Çocuklar Neden Söz Dinlemez?
Çocuğunuz yaramazlık yaptığında, ona sadece mantıklı sözlerle yanlış davrandığını söylemeniz yeterli olmayabilir. Öncelikle ceza yöntemlerinizi kontrol edin. Kardeşine ya da arkadaşına vurduğu için siz de ona vurursanız, vurmanın normal olduğunu gösterirsiniz. Bunun yerine 10 dakika odada beklemesi, televizyon izlemesinin kısıtlanması gibi cezalar daha etkili olur.
Cezalardan daha önemli olan ise anne-baba olarak koyduğunuz kurallardır. Kurallarınız kesinlikle çok net ve açık olmalı! Sevginizi ise asla tehdit unsuru olarak kullanmayın: “Böyle yaparsan seni artık sevmeyeceğim” demek çocuğunuzun gerginliğini artırmaktan başka işe yaramaz. Çocuğunuzun aslında sadece ilgiye ihtiyacı olabileceğini de unutmayın.
Hâlâ Altını Islatıyor
En sağlıklı tuvalet eğitimi çocuk 2 yaşını doldurduktan sonra ve bezin hem gece hem gündüz birlikte bırakılmasıyla gerçekleşir. Bu yaştan önce tuvalet eğitimi verildiğinde, geceleri ya da dışarıya çıkarken bez bağlandığında, alt ıslatma nedeniyle ceza verildiğinde, onunla alay edildiğinde durum bir problem haline dönüşebilir.
Alt ıslatma varsa öncelikle hekime başvurun, herhangi bir problem bulunamazsa, altını ıslattığında ona kızmak yerine, ıslatmadığında ödüllendirmeyi deneyin.
Hiçbir Şey Yemiyor
Çocukların yemek seçmesi normaldir. Bazı yiyeceklerin tadını beğenmeyebilirler. Ama bunun sürekli hale gelmesi, genelde anne babanın ya da çocuğa bakan kişinin çocuğa çok ısrar etmesinden kaynaklanır.
Siz de ısrar ettiğinizi fark ediyorsanız önce bu davranışınızı kontrol etmeye ve sinirleniyorsanız bunu çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Yemek saatlerini belirleyin ve bu saatler dışında, yani öğünler arasında çocuğunuza yemek vermeyin. Eğer bu konuda tutarlı olursanız birkaç gün içinde sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.
Gece Uyumak İstemiyor
Çocuğunuz çok geç uyumaya alışmışsa yavaş yavaş, onu her sabah yarımşar saat erken kaldırarak uyku saatlerini geriye çekebilirsiniz. Uyumadan önce ona masal okumanız ya da onunla çok hareketli olmayan oyunlar oynamanız uykuya geçişini kolaylaştırır.
Anne babayla birlikte uyuma alışkanlığı önemli bir durumdur ve ileride bir çok problemin gelişmesine neden olur. Çocuğunuz korkuyorsa ve sizin yanınızda yatmak istiyorsa bunu kabul etmeden siz onun yanına gidebilirsiniz ve korkusu geçene kadar biraz yanında kalabilirsiniz. Ama asla sizin yatağınıza yatmasına izin vermeyin. Net bir şekilde “Hayır, birlikte uyuyamayız” diyebilirsiniz. Çocuğunuz sizin kararlığınızı hissedecektir. Asla o ağladığı için ya da huysuzluk ettiği için kararınızı değiştirmeyin. Ama yukarıda saydığımız davranışlardan biri 6 ay ya da daha uzun süredir varsa ve uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa bir uzman desteği alın ki, bunlar ileride davranış problemi haline gelmesin
Kaynak: Kim Psikoloji
Psikolog Güneş Güman
Yorumlar