Hac’da Kadının Erkekten Farklı Olduğu Hususlar

Hac’da Kadının Erkekten Farklı Olduğu Hususlar

Kadın Hacı

Hac, lügatte saygı değer makamları ve diğer yerleri ziyaret kastında bulunmaktır. Din deyiminde ise: “Arafat’ta özel vaktinde bir miktar durmaktan ve ondan sonra Kabe-i Muazzama’yı ziyaret yapmaktan ibarettir.” Hac yapan kadın ve erkeğe de Hacc (Hacı) denir.

Hac’da kadınların erkeklerden farklı olduğu konular nelerdir?

  1. Kadınlar ihrama kendi elbiseleri içerisinde ve sadece niyetle girerler., erkekler gibi iki parça bez kullanmaları ve dikişsiz elbise giymeleri şart değildir.
  2. İhrama girdikten sonra söylenecek “telbiye” cümlesini erkekler yüksek sesle söylerken kadınlar içlerinden okurlar.
  3. Hac eylemleri sırasında kadınlar, erkeklerin aksine başlarını örtmek zorundadırlar.
  4. Mina’dan Mekke-i Mükerreme’ye inildiğinde yapılan “veda tavafı” denen, afakiler için vacip olan tavafta, kadınlar adetli bulunursa bu tavaf onların üzerinden düşer.
  5. Haccın asıl unsurlarından (rükünlerinden) olan “ifada tavafı” da denen ziyaret tavafında kadınlar, erkekler gibi, “iztiba” denilen eylemi yapmazlar. İztiba erkeklerin tavafa başlamadan önce almış oldukları örtülerin/ihramın birer ucunu sağ koltuklarının altından alarak, sağ omuz açık kalacak şekilde sol omuzlarının üzerine atmalarıdır.
  6. Kadınlar yine tavafın ilk üç dönüşünde (şavt), erkekler gibi “remel” de yapmazlar. Remel; adımları kısaltıp, omuzları silkerek çalımlı bir sürat göstergesi yapmaktır.
  7. Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y yaparken, erkekler için gerekli olan iki yeşil direk arasında koşmak da kadınlar için gerekli değildir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir