Kadınların yaklaşık 28 günde bir 3 ila 10 gün arasında süren bir menstürasyon dönemi yaşarlar.
Bu dönemden önceki premenstürasyon dönemi -kişiden kişiye değişir bazı kadınlarda 10 güne kadar çıkabileceği gibi bazı kadınlarda 2-3 güne de inebilir- kadınların hayatını oldukça etkiler.
Bir çok kadın yaklaşık bir ayda çok zorlanarak verdiği 3-4 kilonun bu dönemde geri geldiğini ve bu dönemden çok korktuğunu belirtmiştir.
Peki neler olur bu premenstürasyon döneminde ve biz bu dönemin etkilerini en aza indirmek için neler yapabiliriz?
- 1- Öncelikle bu dönemde kişilerin duygu durumunda değişiklikler meydana gelir. Örneğin mutsuzluk, huzursuzluk, depresif durumlar, ağlama, endişe, umutsuzluk, hassasiyet, sinir ve asabiyet, gerginlik, duygu dalgalanmaları gibi durumlar görülebiliyor.
- 2- Bunların yanında bedenen de hormone değişimleri sonucu vücutta ödemler (Şişlikler, özellikle el ayak göğüs ve göbek çevresinde) meydana gelir. Ayrıca bel, bacak kasık baş ağrıları da yaşanabilir. Bu durumda tartıda 2-3 kiloya kadar artış gözükebilr.
- 3- İştah değişimleri. Örneğin özellikle tatlıya ya da hamurlu ürünlere aşırı istek duymak.
Evet bunların hepsini ya da bir kaçını yaşıyor olabilirsiniz bu durum öyle çok korkulacak bir durum değil sadece hormonlarınız size bu dönem size biraz fazla etkiliyor o zaman sizde bu etkiyi en aza indirmek için neler yapmanız gerekiyor hemen bir göz atın! Diğer bir taraftan bu durum sizi ciddi şekilde etkiliyorsa belirli hormonlarınızda ya da vitamin ve mineral dengenizde bir sorun olabilir mutlaka kadın doğum uzmanınızdan yardım alın.
PMS!
Prementürasyon sendromundan kurtulmak için 15 ipucu!
- 1- Kompleks karbonhidratlar: Tam tahıl, tam buğday, tam çavdar gibi zengin beslenmek bu dönem sizin tatlı krizlerinizi ve aşırı yemenizi engelleyecektir. Örneğin tam buğday ya da tam çavdar ekmeğini ayrıca kuru baklagilleri de mutlaka diyetinize eklemelisiniz.
- 2- Çay, kahve ve kolayı (ki zaten kolayı hiç bir zaman önermiyoruz) azaltmalısınız. İçeriğindeki kafein dolayısı ile bu dönem daha az tüketmeniz vücudunuza yararlı olacaktır.
- 3- Tuz: Mutlaka az tuzlu tüketime geçmelisiniz. Tuz vücudunuzda ödemlere (şişliklere) neden olur.
- 4- 3 Litre su: Özellikle bu dönemde su tüketiminizi olabildiğince artırın ödem tutmanızı engelleyecek ve iştahınızı baskılayacaktır.
- 5- Meyve: Bazı meyveler özellikle serotonin yükseltici etkisi ile size hem mutlu eder hem tatlı yemenizi engeller hem de kendinizi rahat hissettirir. En çok seronin yükselten meyvelerin başında muz, frambuaz ve ahududu yaban mersini gibi berry grubu, elma, kiraz, armut…
- 6- D vitamin: D vitamini son yapılan araştırmalara göre; vitaminliğin yanında çok önemli bir hormon! Bu yüzden eksikliği çok önemli mutlaka tamamlanmalı. Dahiliye ya da endokrin uzmanından bu konuda kan testi ile yardım alabilirsiniz.
- 7- Omega-3: Sağlıklı yağ almak çok önemlidir. Dengeli beslenmenin en önemli şartı yağları dengeli almaktır ve en çok ihmal edilen yağda omega-3 tür. Hafta da 2-3 kez omega-3 tableti kullanmak ya da 2-3 kez kızartılmamış balık yememiz omega-3 dengesi için çok önemlidir. Vücudumuz doğru yağları aldığı zaman tatlı krizine ve yağlı yiyecekler krizine girmeyiz.
- 8- Egzersiz: Egzersiz endorfini artırıcı özelliği ile vücudu rahatlatır ve sakinleştirir ayrıca mutlu eder.
- 9- Multivitamin kullanımı: Vitamin ve mineraller… Onlar olmasa biz kolumuzu dahi kaldıramayız. Tüm vücudu ve sinir sistemini oldukça etkilerler. Premenstrasyon döneminde en az 3 gün multivitamin kullanımı üzerinizde rahatlatıcı etki bırakır.
- 10- İkindi ara öğünü: İkindi vakti kan şekeri hızlı bir düşüşe girer bu arada mutlaka 1-2 ceviz 3-4 hurma gibi atıştırma yapmalısınız ki akşama keklere, böreklere sarılmayın.
- 11- Protein ağırlıklı kahvaltı ve öğünler: Yapılan araştırmalar proteinden zengin kahvaltının günlük kalori alımını azalttığını gösteriyor. Premens döneminde de iştahımızı dengelemek için mutlaka kahvaltıya yumurta ve peynir eklemek şart.
- 12- Tarçın: Kan şekerimizi dengelememizi sağlayacak olan en güzel baharat. Kabuk tarçını sıcak suya koyup 5 dakika bekletiyoruz. Afiyet olsun.
- 13- Limonlu su: Sabahları içeceğiniz ılık limonlu su barsak hareketlerinize yardımcı olacak ve premens döneminde kabız olmanızı engelleyecektir.
- 14- Yeşillikler: Hem midenizi doldurup, hem bağırsaklarınızı hareketlendirir. Ayrıca vitamin yönünden zengin olmaları nedeni ile kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Fakat unutmayın üzerine limon sıkıp yemek daha faydalı.
- 15- Mısır püskülü ve kiraz sapı ananas kabuğu: Bu üçlüyü premenstürasyon döneminde günde 1 bardak içebilirsiniz. Ödemden kurtulmanızı sağlayacak hem çok kolay hemde güzel bir çay.
Yorumlar