Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Engellenir?

Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Engellenir?

Ramazan'da Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

Ramazan ayında açlık ve susuzluğa bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokusu probleminin nedenleri; solunum yolu enfeksiyonları, diş ve diş eti rahatsızlıkları, mide problemleri, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklardır.

Peki ağız kokusunu engellemek için ne yapmak gerekir? Özellikle Ramazan ayında daha da sıkıntılı bir durum haline gelen ağız kokusu nasıl giderilir?

  • Çay, kahve ve tatlı tüketiminin en aza indirin!

Yeme – içmeye bağlı olarak tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi, oruç tutulduğu için gün içinde azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşmasına sebep olmaktadır.

Ramazan ayında diğer aylara göre bakıldığında akşam saatlerinde yemek, tatlı ya da kahve, çay gibi içeceklerin tüketiminin artması bakterilere ve bununla beraber çürüklerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Ramazan'da Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

  • İftar ve sahurda mutlaka dişlerinizi fırçalayın!

Dişlerin fırçalanmaması durumunda sahurdan iftara, iftardan da sahura kadar geçen süre içinde bakterilerin üremesi daha da hızlanır. Bu durum ağızda kötü kokuya yol açar.

Aynı zamanda bakteriler; ağızda asitlenmeye, diş çürümelerine ve enfeksiyon yoluyla birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir. Diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için hem iftar hem sahur olmak üzere dişler iki kez fırçalanmalıdır.

  • Tuzlu su ile gargara yapın!

Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Bunun yerine tuzlu su ile de gargara yapılabilir.

İyi bir ağız bakımı için ayrıca diş ipi kullanılmalı, iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az 2 dakika temizlenmelidir.

Ramazan'da Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

  • Asit ve karbonhidrattan uzak durun!

Diş çürüklerinden korunmak ve ağız kokusu sorunu yaşamamak için Ramazan’da da asitli yiyeceklerden uzak durulmasında fayda var.

Sahurda karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmeli, peynir ve süt gibi kalsiyum, meyve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir