Boşanma kelimesi ne kadar da itici geliyor değil mi?
Evet mutlu bir evlilik hayal ederek girilen bir beraberlik yolun da; Boşanmayla yol ayrımına girmek. Fakat bu itici kelime bazen gerçekten yanlış bir yere sürüklerken kişiyi, bazense kişinin kendini bulması ve yeniden var olması için seçilmesi gereken tek yol haline gelebiliyor. Aslında Boşanma eylemini düşününce sebeplerin biraz daha derinine mi? inmek lazım. Mesela doğru soru şu olabilir mi? NEDEN EVLENDİM? Belki boşanma sebebi burada saklıdır. Ne dersiniz? Boşanma sebebine farklı bir açıdan bakıp hep beraber düşünelim. Boşanmayı düşünüyorsak, kötü giden bir evliliğimiz varsa, boşanmak için adım atanlardan biriysek ya da evliliği yeni düşünüyorsak gelin sebeplerimize bir de böyle bakalım.
Boşanmaya Götüren Evlilik Kararları?
Çok Aşığım;
Aşkın mantıklı ve makul bir açıklaması bir ruh hali var mı ki, şu an ki heyecanınız Evlilik denen yol arkadaşlığında da bu şekilde her şeyi göze alarak gidecek mi? Size tavsiyem çok aşıksanız aşkınızı yaşayın ama sadece aşık olduğunuz için evlenmeyin. A.B.D ‘de yapılan bir araştırmada en uzun ömürlü aşkın bir kaç sene sürdüğü sonucuna varılmış. Yani bir süre sonra bitiyor. Bir bakın bakalım; o aşk yerini çok sevmeye, muhakkak yanında olmak istemeye, iyi anlaşmaya, arkadaşlığa bırakıyor mu?” Aşıksanız evlenme kararı için aşkın bitmesini bekleyin. ”
Yalnızlıktan Sıkıldım;
Yapınızda sıkılan bir insan gizliyse, yalnızlıktan sıkıldığınız gibi büyük bir ihtimalle bir gün birlikte olmaktan da sıkılacaksınız. Üstelik birliktelikten daha da çabuk sıkılacaksınız. Çünkü yalnızlık sonuçta sizin kontrolünüzdeydi. Tek başınaydınız, istediğinizde bir yere gidebilir, istediğinizde televizyon da istediğiniz diziyi takip eder yada gönlünüzce yapmak istediğiniz herhangi bir şeyi yapabilirsiniz. Ama bir birliktelik hiç bir zaman tamamen sizin kontrolünüzde değildir. Ve halinden sıkılan bir insansanız biriyle yaşamak dan yalnızlıktan sıkıldığınızdan daha hızlı bir şekilde sıkılacaksınız. Ve tabi ki aynı evde yaşamaktan da sıkılacaksınız. Demek ki evlenmek için yalnızlıktan sıkılma da iyi bir sebep değilmiş.
Çocuk İstiyorum;
Hani çatırdayan bir evliliği kurtarmanın en büyük yanlışı nedir? diye sorsalar, sanırım şunu derdim o evliliği hayatta tutmak adına ÇOÇUK yapmak cevabı olurdu. Bu aynı ölmüş birine makyaj yapmaya benzer; ne yaparsan yap canlı gibi de görünse ölmüştür o. Ki sen bunu daha en başın da çocuk sahibi olmak için bir evlilik yapıyorsan işte burada çok ciddi bir yanlış var demektir. Ve bu yanlışın sonuçları en çok da maalesef o çok istediğin çocuğun hayatını mahvedeceği ise garanti gibidir.
Peki, sıralama ne olmalı:
a-Çocuk istemek b-Evlenecek birini bulmak c-Evlenmek d-Çocuk Yapmak
Doğru cevap; b-c-a-d
Aile Baskısı;
Yaşınız ilerledi, çevrenizde devamlı evlen baskıları var yada bir süredir sevgiliniz var ve deşifre oldunuz. Artık hem ailenizin haberi var, hem de baskılar, gelenekler var diyelim. Bu durumda sadece daha fazla aile baskısı yaşamamak için, tamda emin olmadığınız halde sevgilinize de evliliği ima ediyorsunuz ve bir şekilde evliliği kabul ettiriyorsunuz. Oysa sevgililik sevgililiktir, evli olma durumu bambaşka bir şeydir, Ve gerçekten buna hazır olup tamamen sorumluluklarını üstüne almadan biriyle aynı evi, aynı hayatı paylaşma çok riskli ve kimse için zoraki alınacak bir karar olmamalıdır. Hele ki bu kararı biraz da erken yaşta vermişseniz; Yaşınız ilerledikçe istekleriniz, beklentileriniz değişecektir. Olgunlaştıkça ne istediğinizi daha iyi bileceksiniz ve seçtiğiniz hayatla; istediğiniz, beklediğiniz hayat çok farklı olma olasılığı oldukça büyüktür. Sırf babanız, anneniz öyle istiyor diye bir insanla mesela 50 sene aynı evde yaşama anlaşması yapmak, ne kadar bağlayıcı bir sözleşmedir bunu iyi düşünmek lazım.
Zor Bir Dönemden Çıkmamda Bana Yardımcı Oldu;
Zor dönemden çıkarken size yardımcı olan kişilere dost, akraba yada Yaşam koçu diyebilirsiniz. Ve bunlar sonradan bir insanın sizin eşiniz olmasında yeterli şart ve yakınlıklar değildir. O zor dönem bittikten sonra sizinle evlenmek isteyen kişi yada bunu ima eden kişi, zaten bu durumdan önce bunu kafasına koymuş demektir. Yani yardımı desteği size karşılıksız vermemiştir. Hadi iyi niyetli düşünmekten vazgeçmeyelim ama, desteği size karşılıksız olarak vermiş olsa bile bir insanın yardımsever, iyi ve kötü gün dostu olması onunla aynı evi ve en özel hayatınızı paylaşabileceğiniz anlamına gelmez. o iyi bir insandır; İşte o kadar…
Maddi Durumu İyi;
Para hiçbir mutluluğun anahtarı değildir, olamaz. Bir insanla paylaşılacak mutluluk; sadece iyi bir otomobil ve restoranlar da yaşıyorsa ona mutluluk denmez. Tüketim denir. Sizin ve kendisinin rahatça, düşünmeden tüketmenizi sağlayan kişiye de dense dense sponsor denir. Eş denemez.
Mutluluklar, iyi anlaşmalar, birlikte bir şeylerden keyif almalar; paranın gücüyle oluşturulabilecek şeyler değildir. Para sadece alternatifleri arttırır. Ama olmayan bir şeyin yerine geçemez. Zaman zaman geçtiği düşündürecek kadar aldatıcı olabilir. Ama sonra ”Her şeyim var; ben niye mutlu değilim? ” diye düşündürür. Böyle düşünmemek için en baştan doğru düşünmek gerekir.
Artık Kendime Ait Bir Evim Olsun İstiyorum;
Baskıcı aileler de yetişen özellikle kızların hatta zaman zaman erkeklere de, arzu ettikleri gibi yaşamalarına izin verilmez. Ve bu şekilde yetişen kişiler kendilerine ait bir dünyayı özgürce yaşamak isterler. Ve bu dünyayı kurmanın yolunun ” evlenmek ” olduğuna karar verirler. Elbette kısıtlı ve kendi ailesinin yanın da mutsuz bir hayat yaşamak zor. Fakat yine de ne olursa olsun kendinize ait bir hayata kavuşmanın yolu nikâh masasından geçmez. Yani sadece bu düşünceyle evlenilmez. Unutmayın o hayatta yalnızca size ait olmayacak. Özgürlüğünüzün çok daha kısıtlı olduğu, özelinizin çok daha az olduğu hayattır, evlilik hayatı. Doğru insanla yapılmadığı sürece de kesinlikle baba evini aratır. Evliliği kendi evim olsun diye düşünenler bunu bir kez daha gözden geçirmeli.
Evet evliliği bu sebepten yapanlar hayatlarını belki bir kez daha gözden geçirip doğru soruna doğru cevabı bulmaya çalışabilir. Henüz evliliğe adım atmayanlarında bunları bir kez daha irdelemesinde fayda var derim. Güzel günler dilerim…
İlişkilerince çözüm arıyor ve doğru çözümleri bulmakta zorluk çekiyorsanız çözüm için bize ulaşabilirsiniz. www.interaktifdanismanlik.com
[…] olur dersiniz. Mesela ”çözmem gerek”, ”İşe gitmem gerek”, ”Bu evliliği devam ettirmem gerek”. Gereklilik olumlu bir cümledir. Oysaki zorunlu olmak dada çok […]