama egzersiz doğal bir antibiyotiktir.

Soğuk algınlıklarından sonra sonbaharda en sık karşımıza çıkan problem depresyon, bıkkınlık, isteksizlik halidir. Çoğu zaman sabahları yataktan çıkmak istemiyoruz. İşe gitmek istemiyoruz, işlerimiz birikiyor, onları düşündükçe daha da depresifleşiyoruz. Egzersiz yaptığımız zaman vücudumuz bol miktarda seratonin ve endorfin salgılar. Yani çikolata yediğimizde bizi mutlu eden hormonlar aslında egzersiz yaptığımızda da salgılanır.

Sonbaharda Egzersiz Depresyona ve Hastalıklara Karşı Doğal Antibiyotik

O zaman sonbaharın güzelliğini gölgeleyen bu iki düşmana karşı savaş açmaya var mısınız?

Birazdan söyleyeceklerimi kendim için planladım. Ve bu hafta uygulamaya başlayacağım. Tabi ki bencillik yapmayacağım ve sizlerle de paylaşacağım.

  • Sabahları her zaman kalktığımız saatten 1 saat önce kalkacağız.
  • 45 dakika orta şiddette tempolu yürüyüş ya da koşu yapacağız.
  • 15 dakikada duş alıp, sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlayacağız.

Şimdi diyeceksiniz ki bu kadar mı yani? Evet, bu kadar basit aslında. Önemli olan kendinize bir hedef belirlemek ve bunu uygulamak. İlla kompleks şeyler olmasına gerek yok. Belki sabah 1 saat az uyuyacağız ama emin olun ki vücudumuz tüm gün boyunca daha dinç olacak. Güne mutlu başlayacağız, depresyona girmekten kurtulacağız, enfeksiyonlarla aramıza duvar öreceğiz. Hadi sizde bana katılın, hep beraber sağlıkla sonbaharın tadını çıkaralım.

Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir