Ramazan’da Acele Edilmesi Gereken İbadetler Olduğunu Biliyor musunuz?

Ramazan’da Acele Edilmesi Gereken İbadetler Olduğunu Biliyor musunuz?

Namaz Kılmak

Tadili erkana uyarak namaz kılmak, orucu hem yemekten içmekten hem de boş ve kötü alışkanlıklarımızdan uzak durarak tutmak yani ibadetlerimizi huşu içinde yapmak en büyük temennimiz. Peki Ramazan’da acele edilmesi gereken ibadetler olduğunu biliyor musunuz?

Bir Kudsi hadiste ise şöyle buyrulur:

“Kullarımın bana en sevimli olanı, onların iftarda en acele edenidir”

(Tirmizî, Savm, 13; Ahmed İbn Hanbel, II, 238, 329)

Ramazan ayında yapmakta acele edilmesi gereken ibadetler nelerdir?

Hz. Peygamber, bir Ramazan günü yolculuk sırasında güneş batınca, Bilal (r.a)’e bir şeyler hazırlamasını söylemiş, henüz güneş ışıklarının tam kaybolmadığını gören Hz. Bilal’in tereddüt etmesi üzerine şöyle buyurmuştur:

“Gündüz sona erip, gecenin doğu taraştan girdiğini gördüğümüz zaman oruçlunun iftar vakti gelmiştir”

(Buhârî, Savm, 33, 34, 35; Müslim, Sıyâm, 51, 53; Dârimî, Savm, 11)

Enes b. Mâlik (r.a)’ten, Hz. Peygamber’in iftar etmedikçe akşam namazı kılmadıkları, hiç değilse bir yudum su içtikleri rivayet edilmiştir. İftarda acele etmenin sebebi Yahudi ve Hristiyanlar’ın, oruçlu oldukları zaman iftarı yıldızlar görülünceye kadar geciktirmesidir. Onlara benzememek için iftarı acele yapmak müstehap sayılmıştır. Sahuru son vaktine kadar geciktirmek de yine müstehaptır. (Kâmil Miras, Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, Ankara 1984, VI, 286)

Başka bir hadiste Rasulullah(sav) şöyle buyurdular:

“Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar, hayır üzere yaşarlar.”

(Buhârî, Savm, 45)

Ramazan Orucu

Oruç Açmak ve Akşam Namazını Kılmak İçin Acele Etmek

Hz. Aişe validemize anlatılan bir olayda Peygamberimizin Ramazan’da akşam namazını kılmak ve orucu açmak için acele ettiğini görüyoruz.

Bir gün Mesruk (r.a.) Ayşe vâlidemize:

“-Muhammed’in (s.a.v.) ashabından iki kişi var. İkisi de hayırdan geri kalmıyorlar. Ancak bunlardan biri akşam namazını kılmakta ve oruç açmakta acele ediyor, diğeri ise hem akşam namazını hem iftarı geciktiriyor, dedi. Hz. Ayşe:

“-Akşam namazını kılmakta ve oruç açmakta acele eden kimdir?” diye sordu. Mesruk:

“-(İbni Mesut’u kasdederek) Abdullâh’tır,” cevâbını verdi. Bunun üzerine o:

“-Resûl-i Ekrem Efendimiz de öyle yapardı.” dedi.

(Müslim, Sıyâm, 49-50)

İşte bu olay gösteriyor ki Ramazan’da oruç açmak için olduğu gibi namazı kılmak için de acele etmeliyiz. Beslenme ve diyet uzmanları da orucu çorba ile açıp, akşam namazını kılarak mideye birden yüklenilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Ne orucu açmadan akşam namazını kılalım ne de yemeği çok kaçırmanın verdiği ağırlıkla namazımızı geciktirelim. Hem sünnet hem daha sağlıklı olması sebebiyle Ramazan’da iftar ve akşam namazını kılmak için acele edelim.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir