Feracenin İkinci Baharı

Feracenin İkinci Baharı

Abaya-ve-Ferace-Modelleri-2013

Kuveyt’ten İngiltere’ye, Malezya’dan Amerika’ya Müslüman kadınların ortak moda zevki ferace (abaya) artık Türkiye’de depopüler.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2010’da burka ve çarşaf yasağı getirmişti. Ardından da Avrupa’nın ünlü modacıları yasağa tepki olarak Müslüman kadınların kullandığı çarşaf benzeri abayayı (ferace) Paris’te podyuma çıkarmıştı. John Galliano, Nina Ricci, Jean Claude Jitrois gibi tasarımcıların yanında İtalyan moda devleri Blumarine ve Alberta Feretti gibi markalar, defile düzenleyip Müslüman kadın imajını kendilerine göre yeniden yorumladı. Organizatör, Suudi Arabistan’daki Amerikan lüks alışveriş merkezi Saks Fifth Avenue’nin yöneticisi Lübnan asıllı Dania Tarhini’ydi. “Biz tüm dünyaya, bu kıyafetlerin sadece baskı altında giyilen elbiseler olmadığını, tasarım değerleri de olduğunu göstermek istiyoruz.” demişti Tarhini ve bu amacına da ulaştı. Suudi Arabistan’da kadınların dışarı çıkarken kullanmak zorunda olduğu abaya sembol olmaktan çıkıp tüm dünyada Müslüman kadınlar arasında moda hâline geldi. Tek parça, boydan, ince hafif kumaştan dikilen abayanın ülkemizdeki adı ferace. Arap ülkeleri için alışılmış bir kıyafet olsa da Türkiye için geçmişte, Osmanlı döneminde kalmış bir moda. Uzun kollu, yakasız, bol ve siyah renkte pardösüyü andıran ferace, Türkiye’nin batısında köylerde biraz değişmiş, küçülmüş, üst kıyafete dönüşmüş şekilde kullanılıyor.

Daha önce pardösü giyen, giymeyen farklı sosyo-ekonomik kesimden tesettürlü kadınlar feraceyi çok sevdi. Neden mi? İnce kumaştan ve bol kesimli dikilmesi yaz aylarını tesettüre uygun şekilde daha katlanılır kılıyor. Tek renk ve parçadan oluşması ayakkabı, başörtüsü, çanta kombinasyonunu kolaylaştırıyor. Günlük modeller pratik hareket alanı sağlarken, ipek ve benzeri şık kumaşlardan tasarlanan, işlemeli taşlı abiyeler özel günlerde farklı bir tarz ortaya koymak isteyenlerin tercihi hâline geldi.

Feracenin tasarım ve modayla buluşması Körfez ülkeleri ve o coğrafyanın insanlarının yaşadığı Batı için yeni bir durum değil. Mesela Reem ve Hind Beljafla kardeşlerin markası ‘Das CollectionDubai merkezli ve tüm dünyaya ürün pazarlıyor. Dubai Fashion Week 2010’da en iyi geleneksel kıyafet, Harper’s Bazaar 2010 en iyi tasarım ödülünü alan marka, kasımda gerçekleşen Londra Moda Haftası’nda abaya modelleriyle görücüye çıktı. Geleneksel tarzın dışına çıkan Das Collection’in hedef kitlesi gençler. Bu sebeple canlı renkler, deri detaylar, kemerler dikkat çekiyor. Abayanın ana vatanı Suudi Arabistan. Aynı topraklardan bu stile önderlik eden tasarımcılardan biri de Hania Albraikan. Markası Hania. Ailesinden kalma küçük çaplı işletmeyi büyütüp özel tasarım markasına dönüştürmüş. Ürünleri şatafatlı ve gösterişli. Arap çizgilerinin yanı sıra Japonların kimonosundan esinlenmiş. Hania’da tüyler, parlak taşlar, çiçekli el işlemeleri geleneksel ipuçları olsa da lüks ve modern görünümünden ödün vermiyor. Abaya tasarımcıları arasında Barjis Chohan ayrı bir yerde. Sebebi, Londra’nın orta yerinde açtığı butiğiyle şehrin varlıklı kadınlarının uğrak yeri olması. Müşterileri arasında Müslümanlar kadar Hıristiyan ve Hindular da var. Çalışmaları sade ve elegant. Genelde siyah rengi tercih ediyor, koluna, yakasına veya beline eklediği aksesuarlarla tekdüzeliği bozuyor.

Abaya yani feracenin popüler olduğu şu günlerde NCL, Muammer Ketenci, Ferraceci gibi markalar Türkiye’de akla ilk gelen markalar arasında. Kalite ve tasarımla kıyaslandığında Arap tasarımcılarla aynı kulvarda yer almasalar da yeni nesil Türk modacılar aradaki farkı kapatacak gibi.

Yazı: Esin Kaya
Kaynak: Aksiyon

Yorumlar

“Feracenin İkinci Baharı” için 3 yanıt

  1. zeynep esma dedi ki:

    sabah kahvemi içerken gördüğüm bu yazıda gene bir yorum eklemeden geçemicem.yukarıda bahsedilen dev tesettür markalarını üreten firma yerli firmadır ve isminide herkes bilir.tasarımlarıda ,seçilenlerin üretiminide bunlar yaparlar.
    bende bu firmaya kendi istegimle dışarıdan el işçiliği yapıyorum .müthiş tasarımları ve çizimleri var bende sırf bu atölyenin bir parçası olabilmek icin gidip iş istedim.
    ürettikleri ürün ferace değilmiş ,abayaymış.ve kelime kökü aba dan geliyormuş.bize ürünün tarihcesinide anlatıyorlar.cok zevkli bir atölye.ve biz tüm bu markaların ürünlerini bu ekiple birlikte tamamlıyoruz.aba üste alınan kapmış.feracenin tarihi tanımı ise belden lastikli kafaya alınan yada kollarınla birlikte başa alınan anadoluda yer alan bir giysi cesidiymiş.bu yazıyı görünce tekrar telefonla arayıp firmaya sordum.öğleden sonrada gidip el işi isteyecegim cok mutluyum :)))))
    bahsedilen dev markaların sahiplerini arapları ve lübnanlıları sıkca firmada görmekteyiz.hatta ünlü italyan acentalara bile oarada raslamak mümkün.Türkiyede 2000 yılından beri Abaya üreten firmada kendileridir.94 ten beride tekstilin ihracat boyutunda içersindeler kumaş,nakış ve konfeksiyonlarıyla
    Zaten türkiyede hem mas üretim hemde atölyecilik yapan tek yerli firmadır.Bursada elişlerine meraklı tertipli ve gelişime acık bayanlar Kazzaz Atölyelerinde yeniden hayat bulabilirler.
    Bir yazı düzenlerken kim daha eski ,kim cok daha sonra iyi araştırma yapmak lazım.Sırf firma reklamı yapmak için yanlış bilgilere imza atmak sanırım riskli.
    Ve Kazzaz Gruba Abaya-ferace ayrımını iyice sorup dinlemek lazım diyebilirim.Arap ülkelerinde tekstil-giyim tasarımı seminerleri veriyorlar.ve dizaynırlarada tekstil teknikleri ve üretimi dersleri veriyorlar.
    Burası bir üniversite gibi.tasarladıkları işleri elişçiliklerine dönüştürürken cok mutlu oluyorum 

  2. Batuhan dedi ki:

    Ben Bilgi Üniversitesinde Okuyorum 1 ay KZZ de staj yapma şansı olanlardanım. Profesyonel bir tasarım yuvası. Ve trendleri kendi belirleyen bır tesis. Yerli markaların tasarımcı çalışanlarının netten bulup taklit ettiği bir firma. Yabancı firmayı taklit ettiklerini sanıyorlar ama bu işin sahıbı yerli.

  3. Alara ozgen dedi ki:

    Ncl, Ketenci, Kayra ve digerleiı KAP üreticisi. Yaptıkları ne ferace nede abaya. Sadece Diskap ve pardesü. Gayet basarili ve sik modeller.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir