Bu hafta, modaya ilgi duyan herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğüm moda terimlerini çok derinlemesine inmeden anlatmak niyetindeyim.
Moda literatürüne her yıl yeni terimler eklenir. İngilizce, Fransızca ve İtalyancadan oluşan moda terimlerini okuruz, duyarız ya da izleriz ama birçoğunun anlamını bilmeyiz. Fakat birçoğunu da hemen adapte olup kullanırız.
Bu yazımın da yeniliklerden geri kalmak istemeyen ve moda bilgi dağarcığını daha genişletmek isteyenler için iyi bir başlangıç olmasını dilerim. Modaya Fransız kalmak istemiyorum diyenler için başlıyorum…
- Bootie: Bilekte biten bot anlamındadır. Topuklu veya topuksuz olması anlamda değişim sağlamaz. Üstelik bu sezon bootieler yine çok moda.
- Dandy-Look: Feminenliğinizi erkek kıyafetleriyle sağlamak. Yani tamamen erkeklere ait olan kıyafetlerle kadınsal bir görünüm elde etmek. Birkaç sezondur moda olan bu akım bu sezon yine revaçta.
- Demode: Modası geçmiş parçalar için kullandığımız terim.
- Alamode: Moda olan.
- Lady Chic: Hanım hanımcık giyinen kişiler için kullanılır. Ama bunun yanı sıra kadınsılığı da ön planda tutmak gerekir.
- Vog: Beğenilen, istek gören ve tutulan ürün anlamına gelir. Yani sezonda en çok satılan parçalar için sezonun vog ürünleri diye bahsederken doğru bir kullanım olacaktır.
- Used-Look: Hiç kullanılmamış bir parçanın sanki eski ve yıpranmış gibi gözükmesi. İkinci el mi gibi soruları akla getiren ürünler için kullanılan terim.
- Trendsetter: Her yıl moda da trend olacak parçaları belirleyen kişilere verilen isimdir. Mesleki anlamda trendsetter olabilmek için modayla yatıp modayla kalkmak gerekmektedir. Tasarımcılarda bir nevi trendsetterdır.
- Gusto: Zevk yani beğeni anlamında kullanılır. Örneğin: “Senin guston yok” denildiğinde anlatılmak istenilen kişinin zevksiz olduğundan bahsetmektir.Modish: Modaya uygun olan parçalar için kullanılır.
- Balon: Çok kısa süren moda trendleri için kullanılır.
- Couturier: Fransızca’da moda tasarımcıları için kullanılan kelimedir.
- Must Have: Olmazsa olmaz, sezon parçalarına sahip olunmasını belirtmek için kullanılır.
- Difüzyon Serisi: Tasarımcıların ürünlerini düşük fiyatlı olarak satışa sunması ve tasarımcı ürünü giyinmek isteyen müşterilerin ürünleri almasını sağlamak için çıkartılan koleksiyonlara verilen isim.
- Kapsül Koleksiyon: Ana koleksiyonların haricinde tasarımcıların belirli stillerle oluşturduğu ve ortalama 24 parçadan oluşan koleksiyon.
- Köprü Modası: Tasarımcı ve cadde modası arasında konumlandırılan bir giyim stili.
- Pret-a-Porter: Fransızcada hazır giyim anlamında kullanılır. Daha kaliteli ve tasarımcılara ait olan markaların ürünleri içinde kullanılır. Ve bunun yanı sıra büyük bir moda sergisinin de ismidir.
- Premire: Yılda iki kez Paris’te düzenlenen ve “ilk bakış” anlamına gelen büyük kumaş fuarıdır. 21-23 Ekim 2015 tarihinde İstanbul CNR EXPO’ da düzenlenecektir ilgilisine buradan duyurmuş olayım.
Yorumlar