Ihlamur Kasrında Bir Bekleyeniniz Var

Ihlamur Kasrında Bir Bekleyeniniz Var

Ihlamur Kasrı İstanbul

“Geleceğim diyorum, takvim sorma bana
-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman.”

Bahattin Karakoç

Güneşin henüz yakıcı yüzünü göstermediği bu naif havaların, şiirle ve ıhlamurlarla yakından bir ilgisi olmalı. Öyleyse en sevdiğiniz şiir kitaplarını çantanıza saklayıp, Ihlamur Kasırlarını ziyaret etmenin vakti gelmiş demektir. İstanbul`un en yoğun ve gürültülü semtlerinden birinde, kendine uzun taş duvarlardan bir korunak örmüş Ihlamur Kasırları. O duvarları aşabilmek için ezberinizde iki dize şiir olması şart. Sohbeti size huzur veren bir dostunuzla da gidebilirsiniz bu korunaklı cennete. Yanınızda sadece kalbinizi ve tebessümünüzü götürün. Zira etrafındaki ağırlıklar onu yeterince yoruyor.

İstanbul’un sayısız güzelliklerinden biri olan Ihlamur Kasırları, kendini çok aşikar etmeden sakin sakin ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Beşiktaş’ta yürürken, burnunuza buram buram bir ıhlamur kokusu geldiyse, farkında olmadan Ihlamur Yoluna sapmış olabilirsiniz. İşte bu yol sizi, Ihlamurlar Kasrına götürecek şifalı yoldur. Pazartesi veya Perşembe günleri istirahatte olan bahçeyi, haftanın diğer günleri ziyaret edebilirsiniz.

Ihlamur Kasrı İstanbul

Sultan Abdülmecit’in kalbinin attığı yer…

Eskiden Ihlamur Mesiresi adıyla bilinen kasır, bir dinlenme alanının içinde kurulmuş iki yapıdan oluşur. Dinlenme alanı ise Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı adlı üç bölümden meydana gelmektedir. Sultan III. Ahmet döneminde bir “Hasbahçe“ye dönüştürülmüştür. Ihlamurlar Kasrı, şüphesiz ki en çok Sultan Abdülmecit`in kalbinde bir yer bulmuştur. Sultan, özel konuklarını buradaki bağ evinde ağırlar veya kendisi dinlenmek için istirahate çekilirdi.

Şiirin, Ihlamur Kasırlarına ayak basması da Sultan Abdülmecit dönemine denk gelmektedir. Sultan, ünlü Fransız şairi Lamartine’i ıhlamur ağaçları arasında ağırlamıştır. O dönemde sade ve gösterişsiz bir kasır olan Ihlamurlar Kasrı, 1849 – 1855 yılları arasında yenilenerek bugünki halini almıştır.

Kasırdaki yapılardan Merasim Köşkü, törenlerin ve etkinliklerin yapılacağı alan olarak tasarlanıp kullanılmıştır. Maiyet Köşkü ise Sultan’ın haremi olarak dizayn edilmiştir. Ihlamur Kasırları, Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkünden oluşmaktadır. Sultanları ve dönemin ünlü konuklarını ağırlayan kasır, şimdilerde İstanbul aşıklarını konuk etmektedir. Merasim Köşkü, müze-saray olarak hizmet verirken; Maiyet Köşkü ise oturma-dinlenme ve bahçeyi seyretme yeri olarak kullanılmaktadır.

Ihlamur Kasrı İstanbul

Ihlamur Kasrında bir peri masalı…

Ihlamur Kasrı, hayatınızın en güzel “evet”ini haykırmak için İstanbul’daki en özel düğün mekanlarından biri. Asırlık ağaçları hayatınızın en anlamlı gününe şahitlik etmek için sizi bekliyor. Beşiktaş, Nişantaşı ve Yıldız arasındaki konumu ile misafirlerinizin kolayca bulabileceği bir adreste yer alan kasır, baş döndüren ıhlamur kokusu ile yaz düğünleri için harika bir alternatif olabilir.

Ihlamur Kasrı İstanbul

Ziyaret Günleri: Pazartesi, Perşembe günleri dışında her gün
Ziyaret Saatleri: 09.30 – 21.00
Ücret: Salı ve Çarşamba günleri 4 TL, diğer günler 2 TL, Öğrenci 1 TL

Hazırlayan: Hümeyra Yabar

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir