Sumak sadece bir baharat değil, bir baharattan çok daha fazlası. Sumak; çalı görünümlü yapısı, kıpkırmızı çiçek ve tohumlarıyla dünya üzerinde 100’ün üzerinde çeşidi bulunan karakteristik bir bitki. Sumak baharatı ise sumak bitkisinin kırmızı kısmının özel şartlar altında kurutulması, ardından sofra tuzuyla bir araya getirilip öğütülmesiyle elde edilen Türk mutfağında da çok kullanılan çok özel bir baharat çeşidi. Özellikle yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılıyor.
Virüse karşı da antioksidan etkisi olan sumak başka hangi hastalıklara iyi gelir? Neden bu lezzeti neden bol bol tüketmeliyiz?
Sumak Baharatının Faydaları
Üst solunum yolları hastalıklarında aniden meydana gelen yüksek ateşi düşürerek beyin sağlığını koruyan sumak, kandaki insülin oranını dengeleme özelliğiyle ise diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının vazgeçilmesi olan doğal şifa kaynağı. Diğer faydalarına gelecek olursak…
- Hazımsızlığı giderir mideyi rahatlatır.
- Bağırsak hareketlerinin dengelenmesini sağlar.
- Toksinleri yani zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır.
- Gıda zehirlenmesine iyi gelir.
- Grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir.
- İltihap problemlerini giderir.
- Kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Cilde parlaklık verir.
- Erken yaşlılık belirtilerini ve kırışıklıkların oluşumunu en aza indirir.
- Regl dönemininde çekilen ağrıların azalmasını, düzensizliklerin son bulmasını sağlar.
Sumağın zararlı yönleri var mı?
- Sumak, başta da söylediğimiz gibi dünya üzerinde yüzün üzerinde çeşidi bulunan bir bitki ve bunlardan bazıları zehirli. Dolayısıyla mutlaka güvenilir yerlerden almaya özen göstermeli.
- Sumak baharatı hazırlanırken içine tuz eklendiğini de söylemiştik. Kandaki insülin oranını dengelediği için kullanan yüksek tansiyon hastaları içindeki tuz oranını dikkate alarak kontrollü tüketmeli.
- Kuru yemişlere alerjisi olanlar başta olmak üzere hassas bünyesi olanlar doktorlarına danışmadan tüketmemeli.
- Ciltte kaşıntı, deride kızarıklık gibi sorunlara da neden olabileceğinden aşırı tüketimden kaçınmalı.
Yani kısaca güvenilir yerlerden aldığımız sumağı; ölçülü bir şekilde, asla aşırıya kaçmadan kontrollü bir şekilde tüketmemiz gerekiyor.
Sumak Suyunun İnanılmaz Faydaları
- Hafta da bir bardak tüketilen sumak suyu, sinir sisteminde deforme olmuş hücrelerin sayısını azaltarak sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Yorgunluk, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini de azaltır.
- Gıda zehirlenmesi esnasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmeniz faydalı olacaktır. Hem midenizi hemde bağırsaklarınızı temizleyerek idrar ve dışkılamayla zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücuttan atar.
- İştahsızlık problemi yaşayan çocuğunuzun sumak suyundan ayda bir kere içirmesinde fayda vardır. Hem çocuğunuzun vücut direncini artırır hem de iştahını açarak daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.
- Tırnak altlarında oluşan dolamanın iyileşmesi için de kullanılan doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Kaynayan sumak suyunun içine sirke ve bal koyarak iyice kaynatın. Bu karışımı bir gün beklettikten sonra dolamanın üzerine sürün.
- Hücreleri yenileyici özelliği sayesinde cilde ve saça da faydası vardır. Kaynatılmış sumak suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz. Sabah akşam düzenli olarak kullandığınız bu su hem sivilce ve akne oluşumunu engeller hem de yaşlanmayı geciktirir.
- Ağızda meydana gelen aft yaralarını kurtulmanın en doğal yöntemi sumak suyu ile gargara yapmaktır.
Yorumlar