Bayanların Yolu Bu Eşarpçıda Kesişiyor

Bayanların Yolu Bu Eşarpçıda Kesişiyor

eşarpçı 3

Kadınların yolu bu ‘eşarpçı’da kesişiyor

Çoğu zaman başörtüsü olarak kullanılan eşarpların ve şalların çeşit çeşit, desen desen olduğunu görüyoruz. Tesettürlü kadınların kıyafet sıkıntısı hâlâ devam etse de giysileri ile uyumlu başörtüsü bulmaları kolaylaştı desek, yanılmış olmayız. Günümüzde yabancı markaların yanında birçok yerli marka, eşarp ve şal pazarına giriyor. Hatta bu markaların birçoğu özgün desenler üretmeyi başarıyor. Son zamanlarda kare eşarplarda gördüğümüz İstanbul manzaraları, Topkapı Sarayı gibi tarihi mekânların silüetleri, zincir ve çapa desenleri en çok satılanlar arasında. Fakat bu sene tercih sıralamasında ön sıraları, Osmanlı motifli eşarplar ve şallar alacak gibi görünüyor…

Çok az sayıda firmanın ürettiği Osmanlı motifli eşarpları, her gören hayran kalıyormuş. Nişantaşı’ndaki Şehrazat mağazasında, çeşitlerini bulabileceğiniz bu eşarpların bir numaralı alıcısı ne ilginçtir ki Yunan turistler . Mağazanın sahiplerinden Mehmet Haman, “Bu çevrede kiliseler çok olduğundan turistlerin yolu mağazamıza düşüyor. Özellikle Osmanlı desenli eşarpları soruyorlar. En çok da tuğra desenli ürünlerimizden satıyoruz.” diyor. Kimi soğuktan korunmak amacıyla, kimi aksesuar olarak, kimi de dininin gereğinden alıyormuş eşarpları. Arap turistler daha çok ince, renkli ve büyük şalları, Orta Asya’dan gelenler kalın eşarpları tercih ediyormuş. Avrupalı turistler ise aksesuar amacıyla fular takıyorlarmış.

eşarp markaları

Mağaza, ufak olmasına rağmen 16 çeşit kumaştan (yün, ipek, şifon, twil, polyester, sura vs.) farklı desenlerde eşarp, şal, fular, etol barındırıyor. Herkesin olduğu gibi bizim de ilk dikkatimizi çeken Osmanlı motifleri oluyor. Başörtülerinde, görmeye alışık olmadığımız lalelerden, tuğralara, çini motiflerinden hilallere, Osmanlı kraliçesi adını taşıyan figürlere varana kadar çeşitlilik söz konusu. Varak işlemeli Osmanlı fermanları, şallarda kendini o kadar güzel göstermiş ki farkını ilk anda ortaya koyuyor. ‘Sultan II. Selim Beratı’ desenli şal ise görenleri hayrete düşürecek güzellikte. El emeği olan bu başörtüleri Bursalı Tilla isimli yerli bir firma üretiyor. Tilla gibi Bursa İpek firması da Osmanlı motifi ağırlıklı çalışıyor. Tilla, genellikle şal, Bursa İpek ise kare eşarp üretiyor. Yüzde yüz ipek ve üzerine altın varak çalışılan bu şalların fiyatı 85, varak işlemesi olmayanlarsa 63 TL.

Şehrazat‘taki eşarplar yalnız Osmanlı motifleri ile sınırlı değil. Antakya’dan ve Denizli’den gelen İpek şallar da göz kamaştırıyor. Özellikle renklerin uyumları dikkat çekiyor. Fakat Denizli’de Buldan ipeğinden yapılan bu şallar, 122 TL. Şalların fiyatının yüksek olması, tamamen el emeği ile üretilmesinden kaynaklanıyor.

eşarp şal modelleri

Üretimde çok ince iplik kullanılıyor ve ince iplik kullanılması dokumayı yavaşlatıyor. Dolayısıyla maliyet artıyor. Antakya’dan gelen el emeği ürünler de tahta tezgâhlarda dokunuyor ama iplikler biraz daha kalın. Bu sebeple Antakya şalları 39 TL’den satışa sunuluyor. Yine tamamen el boyaması olan Osmanlı lale desenli şalların fiyatı da 24 TL. Fakat el boyamalı ürünler suyla yıkanamadığından kuru temizlemeye verilmesi gerekiyor.

Tüm bunların yanında gece elbiselerinizle kombinleyebileceğiniz etolleri bulabilmeniz de mümkün. Kimi sade, kimi ise taşlarla veya pulla süslenerek daha gösterişli hale getirilmiş. Genellikle yüksek fiyatlı ürünlerden örnek verdik ama mağazada fiyatlar 10 TL’den başlıyor. Ortalama fiyat aralığı ise 30-35 TL.

Yorumlar

“Bayanların Yolu Bu Eşarpçıda Kesişiyor” için 3 yanıt

  1. nur dedi ki:

    bu mağaza nişantasında nerede tam adresini bilen var mı?

  2. nur dedi ki:

    bu mağaza nişantasınta nerede tam adresini bilen var mı?

  3. hadi dedi ki:

    Eğer üretici ya da sadece bir mağaza var mı?
    Posta adresiniz bana gönderin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir