Geçtiğimiz Cumartesi günü, bütün dünya haberlerine manşet olan, İngiliz Prensi Harry ve Amerikalı oyuncu nişanlısı Meghan Markle’ın düğünleri hala konuşulmaya devam ediyor ve edecek de. Bu sevimli çift, bir çok özelliklerinin bir birinden farklı olmasına rağmen, sempatik davranışları ile kıtalar arası evliliklerinde, büyük kitleleri kendilerine hayran bıraktılar. Kraliyet ailesine mensup bir gencin, kendinden üç yaş büyük olan, farklı bir ülkeden, farklı bir ırktan gelen, daha önce evlilik yapmış bir kadını, eş olarak seçmesi de aşkın sınır tanımadığının bir göstergesi oldu.
En çok konuşulan konulardan birisi de yeni prensesin gelinliği oldu. Meghan Markle’ın Givenchy marka gelinliği fevkalade sade ve bir o kadar da asıl idi. Beyaz, düz saten gelinlik, ufak çiçek desenleri ile çerçevelenmiş bir duvakla tamamlanmıştı. Asalet ailesinin kilise geleneklerine uygun olarak hazırlanmış olan gelinliğin kuyruğu ve duvağı ise 5 metre uzunluğunda idi.
Meghan’ın gelinliği hazırlanırken sekiz kere prova yapıldı. Kıyafet beş yüz saatlik bir emekle, üç ayda tamamlandı. İngiltere’de Givenchy moda evininin bilinmeyen iki ayrı atölyesinde çalışmalar yürütüldü. Duvağın tamamlanması da bayağı uzun vakit aldı. Ayrıca prensesin gelinliğini hazırlamakla görevlendirilen iki ekip çalışanları gizlilik anlaşması imzaladılar ve gelinliğin dikiminde aşırı titizlik göstereceklerine ve özenle çalışacaklarına dair söz verdiler. Gelinliğinin hangi moda evinden çıkacağını, Meghan’ın moda evi araştırması yapan, gelinlik stilisti ve en yakın arkadaşı olan Jessica Melbourne ve gelinliğini tasarımı, bütün provaları ile ilgilenen Givenchy’nin Kreatif Direktörü Clair Waight Keller dışında kimse bilmiyordu. Hatta Meghan annesine, Clair’de eşine bile gelinlikten bahsetmediler. Clair’in mimar olan kocası, prensesin elbisesinin tasarımcısının kim olduğunu, Meghan kiliseye gelip, arabadan indiğinde, karısını gelinliğin kuyruğunu ve duvağı düzeltirken gördüğünde öğrenmiş oldu.
İngiliz kraliyet ailesine katılan Amerikalı gelin Meghan Markle’ın zarafeti, bence Amerikan kültürünün minimalizm estetiğinden geliyor. Türkiye genelinde yeni Düşesin gelinliğinin ve makyajının aşırı sade olduğu yorumları yapılırken, Amerika ve Avrupa’da ise sadeliğinin verdiği zarafetten bahsedildi. Amerikan giyim tarzında genelde her zaman sadelik ön plandadır. Prenses Diana, Düşes Kate ve Düşes Megan’ın gelinlik seçimlerinin analizini yaptığımızda da Amerikalı gelin Meghan’ın modern minimalist tarzının ve sade asaletinin ön plana çıktığını görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, asalet sadelikten gelir.
Yorumlar