Bu Yaz Tatile Nereye Gitsem Diyorsanız…
Alternatif turizm tesislerinin sayısının artması ile birçok yeni turizm merkezi, ailelerin tatil planlarında yer almaya başladı. Sadece deniz turizmi değil kültürel turlarda son yıllarda büyük ilgi görüyor.
Yazın sıcağında serin ve yüksek yerleri tercih edenler için de seçenek bol. İşte yedi bölgemizden tatil planlarınız için önerilerimiz…
Marmara Bölgesi
Bursa’da ilk görmeniz gereken yerler Sultan Yıldırım Bayezit’ın 1396–1400 yıllarında yaptırdığı Ulu Cami. İkinci Murat ve Orhan Bey Camii. Yeşil Medrese olarak bilinen Türk İslam eserlerinin sergilendiği müzeyi de es geçmeyin. M.Ö. 3000 yılından kalma, Bizans dönemi Arkeoloji Müzesi de görülmeye değer. Antik çini ocaklarının bulunduğu İznik Çini Ocakları da ilgi çeken yerlerden. Edremit de her geçen gün daha çok tercih edilen bir yer tatil beldesi. Balıkesir Türkiye’nin ilk ve tek fotoğraf müzesini bünyesinde barındırıyor. Balıkesir Fotoğraf Müzesi ve M. Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı gezilebilir. Yalova Rizom tatil köyü ve Balıkesir’deki Asya Termal, Liva Orkinos ve Beyza Otel konaklamak için uygun. Hemen yakınındaki Çanakkale’de ise Şehitlik ve Çanakkale Müzesi ziyaret edilebilir. Marmara’nın incisi İstanbul da görülmesi gereken illerden. Eyüpsultan ve Sultanahmet Camii yanı sıra Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi gezilebilir.
Akdeniz Bölgesi
Akdeniz, deniz turizmi açısından en çok tercih edilen bölgemiz. Antalya ve Alanya çevresinde bayanlara özel seçeneklerin olduğu alternatif otellerin yanı sıra uygun fiyatlı oteller de bulmak mümkün. Müzeleri kadar civardaki antik kalıntılar da görülmeye değer. 1988’de Avrupa Konseyi Özel Ödülü’ne layık görülen Antalya Müzesi gezilebilir. Antalya’nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırları içindeki antik kent Perge ve Doğal Park olan Güllük Dağı içerisindeki Termessos da şehrin tarihî değerlerinden. Isparta, küçük ama yapılacak şeyin bol olduğu yerlerden. Öncelikle Bediüzzaman’ın evi ve yaşadığı Sav Kasabası ziyaret edilebilir. Gölcük Krater Gölü’nde gezinti, Milas ve Ayazma Mesireliği’nde piknik yapabilirsiniz. Davraz Kayak Merkezi’ndeyse kayak, dağcılık, botanik gözlemcilik ya da trekking etkinlikleri mevcut.
Ege Bölgesi
Ege’de hem termal hem de deniz tatili alternatifleri mevcut. Afyonkarahisar termalin başkenti. Burada ailece rahat tatil yapabileceğiniz tesisler mevcut. Afyonkarahisar Kalesi’ni de görmeden olmaz. Kütahya da termal tatili sevenler için uygun. Kütahya Çini Müzesi ve Kütahya Kalesi’nin yanı sıra tarihî çeşmeler ve Kurtuluş Savaşı Müzesi mutlaka görülmeli. İzmir’de tavsiyemiz gittikçe gelişen alternatif tatil köyleri. Denize girmeden tatil yaptığını hissedemeyenler rezervasyon için elini çabuk tutmalı. İzmir’in meşhur Kordon’unun yanı sıra, Çiğli’deki Doğal Yaşam Parkı’nı da gezebilirsiniz. Nesli tehlike altında olan canlıların korunduğu bu park İzmir’in sayılı güzelliklerinden. Denizli’de Pamukkale, Ege’nin görülmesi gereken önemli yerlerinden. Bir tatil klasiği olan Bodrum’u merak ediyorsanız, bütçenize ve ailenize göre seçenekler mevcut.
