“Oyun” Deyip Geçmeyin!

“Oyun” Deyip Geçmeyin!

Oyunun Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Oyun, tüm dünyada çocukluk çağındaki her insanın hayatında yer almaktadır. Evrensel bir çocukluk aktivitesi olan oyunlar çocuğun gelişimi için ihtiyaç duyduğu bir iletişim aracı olarak kabul edilmektedir. Hatta yetişkinlikte de oyun oynayabilmeyi sürdürebilen kişilerin yaşamdan daha fazla keyif aldıkları ve daha esnek davranabildikleri görülmektedir.

Peki, nedir oyun? Hem çocuklar hem de yetişkinler için zamanın geçip gittiğini fark etmeden yaptığımız her aktivite oyun sayılabilir. Eğer bir aktiviteye tamamen kendinizi kaptırıyorsanız, aktivitenin dünyasında diğer tüm olayları ve dertlerinizi unutuyorsanız bu bir oyundur.

Oyunun Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Yetişkin dünyasında oyun

Yetişkinler için oyun, herhangi bir elişi ile meşgul olmak, spor dalları ile ilgilenmek, paintball, bowling gibi aktivitelerdir. Kimi yetişkinler ise daha maceraperest olurlar ve adrenalin içeren oyunlar oynarlar. Bunlar paraşüt, sörf, tırmanma, kayak gibi ekstrem spor dalları olabilir. Tüm bu aktivitelerde, kişi kendini tamamıyla yaptığı işe odaklar ve diğer her şeyi dış dünyada bırakır. Bu, her insanın yaşamda ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Çünkü günlük yaşantımız içerisinde sürekli işimiz, ailemiz, okulumuz gibi bize sorumluluk yükleyen, endişelendiren, bazen umutsuzluğa düşüren konuları düşünürüz. Oyunlar ise bu konulardan sıyrılıp nefes almamızı sağlar. Aynı zamanda, bu sorunlarımızın çözümünde daha etkili kararlar alabilmemize de yardımcı olur.

Oyunun Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Çocuklar için oyun

Çocuklar açısından bakıldığında ise, oyun oynamak bir çocuk için kaçınılmazdır. Gelişim sürecine uygun oyunları çocuklar kendiliğinden kurabilir, yalnız veya diğer çocuklar ile birlikte oynayabilirler. Tüm dünyada çocukların oynadığı belli başlı oyunlar vardır. Bunlar bebeklik döneminde ce-e oyunu, erken çocukluk döneminde evcilik gibi oyunlar ve ilerleyen dönemlerde saklambaç gibi grup oyunlarıdır.

Oyunun Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Çocuklar yaşamları içerisinde psikolojik bir takım zorluklar yaşıyorlarsa bu mutlaka oyunlarına yansır. Oyunlar yolu ile bu zorlukları tekrar canlandırıp çözmeye çalışırlar. Bu çocukların hayal dünyaları ile gerçek yaşam sorunlarını çözme biçimleridir. Bazen travma gibi ağır psikolojik bozukluklarda çocuklar oyun oynamayı kesebilir, ya da şiddet içerikli oyunlara yönelerek içlerindeki öfkeyi oyun dili ile yansıtabilirler. Bu gibi durumlarda oyun terapisi uzmanından yardım almak çocuğunuzun psikolojik sağlığı için önemli rol oynar.

Çocuğunuz hakkındaki tüm sorularınız ve profesyonel terapi desteği için:

Ayşenur Moral

Tel: 0541 500 70 11

www.nisantasipsikoloji.com

(Merkezimizde yetişkin, çocuk ve aile terapisi desteği sağlanmaktadır)

Yorumlar

““Oyun” Deyip Geçmeyin!” için bir yanıt

  1. […] serbest bırakıldığı, eğitici ve yönlendirici olmayan oyunlar ile çocuklar kendilerini oyun içerisinde ifade […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir