Adet Düzensizlikleri Hangi Hastalıkların Habercisi?

Adet Düzensizlikleri Hangi Hastalıkların Habercisi?

Adet Düzensizliği Hangi Hastalıkların Haberisi

Bayanlarda sık görülen sağlık sorunlarından birisi de adet düzensizliğidir. İhmale gelmemesi gereken adet düzensizlikleri ciddi hastalıkların habercisi olabilir, peki bunlar neler? Gelin hep birlikte göz atalım…

Kadınlarda geçici adet bozuklukları normal olarak kabul görse de bu düzensizliklerin süresi uzadığında önemle incelenmesi gerek bir sorun haline dönüşebilir. Bilmeniz gereken ilk bilgi ise düzensiz adet süresinin sınırları, 21 günden kısa veya 35 günden uzun süren adetlere düzensiz adet deniliyor.

Adet düzensizliği neden olur?

Uzmanlara göre adet düzensizliğinin bir çok sebebi olabilir. Bunlar, hormonal düzensizlikler, yumurtalık kistleri, rahim içi yer kaplayıcı bazı tömürler, aşırı kilo alımı ya da aşırı kilo kaybı, çok ağır egzersizler, kötü beslenme, stres, depresyon olarak sıralanıyor.

Adet Düzensizliği Hangi Hastalıkların Haberisi

Peki tehlikeli olabilecek adet düzensizliklerini nasıl anlarız? Bunun için kendinizi dinlemeniz gerekiyor. Tekrarlayıcı adet düzensizlikler sonrası vücudunuzda değişiklikler görüyorsanız bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

Yaşam döngüsündeki stres, egsersiz, ani değişikler aşırı sigara ve kahve tüketimi sık adet görmenize sebep olabilir.

Adet gecikmelerinin ise ana sebebi gebeliktir. Uzmanlar, gebelik haricinde adet gecikmesi yaşan hanımların mutlaka bir doktora başvurmasını belirtirken bunun başlıca sebeplerini, stres, mevsim değişiklikleri, ani kilo kaybı, seyahat olarak belirtiyor. Çoğu kez de ultrasonografide basit yumurta kistleri saptanıp tedavi edilebilir. Ayrıca kürtaj veya diğer cerrahi girişimler sonrasında rahim içinde oluşan yapışıklıklara bağlı olarak da gecikmeler görülebilir. 45 yaş üzeri kadınlarda ise menopoz öncesi dönemde adet kanamaları çok uzun aralıklarla gerçekleşebilir.

Ara kanama nedir?

Ortalama 28 günde bir olan adet düzensizliğinin dışındaki kanamalara ara kanama denir. Bunun birçok sebebi olabilir. Bunlar, farkında olunmayan gebelikte oluşan erken düşükler, hormonal dalgalanma ve dengesizlikler, doğum kontrol hapı ya da benzeri kombine hormonal doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması, tiroit hormon hastalıkları, stres ve sıkıntı, yumurtama dönemi, ilaçlar ve cerrahi girişimler olabilir.

Eğer sizde yukarıda belirttiğimiz türden uzun süreli düzensiz adetler görüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir