Kaliteli bir uyku herkesin ihtiyacı ancak çocukların biraz daha fazla…
Uyku esnasında başta beyin olmak üzere tüm bedenimiz yenileniyor. Uyku esnasında büyüme hormonları salgılanıyor ve stres hormonu azalıyor. Vücut kendini onarıyor ve yeniden yapılandırıp yeni bir güne hazırlıyor. Çocukları uyuturken söylediğimiz o ninnilerin de boşuna olmadığını böylece bir kez daha görmüş oluyoruz. Ninnilerimizde dahi “uyusun da büyüsün” diyorsak bir sebebi olmalı dedik ve çocuklarda uykunun önemini araştırdık. Bakın, çocuklarda uyku düzenini neleri beraberinde getiriyor…
Düzenli uyuyan çocukların büyümesi daha hızlı ve hafızası daha güçlü!
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de Universty Collage London’da çocuk ve uyku konulu bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Yedi yaşındaki 11 bin çocuk üzerinde yapılan araştırma sonucu, saat 21.00’den sonra uyuyan çocukların matematik ve okuma notlarının daha düşük olduğunu gösterdi! Az uykunun vücudun normal ritmini bozduğu ve beynin yeni şeyler öğrenme öğrenme mekanizmasını olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Düzenli uyuyan çocukların büyümesi daha hızlı, öğrenme yeteneği ve hafızası daha güçlü oluyor.
Yaş Grubuna Göre Çocuklarda Uyku Saati
Johns Hopkins Üniversitesi’nin araştırmasına göre düzenli uyumayan çocuklarda abur cubur yeme, vaktinin çoğunu televizyon karşısında geçirme, şekerli ve kalori oranı yüksek içecekler içme olasılığı daha da artıyor. Tüm bunların sonucu olarak da obezite riski çoğalıyor.
Üniversiteye göre;
- 5 yaşın altındaki çocukların her gün 11 saat,
- 5-10 yaş arası çocukların her gün 10 saat,
- 10 yaş üstü çocukların her gün 9 saat uyuması gerekiyor.
Araştırmalar göz önüne alınınca yetersiz bir uykunun zararları oldukça fazla. Az ve yetersiz uyku bir çocuğun hayatını çok ciddi ve kökten değiştirebiliyor. Örneğin az uyku uyuyan bir çocuk, büyüme hormonunu az salgılamasından dolayı boyu daha kısa olabilir ya da yine az uyku obezite riskini arttırdığı için ileriki yaşlarında yüksek tansiyon riski ile karşı karşıya kalabilir. Aynı zamanda okuma ve zihinsel faaliyetleri etkilediği için anlama yetisi azalabilir ve bu durum okul başarısını etkileyebilir.
Uyku düzeni bu kadar önemli olduğunu öğrendikten sonra çok daha düzenli bir uyku planlaması yapmaya ne dersiniz? Eğer çocuğunuzun uyku sorunu var ise sizlere birkaç önerimiz var. İyi haber şu ki uyku düzeni oluşturmak hiçbir şekilde geç kalmadınız. Çocuğunuzun bu güne kadar düzensiz bir uykuya sahip olmasını bir kenara bırakın ve önerilerimize kulak verip yeniden düzenli bir uyku düzeni oluşturun. İşte uzmanların önerilerinden derlediğimiz uyku rutini sağlamanın yolları…
10 Adımda Uyku Düzenini Sağlayın
– Bir uyku saati belirleyin. Belirlediğiniz uyku saatine bağlı kalın ancak hafta sonları bu saatlerde biraz daha esnek davranabilirsiniz.
– Uyku hazırlıklarını çok fazla uzatmayın. Her eğitim planında olduğu gibi bu konuda da kararlılık ve tutarlılık çok önemli.
– Uyku düzeni planlamanızı resimli bir çizelge haline getirip eğlenceli bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz.
– Banyo, diş fırçalama, pijamaları giyme, kitap okuma gibi uykuya hazırlık sürecini oyun gibi gösterip çocuğunuzu motive edebilirsiniz.
– Uyku öncesi çocuğunuza aktif oyunlar oynatmayın. TV izletmeyin, bilgisayar oyununa izin vermeyin.
– Uyku hazırlığı yatağa yatmadan en az 30 dakika önce başlatılmalı. Bu şekilde çocuğunuzu acele ettirmiş olmazsınız.
– Evinizdeki ışıl düzeyini azaltın, sessizliği sağlayın.
– Uyku rutini başlamadan yarım saat önce çocuğunuza uykuyu hatırlatın ve bunu 15 dakikada bir hatırlatın.
– Uyku hazırlıklarını ne kadar erken bitirirseniz onunla konuşup, kitap okumaya daha fazla vaktiniz kalacağını çocuğunuza vurgulayın.
– Uyku saati geldiğinde çocuğunuza “uyuma zamanı, hayırlı geceler” deyip yatağına yatırın ve hızla uykuya dalması için bu faslı fazla uzatmayın.
Yorumlar