İç Anadolu Bölgesi
Kayseri’nin doğa güzellikleri arasındaki Aladağlar Milli Parkı ve buradaki Hacer Ormanı en çok ilgi çeken yerlerden. Yüksekliği 2 bin metre olan bölgede bol oksijen, yaban hayatı ve doğa yürüyüşleri astım hastalarının gözdesi. Tırmanış da mümkün. Çok sayıdaki mağara, irtifa akışı itibarıyla Niagara’dan bile büyük olan Kapuzbaşı Şelaleri, dünyanın sayılı kuş yurtlarından Sultansazlığı da görülmeye değer. Nevşehir de hem tarihî ve doğal güzellikleri hem de termal kaynaklarıyla ön plana çıkıyor. Peri bacaları, kaya kiliseleri, Bizans duvar fresk sanatları ve Türk-İslam sanatı örneklerinin sergilendiği Hacıbektaş Müzesi’ni gezebilirsiniz. Avanos’ta çanak-çömlek atölyelerinde birkaç dakikalığına da olsa seramik ustası olabilirsiniz. Atlı doğa yürüyüşü, balonla seyahat ve jeep safari de ilginç etkinliklerden. Konya her zaman olduğu gibi ‘ne olursan ol gel’ diyor.
Karadeniz Bölgesi
Karadeniz’de görülmesi gereken ilk yer Trabzon. Altındere Milli Parkı ve Sümela Manastırı’nın eteklerinde şelaleler adeta terapi seansı. Yeşillikler arasındaki Karadağ’ın eteklerine oyularak inşa edilmiş Sümela Manastırı, 1250 metre yükseklikte. Karadeniz’in meşhur köylerinden Hamsiköy’e de mutlaka uğrayın. Rize’deki Ayder Yaylası da yeşilliğiyle büyüleyenlerden. Gelin Düveni Şelalesi başta olmak üzere şelaleler görülebilir. Hâlâ Deresi’nin yanındaki tarihî Osmanlı taş köprülerinden Mikron veya Kale Köprüsü fotoğraf severlerin gözdesi. Fırtına Deresi’nde rafting yapabilir, kartal yuvasını andıran tarihi Zilkale’yi gezebilirsiniz. Dünyaca ünlü Rize bezlerini yerinde görmek için Rize Bezi Atölyesi de gezilebilir. Batı Karadeniz’de Bolu tatil için en ideal yer. Özellikle Bolu Dağı sıcaktan bunaldığınız günlerde nefes almanız için birebir.
Doğu Anadolu
Doğa sporu sevenlerin gözdesi Doğu Anadolu. Özellikle kayak merkezleri yazın da hayli canlı. Ağrı’da Doğubayazıt Kalesi’ndeki Urartu mezarları ve antik çağlara ait kalıntılar kalenin güney eteğinde bulunan Beyazıt Eski Cami görülebilir. 1784’te yaptırılan İshak Paşa Sarayı ve antik bir kent olan Patnos Kalesi’ni de gezebilirsiniz. Gemiye benzer siluet şeklinde Hz. Nuh’un gemisinin izi de Ağrı Dağı’nın güneyinde Telçeker ile Meşar Köyleri arasında. Küçük Deniz Van Gölü’nü bilmeyen yok. Akdamar Adası ve tarihi kilisesi de doğa ile tarihi buluşturan mekanlardan. Gevaş’taki Selçuklu eseri olan kümbetlerden Halime Hatun Kümbeti yüzyıllar öncesinden kalma. Başka önemli yapı da İzdişir Camii. Hoşab Kalesi ve köprüsü de 600 yıl geriden sesleniyor. Muradiye Şelaleleri hem fotoğrafseverler hem de doğa tutkunları için görülmesi gereken yerlerin başında.
Güneydoğu Anadolu
Gaziantep ve Mardin, görülmesi gereken ilk şehirler. Antep’te Bakırcılar Çarşısı’nı ve dünyaca ünlü Zeugma müzesini mutlaka görmelisiniz. Mardin’de Artuklular devrine ait Kasımiyye Medresesi, dördüncü yüzyıldan kalma Deyrulzafaran Manastırı ve beşinci yüzyıldan kalma Mor Benham Kilisesi görülmeye değer. Dara Antik Kenti de mutlaka gezilmeli. Bölgenin eski ilim ve kültür merkezi Hasankeyf de gezilmesi gereken yerlerden. Peygamberler diyarı Şanlıurfa’da Hz. İbrahim’in makamı ve Balıklıgöl ziyaret edebilir, Hz. Eyyub’un sabır makamı ve suyundan içince yaralarından kurtulduğu rivayet edilen kuyuyu görebilirsiniz. Ayrıca Moğol istilasında yıkılan Harran Üniversitesi kalıntılarını, tarihî Harran evlerini gezebilir, dünya tarihinin ilk yerleşim birimi olan Göbeklitepe kalıntılarını tel örgüler ardından da olsa görebilirsiniz.
Kaynak: Zaman
Yorumlar