Birçok anne-baba çocuğunun konuşacağı günü sabırsızlıkla bekler…
Her çocuğun kapasitesinin farklı olduğunu belirten çocuk gelişim ve eğitimcisi Neşe Doğançelik, aynı ailedeki çocukların konuşma sürelerinin bile farklı olduğunu söylüyor. Kız çocuklarının, erkeklere göre konuşmayı daha erken öğrendiğini ifade eden Doğançelik, önemli olanın dil gelişimindeki tutarlılık olduğuna dikkat çekiyor.
Doğançelik, aile desteğinin çocuğun çabuk konuşmasına olumlu katkı sağladığını aktarıyor. Doğançelik, bebeğin, çevresinden duyduklarını pratik yaparak konuşmayı öğrendiğini söylüyor.
Neşe Doğançelik‘e göre aileler çocuğun konuşmasına şu şekilde yardımcı olabilir: İlk 6 aya kadar şarkı ya da ninni söylerken onun yüz mimiklerini taklit edin. Beslenme, altını değiştirme ve banyo saatlerini konuşma saatlerine dönüştürün. ‘Ce’ oyunları gibi oyunları oynayarak karşılıklı iletişimi geliştirin. İsmini söylediğinizde size bakmasını teşvik edin. İletişim çabasıyla çıkardığı bütün sesler için olumlu ifadeler kullanın. Örneğin, ‘Ne güzel gülüyorsun’ denilebilir.
6-12 ay arası ise seslerin farkına vardıkça ne olduğunu anlatın. Günlük aktivitelerinizi tanımlamak için aynı ifadeleri kullanın. ‘Ayşe’nin banyosu’, ‘yatma vakti’ gibi. Nesneleri gösterip, doğal bir konuşma ortamında isimlendirin. Parmak oyunları oynayın, kitaplarla tanıştırın.
12-18 arası çocukla iletişimde basit ve kısa cümleler kullanın. Çocuğun sözcük kazanımı için tercihli sözcüklerle soru yönelterek model olun, elma ya da muz ister misin gibi. Oynayabileceği bazı oyuncakları sağlayın. Örneğin; oyuncak bir telefon, konuşma taklitleri yapabileceği en iyi araçtır.
18-24 ay arasında yapılan aktiviteleri ve ne olduğunu anlatıp tanımlayın. Birlikte bazı günlük aktiviteler yapın, böylece konuşacak çok şey olacaktır. Oyun içinde gerçek nesnelerle oynamasını teşvik edin, gerçek yiyecekler kullanılan bir çay partisi gibi. Geçmişten, günümüzden ve gelecekten söz edin; bugün ne yaptınız, yarın büyükanne gelecek gibi. Eğer çocuğunuzun çıkarabildiği bir ses varsa (örneğin; baa), bu sesle başlayan ve çevresinde bulunan nesneleri öncelikle sözcük dağarcığına kazandırmayı hedefleyin. Örneğin; bardak. Bu sözcüğü basit cümlelerde ve duruma uygun ifadelerin içinde kullanın.
Yorumlar