Osmanlı Sarayının Minyatür Sultanları

Osmanlı Sarayının Minyatür Sultanları

Osmanlı Sarayının Minyatür Sultanları

Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu, “Hanım Sultanlar Şehri” Üsküdar’da Hayat Buluyor

Üsküdar Belediyesi, Anadolu’nun zengin el sanatlarının hayat bulduğu Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu ile kültürel ve tarihsel sorumluluk bilinciyle bugüne kadar yürüttüğü birçok projeye bir yenisini ekliyor. Hanım Sultanlar Şehri olarak bilinen Üsküdar’da, Osmanlı Sarayının zarif sultanlarını esas alarak tasarlanan kitre bebekler ziyarete açılıyor.

Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ortak çalışmasıyla hazırlanan Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu Projesinin esin kaynağı olan hanım sultanlar; Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan (1522-1578), Sultan III. Murad’ın validesi Afife Nurbanu Sultan (1525-1583), Sultan IV. Murad ile Sultan İbrahim’in validesi Mahpeyker Kösem Sultan (1590-1651), Sultan II. Mustafa ile Sultan III. Ahmed’in validesi Rabia Gülnuş Emetullah Sultan (1642-1715) ve Sultan II. Mahmud’un kızı Adile Sultan (1826-1899) gibi Üsküdar’ın tarihsel dokusunda imzası olan isimlerden oluşuyor.

Üsküdar Belediyesinin ev sahipliği yaptığı proje çerçevesinde, asırlar boyu adları Üsküdar ile bütünleşmiş saray sultanlarının giysilerinin bir kitre bebek koleksiyonu şeklinde tasarlandı. İlerleyen dönemde farklı tarihsel kimliklerin eklenmesiyle bu koleksiyon bir sergiye dönüştürülecek. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu projenin temel amacı çocuklarımızın ve gençlerimizin tarihi bilgi ve bilincini zenginleştirmek, parçası oldukları toplumun değerlerini onlara aktarabilmektir. Bu güzel çalışmada büyük çaba gösteren İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’ne de teşekkür ediyorum” dedi.

Osmanlı Sarayının Minyatür Sultanları

Saray Sultanları “Devletin Şefkat Eli” Olarak Biliniyor

Mihrimah Sultan Camii, Atik Valide Camii, Çininli Camii, Yeni Valide Camii ve Adile Sultan Sarayı isimleri anılan hanım sultanların Üsküdar’a birer hediyesidir. Osmanlı Sarayının haremi bir eğitim yuvası işlevi üstlenerek toplum içinde model oluşturacak sultanlar yetiştirdi. Saray kadınları “devletin şefkat eli” sıfatıyla toplumun ihtiyacı olan birçok yapıyı inşa edip yardımlar yaparken, aynı zamanda tavır ve yaşantılarıyla da topluma örnek oldular. Giysileri kendi dönemlerinin beğenisinin şekillenmesinde en önemli etkendi.

Maddi ve manevi sömürüyü eğitimden başlatan batı için çocuk oyuncakları ve bebek tasarımları en önemli araçların başında geliyor. Kendi değer yargılarını ve sembollerini bu materyaller üzerinden yaymaya çalışan batı karşısında bu proje milli bir hassasiyeti ve karşı duruşu da hedefliyor.

18. yüzyıl içerisinde Kuzguncuk semti yanı sıra Ayazma ve Selimiye Camii çevresindeki dokuma atölyeleri ile Osmanlı dönemi kumaş üretim merkezlerinden biri olan Üsküdar’ın ev sahipliği yaptığı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu Projesinde yapılacak tasarımlarda kullanılacak bütün malzeme tarihsel gerçeklik üzerinden üretilecek.

Osmanlı Sarayının Minyatür Sultanları

Üsküdar Belediyesi tarihi ve kültürel değerleri çocuklarla buluşturuyor

Üsküdar Belediyesi, tarihsel misyonu ile bütünleşen bu projenin gerçekleştirilmesi için daha önce benzer projeleri başarı ile yürütmüş ve çok nitelikli eserler üretmiş olan İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ile bir protokol yapmıştır. Okulun geleneksel giysiler ve bebekler üzerine birikim ve deneyimleriyle ön plana çıkan kadrosu Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Can’ın danışmanlığında uzun bir araştırma süreci geçirmiş; projede kullanılacak kumaş, desen, renk ve tasarım konusunda kapsamlı bir çalışma yürütülmüştür.

Hazırlanan elbiselerin her biri bebek giysisi boyutuna dönüştürülmüş, yapımlarında tamamen orijinal malzemeler kullanılarak saray sultanları bebekleri oluşturulmuştur. Proje kapsamında üretilen bebekler tarihsel verilere dayanılarak üretildiğinden çocukların geçmiş ile olan bağını daha sağlıklı kıldığı gibi hanım sultanların zarafet ve estetik güzelliği beğenilerinin gelişimine de katkı sağlayacaktır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir