Bazı renkler vardır ki kombinlemesi zor bazıları da vardır ki böyle durumlara anında çözüm! İşte bu yazımızın konusu ta kendileri, yani tamamlayıcı tonlar… Mesela, görür görmez rengine aşık olduğunuz bir kıyafeti, yine sırf renginden dolayı ‘bunu neyle kombinlerim ki‘ soru işaretine düşüyorsanız, bilmeniz gereken bazı küçük sırlarımız var. Kısacası, renkleri doğru harmanlayarak stil sahibi olmak mümkün.
Kontrast Tamamlayıcılar: Sarı ve Mor Uyumu Gibi
Renk çarkında birbirinin tam karşısında duran renklerle kombin yapmaya kontrast uyum deniyor. Bir araya geldiklerinde zıtlığın uyumunu yakalayan bu çarpıcı stilde biraz daha sade görünüm için yüksek renklerden kaçınmak gerekir. Mesela, sarının karşısında duran tamamlayıcı renk mor ile kombin yaparken daha dramatik tonlarından seçmek harika bir çözüm olacak. Turuncu – mavi ya da kırmızı – yeşil de kontrast tamamlayıcı renklere başka örnekler.
Çapraz Tamamlayıcılar: Mavi – Yeşil – Turuncu Uyumu Gibi
Renk çemberinde bir renk seçin ve onu karşısında duran iki farklı renkle buluşturun. Bir üçgen oluşturacağınız bu renk kombinasyonunda yine yüksek kontrast yerine, renklerin daha kısık halleriyle eşleşmeler yakalayın. Riski yüksek olan bu yöntemde, olabildiğince basit kıyafetler seçmenizde fayda var. Mesela, mavi ve karşısında duran iki renk; yeşil ile turuncu eğlenceli bir kombin yapmanız için örnek. Ayrıca, bu tür kombinlerde illa her parçayı farklı bir renk seçmeniz gerekmez. Bu seçimler, detaylara ya da desenlere de yansıyabilir.
Benzer Tamamlayıcılar: Kırmızı – Turuncu – Sarı Uyumu Gibi
Renk çemberinde yan yana duran renklerle bir kombin oluşturmak, tamamlayıcı stillerden en zahmetsizi diyebiliriz. Ton sür tona benzeyen ancak bir tık daha canlılık oluşturan bu kombinasyonda mesela, sıralı dizilmiş olan kırmızı, turuncu, sarı gibi renkler bir arada bulunabilir.
Gölgeli Tamamlayıcılar: Ton Sür Ton Uyumu Gibi
Seçtiğiniz bir rengin açıktan koyuya doğru uzanan tüm geçişleriyle, gölgeli bir stil oluşturabilirsiniz. Tam anlamıyla ton sür ton olarak da düşünebileceğiniz bu tercihte, en az iki – üç farklı ton kullanmak şart. Bir rengin en doygun halinden en açık haline uzanan bu yolda zarif bir etki oluşturabilirsiniz. Ayrıca, capcanlı tonlarda bir kıyafet beğenip kombinlemekte zorlanıyorsanız ilk denemeniz gereken gölge oyunu olmalı. Mesela oldukça baskın bir pembe ceket beğendiyseniz; bunu yine pembenin açık tonlarıyla gölgelendirebilir, daha sakin ve dengeli siluet oluşturabilirsiniz.
Not: Nötr Tonlar Kurtarıcı
Renklerin hepsinin buluştuğu bir nokta var ki, o da bildiğiniz gibi beyaz. Ancak yoğun seçimler yaptığınızda fazlasıyla göze çarpacak olan beyaz yerine bir iki ton koyusu olan nötr tonlara yönelmek ya da üçüncü renk olarak tercih etmek kurtarıcı çözüm. Ayrıca, bilindik renk eşleşmelerinden sıyrılmak için renk çemberine iyice hakim olmak. Sokak stili fotoğraflarını detaylıca inceleyip, gözü bu uyumlara alıştırmak gerek.
Moda Editörü: Büşra Karagöz
Yorumlar