Kilo vermenin hedeflenmesi ile birlikte diyet sürecinin 2-3. haftasından itibaren bağırsak hareketleri genellikle yavaşlamaya başlar. Miktar olarak daha az yendiği ve yağ oranı daha az besinler tercih edildiği içindir bu yavaşlamanın asıl sebebi. Tam olarak dışkılama gerçekleşmediği zaman, kişiler diyetin vermiş olduğu ödem atımını ve beden hafiflemesini de hissedemeyebilir. Diyet sürecinde bu sorundan kurtulmak, bağırsakları düzene sokmak için 7 önerimi Yeşiltopuklar okuyucularıyla paylaştım;
-
Su içmeyi unutmayın
Su dışındaki diğer içecekler suyun yerini tutmadığı gibi, bazıları (çay, kahve, yeşil çay) vücuttan su atımına da neden olur. Bağırsak hareketlerinin hızlanması için kilonuz başına ortalama 30 ml sadece su için (örneğin 70 kg bir insan için 2.1 L)
-
Meyvelerinizi posalı olanlardan yana tercih edin
Sağlıklı beslenmenin en önemli ve diyetlerin olmazsa olmaz gıdalarından meyveleri tercih ederken, tercihinizi kuru kayısı, taze incir, erik kurusu, kabuklu elma, kabuklu armut, ananas ve avokadodan yana kullanın.
-
Hareket hareket hareket
Gerek açık havada, gerek spor salonunda, günlük rutininizin dışına çıkın. Haftada 4 gün 45 dakika yürüyün, koşu bandı kullanın, asansörü hayatınızdan çıkarın, yürüme mesafelerinize yürüyerek gidin. Unutmayın, siz durdukça bağırsaklarınız da durur.
-
Yağlı beslenin
Evet, doğru okudunuz. Diyetinizden yağı çıkarmayın ama miktarına dikkat edin. Salatalarınızda, sebze yemeklerinizde sızma zeytinyağını kullanın, süt ürünlerinde yağsız (light) ürünler yerine tam yağlı olanları tercih edin.
-
Karbonhidratta lifli olanı kullanın
Beyaz ekmek yerine çok tahıllı ekmek, pilav, dolma ve sarmalarda ise pirinç yerine bulgur tercih edin. Haftada 2 gün kahvaltınızda yoğurt + yulaf + taze meyve tüketin.
-
Türk mutfağının baş tacı bakliyatlar
Haftada 2 akşam, kırmızı et yerine kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek yemeği veya barbunya tüketin. Posa içeriği diğer protein kaynaklarına göre daha yüksek olan kuru bakliyatları tüketirken yanında yoğurt ve salatanız olsun.
-
Probiyotik bakterilerinize sahip çıkın
Zararlı bitki çayları, stres, sigara tüketimi, kullanılan ilaçlar nedeniyle vücuttan atılan yararlı bakterileri tekrar yerine koyun. Kefir, probiyotik yoğurt veya eczanelerden alacağınız takviye probiyotiklere günlük yaşamınızda yer verin.
Diyetisyen Kübra Bal’dan randevu almak için www.kubrabal.com adresini ziyaret edebilir veya 0216 428 36 84’ü arayabilirsiniz.
Yorumlar