Herkes hayatında en az bir kez bel ağrısını yaşamıştır. Kiminin çok şiddetli olup günlerce hatta aylarca sürmüş olabilir kiminin birkaç saatin içinde geçmiş olabilir. Bu açıdan bel ağrısı tablosu çok değişkenlik gösterir. Peki, belimiz neden ağrır? Bel vücudumuzun kilit noktasıdır. Gövdemizi, kollarımızı, bacaklarımızı hareket ettirmek ya da hareketsiz tutmak için bel bölgesine ihtiyaç vardır. Aslında vücudumuz için köprü görevi görür. Hemen hemen her hareketimizde aktif olmak zorunda kalan belimizi doğru kullanmayı bilmediğimiz için en çok zarar gören vücut bölgelerimizden biri olur ve bize ağrı olarak cevap verir. Bel ağrısı, belimizin bana zarar veriyorsun diye bağırmasıdır.
Bel ağrısına neler neden olur?
- Bel fıtığı
- Disk kayması
- Kanser
- Kasların aşırı kasılması
- Belimizi uzun süre yanlış pozisyonlarda çalıştırmak
- Hareketsiz kalmak
- Sosyal ve psikolojik faktörler
- Belli bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkan bel ağrısı
Görüldüğü gibi bel ağrısına neden olan birçok faktör varken neden olduğunu henüz bilmediğimiz de birçok faktör var. O zaman bu bilinmezler içindeki bel ağrısıyla ilgili doğru olduğunu sandığımız ama yanlış olan gerçeklere göz atalım mı?
- 1- Bel ağrısının nedenini belirlemek için röntgen, MR, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurmalıyım.
Bu yöntemlere sıklıkla başvurulsa da bunların birçoğu gereksizdir. Bu yöntemlerle kırık, kanser, kanama ya da bel fıtığının varlığını görebiliriz. Bunların bel ağrısındaki payı ise oldukça küçüktür. Bel ağrısına nedeni muayene ve hastanın hikayesinin dinlenmesiyle belirlenebilir.
- 2- Bel ağrısında ağrı kesicilerin rolü çok önemlidir.
Ağrı kesiciler adı üstünde ağrıyı keser. Ama ağrıya neden olan faktörü ortadan kaldırmaz. Ağrıya neden olan faktörü belirleyip ortadan kaldırmadığımız sürece bel ağrısı gerçek anlamda geçmeyecektir, anlık rahatlama olacaktır.
- 3- Belim ağrıdığı zaman geçene kadar istirahat etmeliyim.
Belimizin en iyi dostu egzersizdir. Egzersiz yapan bel ağrımaz, ağrısa bile egzersizle tekrar iyileşir. Egzersiz iyi bir ağrı kesici, etkili bir antibiyotiktir.
- 4- Belim ağrıdığı zaman sıcak su torbası/ buz koyarım.
Sıcak ve soğuk uygulamaların kullanım alanları farklıdır. Kafamıza göre sıcak uygulama ya da soğuk uygulama yapamayız. Ancak buna fizyoterapistiniz ya da hekiminiz karar verebilir. Onların onayını ya da tavsiyesini aldıktan sonra sıcak ya da soğuk uygulama yapabilirsiniz.
- 5- Belimin ağrısı için İnternette kırıkçı/çıkıkçı/masör/güzellik uzmanı vs buldum. Tek seansta ağrıyı ortadan kaldırıyormuş!
İnternet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla maalesef insanları dolandıran, hastalıklarından faydalanan bir grup oluştu. Tek seansta ağrı tamamen ortadan kalksaydı doktorlar 6 yıl tıp okuyup üstüne 4 yıl uzmanlık yapmaz, fizyoterapistler 4 yıl lisans okuyup üzerine yıllarca yüksek lisans, doktora yapmakla uğraşmazdı. O yüzden sağlığınızı ve paranızı emin ellere emanet edin. Herkes kendi işini yapsın. Aşçıdan mobilya yapmasını beklemeyin.
Bu liste böyle uzar gider. Ben sizlere yapıldığını en sık şahit olduğum hataları sıraladım. Muhtemelen siz ya da ailenizden birisi mutlaka bu hatalardan en az birini yapmıştır. En azından bundan sonrası için daha dikkatli olmanız benim için çok önemli. Unutmayın ki bel ağrısı geçebilecek bir durumdur. Yeter ki doğru zamanda, doğru yerde ve doğru kişilerle tedavi olun.
Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
Yorumlar