40’lı yaşlar, hiç bitmeyecekmiş gibi yaşanan gençliğin yavaş yavaş uğurlandığı; nasıl baş edileceği bilinmeyen yaşlılığın ise tuhaf bir telaşla karşılandığı büyülü bir köprüdür. Bu köprüde atacağınız adımlar, ömrünüzün ikinci yarısını huzurlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmenizi sağlayabilir. Mutlu bir ömrün sırrı ise sağlıklı bir vücutla doğrudan ilintilidir. Yaşam planınızı hazırlarken, beslenmenize ve egzersize önem göstererek köprünün sonunda sağlam ve güvenilir bir zemine ayak basabilirsiniz. İşe, yeme ve hareket alışkanlıklarınızı gözden geçirerek başlayabilirsiniz.
“40’ımdan sonra daha da gençleştim” demek için…
Gençlik döneminde herkes diyete girmekten ve spora başlayacağından söz edip durur. Pazartesi diyeti yalanları ve parası ödendiği halde gidilmeyen spor salonları, orta yaşlarda koca bir göbek veya her yerinizden fışkıran fazla kilolarla size kendini hatırlatır. Oysa sağlıklı bir yaşam için gerekli olan ne dönemlik diyetler ne de spor salonlarına yaptırılan birkaç sezonluk üyeliktir. Orta yaşların başında kazanacağınız farkındalık gençliğin hatalarını telafi edebilir. Öncelikle yapmanız gereken, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz bir sağlıklı beslenme programı ve günlük egzersiz planlamasıdır. Güvenilir bir diyetisyen günlük öğünlerinizi belirlemek konusunda size yardımcı olabilir. Egzersize gelince, 40’lı yaşlarda spora başlayanlar için fitness’ın mucizevi gücü kısa sürede sizi şaşırtabilir. Kelime anlamı olarak ‘sağlıklı ve formda olmak’ anlamına gelen fitness, bütün kasların tek tek aletli ya da aletsiz çalıştırılarak sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi için yapılan egzersizler bütünüdür.
Fitness Mucizesi
Yaşamınızı sizi mutlu edecek ve sağlığınızı iyileştirecek şekilde yeniden tasarlamak istiyorsanız ilk yapmanız gereken egzersize günde en azından 5–10 dakika vakit ayırmak olmalı. Zamanla bu süreyi 30-40 dakikaya çıkarabilirsiniz. Bu başlangıç hem motivasyonunuzu güçlendirmek için hem de bedeninize güçlü sinyaller göndermeniz için yeterli olacaktır. 40’lı yaşlarda hormon sistemindeki değişiklikler kendinizi daha kilolu hissetmenize sebep olabilir. Eğer bu konuda bir çabanız yoksa göbeğinizin büyümeye başladığını gözlemleyebilirsiniz. Göbek yağları ise hem psikolojik olarak mutsuzluk sebebi hem de beden sağlığı için oldukça tehlikelidir. Fitness programınızda cardio’ya daha fazla vakit ayırarak iç organlarınızı yağlanmaya karşı koruyabilir ve daha ince bir görünüme kavuşabilirsiniz.
Yoğun egzersiz programları yerine doğru egzersiz programları!
Fitness’a yeni başlayanların düştüğü ilk hata yoğun egzersiz programları yapmaktır. Kasların nisbeten daha güçsüz olduğu, direncin zayıfladığı 40’lı yaşlarda yoğun bir egzersiz programını uygulamaya çalışmak hem kalbi zorlayabilir hem de sakatlanma riskini artırır. Bunun yerine, fitness salonlarındaki uzman eğitmenlerin hazırlayacağı hafif fitness programları veya açık havada yürüyüş yapmak daha etkili ve sağlıklı olacaktır. Yaş, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları veya vücut tipi gibi bireysel farklılıkları kucaklayan bir spor olan fitness’ın kesin bir antrenman standardı yoktur. Bu yönüyle özellikle orta yaşlardaki bireyler için oldukça uygun bir spor dalıdır. 40’lı yaşlardan sonra fitness’a başlayarak vücudunuzu yenileyebilirsiniz.
Hazırlayan: Hümeyra Yabar
Yorumlar