Yüksek Ateşle Nasıl Başa Çıkılır?

Yüksek Ateşle Nasıl Başa Çıkılır?

Yüksek Ateşle Nasıl Başa Çıkılır

Yüksek Ateşin Sebepleri

Vücudun normal ısı seviyesinin yükselmesi olarak tanımlanan ateş, özellikle bebek  ve çocuklarda sıklıkla rastlanan bir bulgudur. Bebek ve çocuklarda normal vücut ısısı 36-37.5 derece olduğu kabul edilir.

Ateş çocuğun hasta olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir ve çoğunlukla enfeksiyon sonucu yükselir. Ateş kendi başına bir hastalık değildir. Ateş, vücudun enfeksiyona karşı savaşmasını, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip, ishal, mide-bağırsak enfeksiyonları, kulak enfeksiyonu, yumuşak doku enfeksiyonları, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, bronşiolit ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonları ile idrar yolu enfeksiyonları başlıca ateş nedenlerini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra bebeklerde aşı da ateş yükselmesine neden olabilir.

Yüksek Ateş Durumunda Ne Yapılmalıdır?

  • Ateş, kalb ve akciğerin yükünü arttırır. Bu yükü hafifletmek için en iyi çare, yatakta istirahattır.
  • Ateşli hasta, terle bol su kaybeder. Vücudun su dengesini korumak için sindirimi kolay, bol sulu yiyecekler verilmelidir. Süt, limonata, meyve suları, çorba gibi..
  • Ateşten dolayı kuruyan dudaklarda, mukozalarda çatlaklar olabileceğinden iltihaplanmaları önlemek için ağız ve boğaz temizliğine dikkat edilmeli, antiseptik sularla ağız çalkalanmalıdır.
  • Başa ve vücudun daha başka yerlerine, soğuk tatbiki ateşli bir hastayı oldukça rahatlatır. Bu arada, kolonya veya sirke ile ıslatılmış soğuk bezleri, hastanın alnına, başına, kollarına, ayaklarına koymak, bunları sık sık değiştirmek gereklidir. Yine bunlarla vücudu ovmak, faydalı sonuçlar verir. Çok yüksek ateşlerde, doktor tavsiyesine göre hasta ıslak çarşafa sarılabilir.
  • Ateş düşürmek için ilaç, çocuklarda ise fitil etkili olabilir. Yalnız ilaçları, yüksek doz da vermek doğru değildir. Çünkü ateşin birden düşmesi dolaşımı ileri derecede bozabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir