Sabahları yataktan kalkmakta zorlanma, gün boyunca iş yapmak istememe gibi çeşitli belirtilerle kendini gösteren bahar yorgunluğu sizi de mi etkiliyor? Peki ne yapmalısınız?
3-4 saatte bir yemek yiyin: Gün içinde 3 ana öğün yerine 3-4 saatte bir sık sık yemek yemelisiniz. Meyve ve fındık, fıstık gibi atıştırmalıklar, tel peynir ya da köy peyniri de kan şekerinizin düşmesini önleyecek ve enerji seviyenizin yüksek kalmasına yardımcı olacaktır.
Protein yüklemesi yapın: Yorgunlukla baş etmek için bol miktarda protein yemenin gerekli olduğunu söyleyen Cwynar, özellikle sabahları kahvaltıda yumurta veya proteinli tahıl gevreği yemenizi öneriyor. Eğer sadece karbonhidrat yerseniz, gün bitmeden erkenden yorgun düşersiniz.
Midenizdeki toksinleri temizleyin: Enerji seviyeniz sindirim sisteminizin sağlığına bağlıdır. Sık sık şişkinlik ya da yorgunluk hissediyorsanız, midenizin şekle girmeye ihtiyacı var demektir. Günde 8 bardak su içmenizi öneren Cwynar, yapay tatlandırıcılardan uzak durmanızı, lif bakımından zengin yiyecekler tüketmenizi ve kahve tüketiminizi de azaltmanızı istiyor.
Egzersiz: Enerji seviyenizin artması için egzersiz gerekli ve önemlidir. Ayrıca kaliteli bir uyku da tüm gün boyunca sizi sağlıklı olmanıza yardım eder. Ancak egzersizi saat 16’dan sonra yapmayın. Egzersiz yapmak için en iyi zaman sabahlarıdır. Çünkü bu saatlerde egzersiz yapmak sizi canlandırır.
Uykunuza dikkat edin: Eğer yatak odanızın yeterince hijyenik olmasını sağlarsanız daha iyi uyursunuz. Yatak odanıza televizyon koymayın ve oda sıcaklığının çok yüksek olmamasına dikkat edin. Her gün aynı saatte yatın ve kalkın. Uyumakta zorlanıyorsanız, yataktan kalkın ve tekrar uykunuz gelene kadar dolaşın.
Tiroidlerinizi kontrol ettirin: Milyonlarca insanda tiroid problemi olmasına rağmen bunların sadece yarısının teşhis edilebildiğini söyleyen Cwynar, geceleri kabus görmenize, bunalımda olmanıza, konsantrasyon bozukluğuna ve aşırı yorgunluğa tiroid hormonunuz yol açtığını belirtiyor.
Hormonlara dikkat: Hormonlar yorgunluğu önemli ölçüde etkileyebiliyor ve bunlar için doğal tedaviler bulunuyor. Daha çok meyve ve sebze tüketin, lifli ve karmaşık karbonhidratlar içeren yiyecekleri tercih edin, tuzdan ve kahveden uzak durun, daha çok egzersiz yapın.
Test yaptırabilirsiniz: Sürekli bir aşırı yorgunluktan şikayet ediyorsanız, altta yatan bir neden olup olmadığını tespit etmek için test yaptırabilirsiniz. Gıda alerjisi testinden vitamin analizine ve adrenalin testine kadar birtakım testler yaptırıp bir sağlık sorununuz olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
Yorumlar