Koronavirüs 2019-nCoV, dünya çapında yaklaşık 35 bin kişiye bulaştı ve 725 insanın ölmesine sebep oldu. Ancak grip virüsü, sadece şu an değil her yıl daha ciddi bir tehlike arz ediyor.
ABD’de Ekim ayından bu yana 20.000’e yakın kişi grip sebebiyle öldü. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığının son tuttuğu verilere göre, 2015 yılında 57 kişi grip yüzünden ölmüştü.
Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde aşı uzmanı olan William Schaffner, “Bu yeni koronavirüs ile grip virüsünün nispi tehlikesini düşündüğümüzde, karşılaştırma yapmaya bile gerek yok” diyor. “Koronavirüs, gribe kıyasla ufukta bir nokta gibi duruyor. Tehlike önemsiz boyutta.”
The Lancet tıp bülteninde yayınlanan verilere göre grip virüsü, dünya çapında her yıl 3 ila 5 milyon kişiye bulaşıyor ve 291.000 ila 646.000 insanın ölümüne yol açıyor. Grip mevsimi, Aralık ve Şubat arasında zirve yapıyor.
Baylor Tıp Fakültesi’nde virüs uzmanı olan Peter Hotez, “Grip pek dikkat çekmiyor fakat diğer tüm virüslerden daha fazla insan öldürüyor” diyor.
2018-2019 yılları, en kötü grip mevsimi olmuş ve hastalanan kişi sayısı toplamda 42.9 milyona kadar ulaşmış; bunlardan 647.000’i hastaneye kaldırılmış ve 61.200’ü ölmüştü.
Grip ile Vuhan koronavirüsünün karşılaştırılması
Hem grip, hem de koronavirüs; öksürük veya diğer yakın temas şekilleri yoluyla insandan insana geçebiliyor.
Uzmanlar, şimdiye kadar Vuhan koronavirüsünden ölen kişilerin ortalama yaşının 75 civarında olduğunu bildiriyorlar. Bu kişilerin pek çoğunda yüksek tansiyon, diyabet ve Parkinson hastalığı gibi diğer sağlık sorunları varmış.
Healix International’da sağlık idaresi başkanı olan Adrian Hyzler’a göre çocuklar, yaşlı insanlar, hamile kadınlar ve bağışıklık yetmezliği olan kişiler; Vuhan koronavirüsünün en şiddetli komplikasyonlarına karşı daha elverişli oluyor.
“İlk ölmesi muhtemel olan kişiler, diğer hastalıkları olan insanlar olacak” diyor. “Fakat hastalık yayıldıkça, gripte olduğu gibi daha fazla insana bulaşacak; 30’lu, 40’lı yaşlarda olanlar ve normalde sağlıklı olan fakat maalesef hasta olanlar gibi.”
Bu arada CDC, ABD’deki insanları gripten korumakla çok daha fazla ilgileniyor. Her yıl ülkedeki insanların yüzde 5’i ila 20’si grip oluyor.
Fakat grip ile Vuhan koronavirüsü arasında bulunan önemli bir farklılık da, gribin aşısının olması.
“Sadece bir grip aşısı olup olmama konusunda tercih yapabilmek dahi; insanlara bir kontrol ilüzyonu sağlayabilir” diyor Schaffner. Ancak mevsimsel grip aşısı hiçbir zaman kusursuz değil. Geçen sene, Amerikalılar arasında yüzde 29 civarı koruma sağlamış.
Vuhan virüsü yeni olduğu için, uzmanların aşı geliştirecek zamanı olmadı.
Rocky Mountain Laboratuvarları’nda virüs uzmanı olan Vincent Munster, “Eğer Vuhan patlayacak olsaydı, en iyi aşı senaryosunda yılın dörtte üçünde koruma sağlanırdı” diyor.
Birkaç ilaç şirketi, aşı geliştirme hazırlıklarına başladığını duyurdu. Fakat aşı geliştirmek, tarihsel olarak güç ve birkaç yılı kapsayan bir faaliyet (Ebola aşısının yapılması 20 yıl sürdü). Bu şirketlerin hiçbiri, aşılarını piyasaya çıkarmak için tahmini bir tarih vermiş değil.
Kaynak: Popular Science
Yazar: Aylin Woodward/Business Insider – Çeviri: Ozan Zaloğlu
Yorumlar