Moda Tasarımcısı Olmanın Altın Kuralları!

Moda Tasarımcısı Olmanın Altın Kuralları!

İyi Bir Tasarımcı Olmanın Püf Noktaları

Tasarım, zihninizde tasavvur ettiğiniz bir şeyi hayata geçirip biçimlendirmenizdir. Çok görmek, çok bilmek, çok okumak kısacası; bilgi, tasarım yapmak için çok önemli bir etkendir. Ne kadar çok araştırma ve inceleme yaparsanız hayal gücünüz ve tasarım kabiliyetiniz o kadar artacaktır. Tasarım geniş kapsamlı bir terimdir. Ben, görsel ve uygulamalı tasarım dallarından biri olan moda tasarımını ele alacağım. Bir koleksiyonu ortaya çıkarırken nasıl tasarım yapılır elimden geldiğince yalın bir dille anlatmaya çalışacağım.

Tasarım yapmanın süreçleri vardır. Kimimiz dikkate almadan kimimiz de süreçleri takip ederek yaparız tasarımlarımızı. Başlangıçta herhangi bir şeyden yola çıkarak yani iham alarak ilk adımı atarız. Bununla bir hikaye oluştururuz. Bu soyut bir fikirde olabilir, somut bir objede. Sonrasında aklımıza gelen bu fikrin araştırmasını yaparız ve olabildiğince bilgi toplamaya çalışırız. Kimi zaman eklediğiniz her detayın bir açıklamasının olması, yaptığınız tasarım açısından önemli bir nitelik taşıyabilir. Bu sebeple belirlediğiniz konuya hakim olmak zorundasınız. Detaylar her zaman çok önemlidir.

İyi Bir Tasarımcı Olmanın Püf Noktaları

Tasarımcı kumaş çeşitlerini bilmek zorundadır

Kafanıza estiği gibi tasarım yapamazsınız. Bilmeniz gereken birçok şey ve izlemeniz gereken bir yol haritanız vardır. Biz, gerekli veri ve bilgileri yani kumaş ve aksesuarları, renk ve detayları belirlendikten ve trend analizi de yaptıktan sonra tasarım aşamasına geçeriz. Kimi tasarımcı ilk önce kumaşını seçer daha sonra tasarımını yapar. İsteğe bağlı olan bu seçimi tasarımcı dilediği gibi değerlendirebilir. Çünkü bazen öyle muhteşem bir kumaş görürsünüz ki, koleksiyona dahil etmek için kumaşa uygun tasarım yaparsınız. Koleksiyonunuza ait bir detayı da üzerine eklerseniz muhteşem kombinasyon hazır demektir. Ben her iki seçeneği de çalışan bir tasarımcıyım.

İyi Bir Tasarımcı Olmanın Püf Noktaları

Tasarımcının görevleri ve bilmesi gerekenleri saymakla bitmez. Bunlardan en önemlisi kumaş bilgisidir. Evet, tasarımlarımızı hayal gücümüze göre yaparız. Ama tasarımı yaparken özgür olduğumuzu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz! Çünkü çizim yaparken düşünmemiz gereken iki çok önemli etken vardır. Bunlardan ilki kalıp, diğeri ise kumaştır. Tasarımın fonksiyonel olması, kalıbının çıkartılabiliyor olması ve kumaşın modeli kaldırıp kaldırmayacağı ya da kullanacağımız kumaşların dokularının tutup tutmayacağını düşünmek zorundayız. Aksi takdir de büyük bir hayal kırıklığı bizi bekliyor olacaktır.

Son aşama uygulamadır. Tasarımın her haliyle eksiksiz olduğunu düşünüyorsak numune dikişi için hazır demektir. Numune dikimi, tasarımın hayata geçtiği ilk evredir. Bu dikimde, eksiklerinizi ve hatalarınızı görürsünüz. Gerekli doneler toplandıktan sonra üzerinde yapılan düzeltmeler ile ürünün tekrar numune dikişi yapılır. Tasarım, istediğiniz halini alana kadar numune dikişi yaptırabilirsiniz. Eğer her şey istediğiniz gibi olduysa, ürün, üretime hazır demektir.

İyi Bir Tasarımcı Olmanın Püf Noktaları

Tasarımın 5 önemli ilkesi

  • 1- Orantı ve görsel ilişki
  • 2- Görsel devamlılık
  • 3- Denge
  • 4- Vurgulama
  • 5- Bütünlük

Tasarım aşk ve tutku işidir. Kendini tamamen bu mesleğe ait hissetmiyorsan, çıkarttığın her ürüne sanki yeni doğmuş bir bebek gibi davranmıyorsan kendini sürekli geliştirmiyor ve yenilikleri takip etmiyorsan başarın uzun süreli olmayacaktır. Unutma! Tasarım yapabilmen için çizim kabiliyetinin olması seni başarılı bir tasarımcı yapmaz. İyi çizim yapabilmeli, kumaş bilgin olmalı, kalıp bilmeli, dikiş bilmeli, trend analizi yapmalı ve sıkı bir gözlemci olmalısın.

www.chalah.com.tr

Yorumlar

“Moda Tasarımcısı Olmanın Altın Kuralları!” için 2 yanıt

  1. […] gereken bir yol haritası vardır. Bilindiği üzere tasarımında aşamaları vardır. Her bir tasarımcı kendi yolunu izler ve hepsinin çalışma stili […]

  2. Tuba Çalış dedi ki:

    Hayalimdeki örnekleri hayata geçirmem için eğitim almam şart.Moda tasarım okumadan nasıl bi eğitim almalıyım kumaş hakkında ufak tefek bilgim var ama diğer geriye kalanlardan hiçbi fikrim yok ama uyurken bile elbise modelleri hayal ediyorum karşıma çıkan kumaş türlerinden değişik bişey,çok isityorum nasıl bi yol çizmeliyim kendime nerden başlmalıyım sizce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir