Kendine yeten ev hanımları; turşu kurar, reçel yapar, ekmeğini evde pişirir, yoğurtunu taze sütten mayalar… Bunlarla da kalmaz, balkonuna veya pencere önüne rengarenk saksılarda yeşillikler eker. Yemek yaparken, maydanozunu bu saksılardan keser, salatalarını kopardığı nanelerle süsler, balık pişirirken iki dal biberiyeyi yine kendi küçük bahçesinden koparır. Siz de bu bahar, eviniz için bir şey yapmak istiyorsanız kendi yeşilliklerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Toprakla uğraşmanın size ne kadar iyi geldiğini fark edip, ektiğiniz yeşilliklerin filizlenmeye başladığını gördükçe mutluluk kat sayınız artacak.
Evde maydanoz nasıl yetişir?
Humuslu ve kumlu toprakları daha çok seven maydanoz, yetiştirilmesi en kolay yeşilliklerden biridir. Maydanoz tohumlarını ekmeden önce bir gün boyunca ılık suda bekletirseniz, daha hızlı çimlenir. Hafif gölge ortamlarda kolayca yetişir.
Evde nane nasıl yetişir?
Maydanoz yetiştirmek için hazırladığınız toprak, nane yetiştirmek için de oldukça uygundur. Nane yetiştirmek istiyorsanız, her gün sulamanız gerektiğini unutmayın. Nanenizi sabahın ilk ışıklarında düzenli olarak sulayabilirsiniz.
Evde kekik nasıl yetişir?
Bakımı en zahmetsiz yeşilliklerden biri de kekiktir. Haftada iki kez sulamanız yeterlidir. Az killi, kumlu ve humuslu topraklarda güzel büyüyen bir bitki olan kekik, aşırı sıcaklara ve sert havalara dayanıklıdır.
Evde biberiye nasıl yetişir?
Yetiştirilmesi kekike benzeyen, biberiye soğuk havalara oldukça dayanıklıdır. Biberiye, zayıflamaya yardımcı bitkilerin başında gelmektedir. Ayrıca tavuk ve balık pişirirken, tarifinize bir kaç dal biberiye ekleyerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Evde fesleğen nasıl yetişir?
Güneşli ve yarı gölge ortamları seven fesleğeni, ister salatalarınızı tatlandırmak için yetiştirin ister güzel kokusu için. Fesleğenlerinizi çoğaltarak, arkaşlarınıza veya komşularınıza hediye edebilirsiniz.
Evde tere nasıl yetişir?
Bol güneş alan pencerenizde veya balkonunuzda taptaze tere otu yetiştirebilirsiniz. İlkbaharda tohumunu ekerek, sofralarınıza lezzet katacak bir yeşillik yetiştirebilirsiniz.
Evde roka nasıl yetişir?
Balkonum çok güneş almıyor diye üzülmeyin. Kumlu toprakta yetiştirebileceğiniz roka, zaten doğrudan güneşi sevmez. Sonbahar ve ilkbaharda çok güzel yetişir. Rokayı her gün sulamanız gerektiğini unutmayın.
Evde kuzu kulağı nasıl yetişir?
Ekşi tadıyla en lezzetli yeşilliklerden biri olan kuzu kulağı, her toprağa ve güneşli ortamlara uyum sağlayabilir. Şubat veya mart aylarında ektiğiniz tohumlar, mayıs – ağustos aylarında tüketilebilir.
Hazırlayan: Hümeyra Yabar
Yorumlar